Traian Basescu ramane remorcherul AlianteiPresedintele Traian Basescu ramane, in continuare, principalul generator de voturi al Aliantei Dreptate si Adevar, potrivit unui sondaj IMAS, citat de surse sociologice

. Cercetarea, realizata in ultima saptamana a lunii aprilie, pe un esantion de 1.240 de subiecti, cu o  marja de eroare de +- 3 la suta, arata ca încrederea populatiei în seful statului s-a reflectat si în intentia de vot pentru ADA, în timp ce încrederea de care se bucura premierul Calin Popescu Tariceanu este mult sub cota lui Basescu, dar si a Aliantei. Daca în prima luna a lui 2005, imediat dupa alegeri, popularitatea lui Traian Basescu depasea 70 de procente si cea a lui Tariceanu si a PNL-PD se situa putin sub acest prag, în aprilie 2006, încrederea românilor în presedinte a scazut pâna în jurul valorii de 50 la suta, iar cea în premier - sub 30 de procente. Alianta D.A. s-a mentinut, însa, la un nivel al intentiei de vot apropiat de "scorul" sefului statului. Potrivit sondajului IMAS, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri generale, liberalii si democratii ar aduna 43 la suta din sufragii, PSD - 24 de procente, PRM - 14, PNG si UDMR - câte sase. Restul optiunilor sunt împartite între mai multe partide.
Evolutia intentiilor de vot pentru principalele partide politice în perioada ianuarie 2005 - aprilie 2006 arata un trend descendent pentru ADA, cu scaderi mai accentuate în septembrie anul trecut, când aliatii au esuat în încercarea de a-l schimba pe Adrian Nastase de la presedintia Camerei. Dar scandalurile matusa Tamara si Zambaccian au penalizat serios PSD în ochii electoratului marind semnificativ avantajul Aliantei în fata social-democratilor. Adrian Nastase a pierdut multe puncte comparativ cu Mircea Geoana, situându-se în februarie si martie la cele mai scazute cote de popularitate. Diferenta aritmetica între intentia de vot pentru Alianta PNL-PD si PSD a scazut de la 47,4 la suta, în ianuarie 2005, la doar 21,7 procente luna trecuta.

>Seful statului, fara rival
Seful statului îsi pastreaza o distanta mai mult decât confortabila fata de Mircea Geoana si Adrian Nastase la capitolul încredere. Sondajul IMAS arata ca, în intervalul decembrie 2004 - aprilie 2006, Geoana si Nastase au scazut constant în preferintele electoratului, în timp ce Basescu s-a mentinut cu minimum 10 procente peste cei doi.Sondajul îi atribuie liderului PSD, Mircea Geoana, o cota de încredere în rândul populatiei de 24 de procente, egala cu intentia de vot pentru formatiunea social-democrata. Fostul presedinte al partidului, Adrian Nastase, nu se bucura decât de încrederea a aproximativ 15 la suta din cei intervievati. În schimb, premierul Calin Popescu Tariceanu îl depaseste pe seful social-democratilor, la acelasi capitol al încrederii, cu doar câteva procente. Pe de alta parte, potrivit sondajului, procentul românilor care cred ca guvernul Tariceanu conduce mai bine tara decât cabinetul Nastase este în scadere, ajungând, în aprilie, sub 30 la suta.  
Publicat de : ---
Data publicării: 02 Mai 2006 - 05:31
 

Link știre