"Din patru ani, aproape doi sunt irositi"In fiecare ziar de luni, primarii din orasele din Moldova isi vor prezenta succesele, insuccesele si proiectele

. Astazi, Gheorghe Nichita  vorbeste despre problemele iesenilor. Zilele acestea s-au împlinit doi ani de la alegerile locale. Practic, primarul Iasiului a ajuns la jumatatea mandatului.
- Domnule Gheorghe Nichita, presupunând ca sunteti un simplu iesean, si nu primar, sunteti multumit de modul cum a fost administrat orasul?
- Exista o inertie în dezvoltarea orasului, o întârziere în ceea ce încercam sa facem, datorita faptului ca apar dispute politice. Din patru ani de mandat, aproape doi ani sunt irositi, pentru ca pierdem foarte mult timp în dezbateri politice sterile. Una peste alta, sunt lucruri cu care ma pot lauda si lucruri care ar fi putut fi urgentate.
- Primaria doreste sa împrumute aproximativ 86 milioane de euro pentru a realiza câteva dintre proiectele importante pentru oras. De ce a fost nevoie sa asteptati doi ani?
- Sunt proiecte care nu gasesc finantare la nivelul guvernului si trebuie sa recurgem la creditare. Daca vom adera la UE, vom avea sansa de a le continua cu fonduri structurale. Ele trebuie însa sa înceapa. Vor fi proiecte pe care le voi termina în mandatul meu, vor fi altele pe care doar le voi începe. Au întârziat pentru ca Iasiul nu a fost pregatit sa acceseze linii de finantare.
- Construirea de locuinte sociale este una dintre prioritatile dumneavoastra, anuntate la început de mandat. Ce ati reusit sa faceti si câte cereri pentru locuinte sunt în acest moment la primarie?
- Avem vreo 58 de locuinte sociale pe care le vom preda la cheie în acest an. Sunt însa mii de cereri, mai ales din partea celor care locuiesc în case ce pot cadea la primul cutremur. O alta prioritate sunt chiriasii care locuiesc în case retrocedate.
- O alternativa la împrumuturi ar fi atragerea de investitori. Se vorbeste foarte mult de atragerea lor, însa acestia s-au plâns de greutatea cu care obtin tot felul de autorizatii. Cum explicati aceasta birocratie?
- Exista vreo primarie de care un investitor sa nu se plânga?... Nu de putine ori s-a întâmplat ca tocmai investitorii, momindu-i pe functionari, sa-i deformeze.
- În dese rânduri v-ati manifestat nemultumirea fata de functionari. Este vorba de incompetenta sau si de rea-credinta?
- Exista mentalitati care nu îsi mai au locul. Oamenii sunt învatati sa vina sa îsi bea cafeaua si sa depene povesti. Putini sunt aceia care vin sa munceasca si care au constiinta ca sunt în slujba cetateanului. Eu as vrea sa îi dau functionarului din primarie o demnitate. N-am ajuns înca acolo, si cred ca vom ajunge foarte greu…
- Siguranta cetateanului a fost dintotdeauna o problema. Recent a fost înfiintata Politia Comunitara. Din punctul dumneavoastra de vedere, îsi dovedeste eficienta?
- si înca cât… Este însa mult de lucru la mentalitatea politistilor comunitari, sa îi facem sa înteleaga cât de utili sunt, cât de bine trebuie sa se pregateasca. Astept legea politiei locale, în care vom prelua si cea rutiera, si atunci poate vom reusi într-adevar sa asiguram ordinea publica.
- Ca primar, sunteti expus criticilor. Nu de putine ori ati acuzat presiuni politice, mai ales din partea prefectului Radu Prisacaru. Domnule Gheorghe Nichita, câteodata nu va vine sa lasati totul balta si sa nu mai candidati?
- Câteodata si sotia mea îmi spune acasa: "Ce îti trebuie primarie, prea multa bataie de cap, îti macini sanatatea. Cum traim acum, traiam si înainte, nu ai venit la primarie sa te îmbogatesti." Sunt, de foarte multe ori, momente în care îmi este foarte greu. Recunosc, dar nu sunt un las. Eu vad în demnitatea pe care o am o misiune: de a face bine Iasiului. Iasiul poate redeveni ceea ce a fost cândva.

Bilantul pe anul 2005
Primarul Gheorghe Nichita si-a prezentat, sâmbata, bilantul pe anul 2005. Însotit de directorii de regii, primarul Nichita a mers prin oras pentru a arata ce s-a realizat în anul precedent. Înainte de a pleca însa în pelerinaj, Nichita a gasit în curtea Primariei Iasi un catel, pe care l-a adoptat. Câinele a stat sâmbata dimineata în anticamera. "O sa îl dau cuiva, caci daca va ramâne în primarie, ar putea cere si drept de vot în sedinte", a glumit Nichita. Primarul Iasiului a spus ca este multumit de ceea ce a reusit, dar, în acelasi timp, a precizat ca mai sunt multe de facut. Pe de alta parte, consilierii municipali PNL nu împartasesc opinia primarului Nichita în legatura cu realizarile municipalitatii. Consilierii au precizat ca nu sunt de acord ca "iesenii sa fie nevoiti sa plateasca zeci de ani pentru împrumutul de aproape 90 de milioane de euro, pe care primarul îl vrea pentru a realiza unele obiective importante". În replica, primarul a declarat ca nu se astepta la altceva de la consilierii liberali, care, în opinia sa, vor sa îl compromita în fata iesenilor.  
Publicat de : ---
Data publicării: 29 Mai 2006 - 05:50
 

Link știre