Cind s-a integrat Basescu in Europa? [1]

Marturisesc ca nu-mi este prea limpede disocierea semantica pe care presedintele tarii o practica intre intrare si integrare europeana

. Integrarea noastra in democratiile vestice a inceput de mult, eu, unul, indraznesc sa cred ca a pornit imediat dupa revolutie si a avut hopuri pe parcurs provocate ba de apucaturile kaghebiste ale unora sau ale altora, ba de strigatul lui Petre Roman despre Corneliu Coposu sau Ion Diaconescu cum ca s-au demascat in ianuarie 1990. Alte gropi pe soseaua integrarii: Ion Iliescu si furia lui statornica fata de proprietate, mai apoi mineriadele, ura de prin lozincile cu salamul cu soia si cu vinderea tarii pe un pumn de dolari. Si cite si mai cite. Pina si actualul presedinte a fost, pe vremea Conventiei Democrate, intre 1997 si 2000, alaturi de lupta pe care o dadea viteazul angrosist de cereale Trita Fanita intru apararea fostelor gostaturi. E adevarat ca acelasi Traian Basescu a recunoscut faptul ca a evoluat de atunci si pina azi. Asadar, in conceptia referitoare la agricultura de stat si cea particulara, Traian Basescu s-a integrat mental in Europa pe vremea ultimului mandat al lui Ion Iliescu. Faptul ca PD nu era integrat in Europa in aceasta chestiune si dansa pe muzica pesedista in hora CDR a vaduvit bugetul Romaniei de milioane de dolari care au mers prin subventii la ciracii de prin IAS-urile care s-au infruptat din banul public facind - atunci si cu complicitatea PD - ceea ce stiu sa faca temeinic: sa fure de la buget in numele grijii fata de om. Pe de alta parte, nu e cazul sa ne integram in Europa cu aerul supus si vinovat al unor insi numai buni sa le fim yesmeni. Supusenia vinovata este specifica mai ales acelora care au propovaduit ideea aceea dupa care comunismul era groparul capitalismului. Cu aceasta teza au instruit generatii de studenti si membri de partid la cursurile de socialism stiintific. Este intr-un fel psihanalizabila reactia lor, acestia si-au dosit in subconstient lupta de ieri sub gudureala de azi. Iata un alt argument al lustratiei: Romanica, vorba forumistilor, are nevoie de politicieni care sa nu poarte cu ei povara unor vinovatii complicate in numele carora sa ne abandoneze slugarnic, sa vinda averea publica sau sa incheie acorduri economice dezavantajoase pentru a cumpara bunavointe europene. Avem nevoie de politicieni care sa aiba constiinta parteneriatului demn, or, aceasta este o problema de integrare mentala care nu trebuie sa se impiedice in subsolurile unor constiinte duplicitare. De fapt, demagogia discursului euroconform al activistilor national-comunismului ceausist asteapta in dosul vorbelor prilejul hotiilor viitoare.
Publicat de : Daniel Vighi
Data publicării: 08 Mai 2006 - 05:41
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=17568&titlu=Cind_s_a_integrat_Basescu_in_Europa?