Gheorghe Funar, dat in judecata de Emil Boc [1]

Fostul primar este somat sa plateasca peste un miliard de lei, pentru ca a refuzat ani intregi sa elibereze o autorizatie de constructie

.

Primarul Clujului, Emil Boc, l-a dat in judecata zilele trecute pe predecesorul sau, senatorul PRM Gheorghe Funar. Scopul procesului, declansat in baza unei hotarari de consiliu local, este recuperarea unei sume de 900 de milioane de lei vechi, la care se adauga penalitati si dobanzi cumulate din 1998 incoace. Procesul este ultimul act al unui scandal rasunator, care a zguduit Clujul la sfarsitul anilor ’90.

Cazul „Alimentara”

Litigiul are la baza refuzul lui Funar, pe vremea cand era primar, de a elibera o autorizatie de constructie solicitata de SC „Alimentara” SA. In 1997, societatea a obtinut in justitie dreptul de a construi in zona Pietei Mihai Viteazul din centrul orasului un supermarket.

In urma unui scandal iscat intre fostul director al „Alimentara”, Ioan Muresan, si Gheorghe Funar, acesta din urma a refuzat sa semneze eliberarea autorizatiei de construire a supermarketului. Refuzul lui Funar nu a fost motivat niciodata.

Confruntat cu acest refuz, Muresan a deschis un proces care s-a derulat pe parcursul a doi ani, 1997-1998, prin care solicita ca Funar sa fie obligat de instanta sa plateasca daune pana in momentul eliberarii respectivei autorizatii. Suma acumulata astfel a ajuns la 900 de milioane de lei.

Banii au fost platiti de clujeni

In aceeasi cauza, Gheorghe Funar a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu. Procesul a fost stramutat la Tribunalul Brasov, care l-a achitat pe actualul senator PRM de aceasta acuzatie. Sentinta a ramas definitiva la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In tot acest timp, Gheorghe Funar a refuzat sistematic sa elibereze autorizatia de constructie, in ciuda a doua sentinte care il obligau sa faca acest lucru. In cele din urma, „Alimentara” a executat sentintele si a pus sechestru judiciar pe conturile Consiliului Local Cluj-Napoca pana cand a fost recuperata suma de 900 de milioane de lei vechi. In procesul deschis recent, Emil Boc sustine ca sentintele de achitare obtinute de Funar nu inlatura posibilitatea unui proces civil si, ca atare, urmareste recuperarea banilor.

Potrivit unor surse judiciare, suma de 900 de milioane a fost trecuta de functionarii Primariei Cluj-Napoca la capitolul cheltuieli. Or, nici refuzul nejustificat al lui Funar de a semna autorizatia, nici plata ulterioara de la bugetul local a sumei de 900 de milioane de lei nu au legatura cu cheltuielile financiare ale Primariei Cluj-Napoca.

In momentul de fata, daca Consiliul Local Cluj-Napoca, prin primarul Emil Boc, va avea castig de cauza, Funar va trebui sa plateasca suma, care ajunge la peste un miliard de lei vechi. Recuperarea banilor se poate face in mai multe feluri, fie prin poprirea salariului de senator, fie prin scoaterea la licitatie publica a bunurilor familiei Funar. In fata acestei situatii, Gheorghe Funar a cerut stramutarea procesului, motivand ca nu are incredere in judecatorii clujeni.

Poprire sau licitatie publica

Gheorghe Funar crede ca demersul lui Emil Boc este o furtuna intr-un pahar cu apa. „Nu stiu ce scoala de drept a facut primarul Emil Boc, dar se pare ca nu a invatat ca o hotarare de consiliu local (privind actionarea sa in judecata – n.r.) nu poate ataca o sentinta judecatoreasca.

Se pare ca Emil Boc nu mai are cu ce sa se laude si a inceput sa ma sicaneze. Eu am obtinut sentinta de achitare in penal unde cei de la «Alimentara» au spus ca nu au pretentii civile”, a raspuns acuzatiilor, fostul primar al Clujului. Reprezentantii SC Alimentara renuntasera la pretentiile civile, deoarece recuperasera deja banii din bugetul local.

Emil Boc - deschidere.jpg


Publicat de : ---
Data publicării: 27 Mai 2006 - 05:57
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=18140&titlu=Gheorghe_Funar__dat_in_judecata_de_Emil_Boc