[1]„Sunt pentru reunirea romanilor in asociatii reprezentantive pentru un numar cat mai mare posibil, astfel ca vocea lor sa poata deveni semnificativa. Nu de putine ori, am facut apeluri publice catre romanii din strainatate sa se uneasca si sa formeze structuri care sa ii reprezinte in dialogul cu autoritatile statului in care traiesc, fie ele politice sau locale”, a declarat presedintele.

In ceea ce privest imigrantii romani, clandestini in multe tari europene Basescu a asigurat: „Regularizarea statutului romanilor ilegali in straintate este una dintre preocuparile Guvernului si presedintiei romane. Suntem preocupati de faptul ca nu exista un statut legal pentru acesti romani si ca acest lucru face imposibil accesul lor la drepturile pe care le-ar avea in cadrul pietei muncii. Toate contactele mele cu omologii europeni sau din alte tari in care traiesc comunitati mari de romani, au sustinut legalizarea statutului romanilor „clandestini”. Da, a tinut sa precizeze: Nu ma refer insa la categoria romanilor care s-au facut cunoscuti in tarile care i-au primit, prin infractiuni. Acestia fac obiectul acodurilor de combatere a criminalitatii”.

O alta tema extrem de importanta a interviului a fost cea privind dreptul la vot pentru romanii din strainatate. Intrebat fiind ce paree are despre modelul italian in aceasta materie Traian Basescu a raspuns: „Pe acesta tema am avut o discutie chiar cu partidele politice, imediat dupa intoarcerea din SUA, unde mi-a fost cerut acelasi lucru de catre romanii care traiesc acolo. Am spus ca aceasta posibilitate necesita un acord din partea clasei politice, pentru ca include modificari ale legislatiei. Oricare ar fi formula finala, problematica romanilor din strainatate face parte din responsabilitatile generale ale parlamentarilor de la Bucuresti”. Dand de inteles astfel ca modelul votului italian nu este atat de apreciat la Bucuresti.

O alta problema comentata de Basescu a fost imaginea distorsionata pe care o are Romania in strainatate, o imagine creata de cersetori, hoti, rromi, etc. „Imaginea este complet nemeritata, este un rezultat al lipsei de comunicare adecvate cu opinia publica europeana. Un rol important al comunitatii romane ar fi acela de a fi un vector al comunicarii cu cetatenii tarii in care traiesc. Nu ajunge ca fiecare roman sa aiba un nume bun in comunitatea in care traieste, este important si sa-l faca cunoscut”. In orice caz, presedintele Basescu este convins ca numarul romanilor care pleaca in strainatate va scadea.

Presedintele este convins ca dupa intrarea in Uniunea Europeana investitiile straine vor creste si la fel si economia tarii, ceea ce ii va face pe romani sa nu mai paraseasca tara. Mai mult decat atat, cei care muncesc acum in strainatate vor putea sa se intoarca pentru a lucra in Romania. Acesta este si sfatul presedintelui din finalul interviului: „Mesajul meu pentru romanii din strainatate este acela de a se intoarce in Romania. Ajutati la crearea fortei de munca specializate necesara pentru perioada de post-integrare!'.
Publicat de : Raluca NIȚĂ
Data publicării: 30 Mai 2006 - 05:44
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=18219&titlu=