Stolojan se intoarce, ascultator, la Basescu [1]

Dupa ce s-a lovit de ostilitatea filialelor PNL pe care le-a vizitat, fostul lider liberal, Theodor Stolojan, a ales sa se intoarca "cu coada intre picioare" la presedintele Traian Basescu

. Desi, prin declaratiile facute la inceputul lunii, consilierul prezidential era hotarat sa se implice in conducerea PNL si sa preia partidul de sub comanda lui Calin Popescu Tariceanu, Stolojan are acum ganduri mult mai cuminti. Intr-un interviu acordat postului de radio BBC, consilierul prezidential s-a declarat mandru ca este in slujba unui presedinte ca Basescu, pe care il considera autorul reformei impotriva coruptiei, alaturi de ministrul justitiei, Monica Macovei.

Theodor Stolojan, fostul lider al PNL, s-a declarat doar "nemultumit" de faptul ca PNL isi pierde credibilitatea si a comentat intentiile sale de a-l inlocui pe Tariceanu drept simple "neintelegeri", potrivit postului de radio BBC. Dupa cele cateva excursii pe care le-a facut in teritoriu, unde a incercat sa-si promoveze ideile de reformare a PNL, si dupa ce a primit replici dure din partea sustinatorilor actualului lider al partidului, Calin Popescu Tariceanu, Stolojan pare sa fi renuntat pentru o perioada la reformarea PNL.

Desi pregatise pana la cel mai mic detaliu directiile spre care ar fi vrut sa se indrepte liberalii, incluzand aici si reinceperea negocierilor privind o fuziune cu PD, Stolojan a ales, brusc, sa fie mai rezervat in cazul atacurilor la adresa lui Tariceanu. "Eu cred ca am dreptul acum sa le spun membrilor PNL ca ceva nu este in regula in evolutia partidului si ca este cazul ca dansii sa realizeze acest lucru. Acum este mai greu, pentru ca PNL este la guvernare si este mai greu sa sesizezi ca pierzi din credibilitate, desi sondajele o arata, si sigur ca este mult mai greu sa te gandesti ce trebuie schimbat", s-a eschivat fostul lider liberal.

"As fi preferat sa fi delegat pe altcineva la sefia PNL", declara Stolojan la inceputul lunii, intr-o emisiune televizata, pornind seria atacurilor indreptate spre Tariceanu. Acum, liberalul a ales sa se justifice punand toate demersurile sale din ultima perioada pe seama unei "deformari". "As vrea sa subliniez prima deformare, ca sa nu-i zic manipulare a mesajului pe care eu l-am dat: s-a lasat sa se inteleaga ca eu doresc sa-l schimb pe domnul Tariceanu din functia de presedinte al PNL sau din functia de prim-ministru. Nu astea sunt obiectivele mele", s-a mai justificat Stolojan.

Mandru ca e consilierul presedintelui

La putin timp dupa ce seful statului a declarat ca regreta numirea lui Calin Popescu Tariceanu in functia de premier, consilierul sau, Stolojan, isi exprima regretul desemnarii aceluiasi Tariceanu la conducerea PNL. Astfel, acuzat ca ideile sale de reformare a PNL sunt o strategie gandita la Cotroceni, Stolojan a negat ca ar fi planuit ceva cu presedintele Basescu. "Va asigur ca nu complotez aici cu presedintele Romaniei la rasturnarea domnului Tariceanu dintr-o pozitie sau alta, nu-mi sta in caracter acest lucru", a declarat Stolojan, aparand totodata imaginea presedintelui. Stolojan a renuntat sa-i mai conduca pe liberali pe drumul unei fuziuni cu PD, chiar daca continua sa creada ca numai o astfel de alianta i-ar salva pe liberali de un "dezastru" la alegerile din 2008.

Mai mult ca oricand, Theodor Stolojan pare hotarat sa ramana consilier prezidential, functie ce implica "mari responsabilitati", dar si o oarecare discretie. "Slujba noastra este sa lucram pentru presedintele tarii, sa-l ajutam sa pregateasca aceste decizii (privind reformele in vederea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, n.r.), a declarat, mandru, consilierul pe probleme economice al lui Basescu.

Constiincios, Stolojan a profitat de ocazie si l-a laudat pe seful statului, pe care il considera co-autorul progreselor in lupta impotriva coruptiei. "Sigur ca astazi ne bucuram cu totii ca la lupta anticoruptie si justitie Monica Macovei este ministrul care a reusit sa faca o impresie foarte buna la Bruxelles si in Romania, dar sa nu uitam un lucru: ca n-a fost Monica Macovei singura, ca daca nu era presedintele Traian Basescu, care sa se implice atat in reformarea sistemului din justitie, cat si sa dea semnalele foarte clare de lupta impotriva coruptiei, atunci nu stiu in ce situatie am fi", l-a mai periat Stolojan pe seful statului.


Publicat de : Dana Carabelea
Data publicării: 27 Mai 2006 - 05:58
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=18142&titlu=Stolojan_se_intoarce__ascultator__la_Basescu