Traian Basescu vrea sa obtina de la Jacques Chirac «tainul» ratificarii [1]

Presedintele Traian Basescu se va afla astazi si maine la Paris, intr-o vizita de lucru ce va cuprinde convorbiri cu presedintele Jacques Chirac

. Momentul politic pentru Romania este plin de semnificatii: Franta intarzie ratificarea Tratatului de aderare, contactele bilaterale la nivel inalt cu lideri din vestul Europei sunt din ce in ce mai rare, iar Basescu are deja la activ cateva stangacii diplomatice in relatia cu Parisul. Principalele ziare din Franta nu au avut, ieri, nici o referire la aceasta vizita.

Traian Basescu urmeaza sa reia apelul adresat autoritatilor franceze pentru parcurgerea in timp util a ratificarii Aderarii la UE, potrivit unui comunicat transmis ieri de Palatul Cotroceni.
Seful statului va avea convorbiri cu presedintele Jacques Chirac, cu presedintele Senatului, Christian Poncelet, si cu presedintele Adunarii Nationale, Jean-Louis Debré.
Pana in acest moment, proiectul legii ratificarii a fost adoptat de guvernul de la Paris, documentul urmand sa intre in atentia Parlamentului. Pentru ca Romania si Bulgaria sa poata adera la UE pe 1 ianuarie 2007, parlamentele tuturor celor 25 de state membre trebuie sa ratifice Tratatul pana la sfarsitul acestui an. Cele opt state care nu au finalizat procedurile de ratificare sunt Germania, Franta, Olanda, Finlanda, Belgia, Danemarca, Irlanda si Luxemburg. In conditiile in care Comisia Europeana a amanat pentru luna octombrie prezentarea unei recomandari clare privind data aderarii, exista pericolul ca unele dintre aceste parlamente sa intre in criza de timp.    
Basescu se va intålni si cu Pierre Moscovici, raportorul pentru Romånia al Parlamentului European, cu care va discuta despre aderarea la UE. O alta intrevedere aflata in program este cea cu Abdou Diouf, secretarul general al Organizatiei Internationale a Francofoniei. In luna septembrie, Romånia va gazdui cea de-a 11-a reuniune la nivel inalt a statelor si guvernelor membre ale acestei organizatii.

Caracter neprivilegiat
Cei doi sefi de stat vor discuta si despre coordonatele de cooperare in perioada post-aderare, „cu scopul cultivarii caracterului privilegiat al raporturilor romano-franceze“, potrivit Presedintiei.
Traian Basescu a fost criticat, in ultimii doi ani, in urma unor incidente calificate drept gafe diplomatice, pe relatia cu Parisul. In octombrie 2004, Basescu, in calitate de lider al opozitiei, a afirmat despre fostul premier francez Jean-Pierre Raffarin ca a venit la Bucuresti „pentru a-si lua tainul“. Aceasta declaratie se referea la semnarea unui contract de construire a unui tronson de autostrada, fara licitatie publica, intre guvernul PSD si compania franceza Vinci.    
Pastrand ordinea cronologica, a urmat discursul lui Basescu din noaptea in care a castigat alegerile prezidentiale, in care anunta ca prioritatea strategica a politicii externe va fi apartenenta la axa Washington-Londra. Aceasta - in conditiile in care Franta este principalul promotor al crearii, pe termen lung, a unei structuri de securitate proprii a UE, ceea ce va insemna, automat, departarea de pilonul de securitate reprezentat de SUA. Discursul diplomatiei romane s-a nuantat ulterior, aparand explicatia ca apartenenta la „axa“ nu exclude relatiile privilegiate cu statele din „vechea Europa“.

«Engleza de mare»  
In luna ianuarie a acestui an, prezent la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, un parlamentar francez i-a adresat o intrebare lui Basescu, precizand ca vrea raspunsul in limba franceza. Presedintele roman a raspuns: „Pe mare, limba engleza te ajuta sa te salvezi“.  
Politicienii francezi nu au ramas datori. Dupa o intalnire bilaterala din luna noiembrie a anului trecut, Chirac nu a iesit pentru declaratii comune in fata Palatului Elysée, lasandu-l singur pe Basescu. Desi nu a fost o incalcare a protocolului, acest gest a fost interpretat drept un semn de raceala din partea Parisului. La acea vreme, jurnalistii francezi au explicat acest gest prin starea de sanatate a lui Chirac, aflat la mai putin de doua luni dupa o interventie chirurgicala.
De asemenea, faptul ca Franta, considerat protectorul traditional al Romaniei, nu s-a aflat printre primele state care au ratificat Tratatul de Aderare poate fi privit drept un nou semn de atentionare.

Amanunte de protocol

Vizitele de lucru presupun un nivel al ceremonialului la sosire si plecare mai redus decat in cazul vizitelor de stat sau oficiale. Intampinarea oaspetelui poate fi facuta si numai de catre un consilier al sefului statului sau de seful de protocol al acestuia. Cazarea si asigurarea mijloacelor de transport se fac tot de catre gazde, la o resedinta sau hotel, insa numarul persoanelor preluate este redus, în tari ale Uniunii Europene limitându-se la opt. In program predomina convorbirile, completate cu un dejun de lucru sau un dineu.

Publicat de : Vlad Bårleanu
Data publicrii: 30 Mai 2006 - 05:44
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=18216&titlu=Traian_Basescu_vrea_sa_obtina_de_la_Jacques_Chirac_AtainulA_ratificarii