Dispute aprinse intre deputati din cauza Comisiei juridice [1]


Deputatii nu au ajuns, luni seara, la o pozitie comuna in ceea ce priveste marirea numarului de membri ai Comisiei Juridice

. Propunerea initiala a liderilor de grup prevedea cooptarea a inca doi deputati in Comisie, aceasta urmand sa ajunga la 28. Conform calculelor efectuate la nivelul liderilor de grup, partidele indreptatite la nominalizarea celor doi noi membri ar fi fost PRM si UDMR. Insa intelegerea initiala nu a fost respectata din cauza nemultumirii deputatilor PSD ce au remarcat ca exista deja un dezechilibru intre putere si opozitie in Comisia juridica, iar doi membri noi ar agrava aceasta situatie.
Ei s-au referit la Petru Calian, ce a parasit PRM in favoarea PC, si la Traian Dobre, care a trecut de la PSD la PNL. Dezbaterea s-a incins, desi initial se parea ca nu vor fi probleme. Social-democratii Victor Ponta, Miron Mitrea, Eugen Nicolicea si Ioan Bivolaru au luat cuvantul astfel incat problema nu a fost rezolvata pana la ora 18.00, cand presedintele de sedinta, Lucian Bolcas, a trebuit sa o suspende fara ca votul sa fie efectuat. Celor patru li s-a alaturat presedintele Comisiei, Sergiu Andon (PC), care s-a opus si el spunand ca va creste numarul necesar cvorumului, in conditiile in care deja membrii Comisiei se aduna greu la lucrari. Marti, dezbaterile au fost reluate. Florin Iordache (PSD) a incercat o stratagema incercand sa-l convinga pe Bogdan Olteanu ca propunerea a fost respinsa in seara precedenta, insa presedintele Camerei nu s-a lasat pacalit si a consultat stenograma sedintei prezidate de Bolcas. Miron Mitrea a venit cu o solutie de compromis, propunand ca in Comisia juridica sa fie cooptati inca trei oameni, din care unul sa fie desemnat de PSD pentru restabilirea echilibrului si a procentajului de 30% inregistrat de PSD in alegerile parlamentare.
Liberalul Ioan Ghise a plusat, sustinand ca ar trebui 50-70 de oameni in Comisie din cauza "conditiilor inumane" in care lucreaza acestia. Propunerea a provocat ironia lui Eugen Bejinariu, ce a spus ca in Comisia juridica ar trebui sa fie 101 membri. In fata acestui impas, deputatii au ales sa paseze din nou problema liderilor de grupuri ce urmeaza sa vina cu o noua propunere pe care sa o inainteze Biroului Permanent.
In momentul de fata, componenta Comisiei este urmatoarea: PSD-9, PNL-6, PD-3, PC-3, PRM-2, grupul minoritatilor-2, UDMR-1. Comisia juridica este cea mai importanta si solicitata comisie a Camerei Deputatilor. Pe langa proiectele de lege ce tin exclusiv de competenta sa, ea trebuie sa se pronunte si in ceea ce priveste o serie intreaga de initiative legislative care sunt analizate impreuna cu diversele comisii de resort.


Publicat de : Adrian Ilie / adrian
Data publicării: 31 Mai 2006 - 05:58
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=18227&titlu=Dispute_aprinse_intre_deputati_din_cauza_Comisiei_juridice