Scrisoare deschisă a MediaSind către Senatul României [1]

"Uniunea Sindicala MediaSind a luat act de începerea dezbaterilor asupra celor cinci proiecte de modificare a Legii de Organizare si Functionare a Societătii Române de Radiodifuziune si Societătii Române de Televiziune în cadrul Comisiei de Cultura a Senatului României. Uniunea Sindicala MediaSind solicita pe aceasta cale Senatului sanu adopte niciunul dintre proiecte făra a lua în considerare si punctul de vedere al organizatiilor care protesteazade mai bine de un an de zile împotriva acestor initiative legislative", precizează textul scrisorii deschise semnată de Cristi Godinac.

"Aducem la cunostinta senatorilor ca U.S. MediaSind a sustinut în permanenta, alături de Federatia Internationala a Jurnalistilor (cea mai puternica organizatie internationala a jurnalistilor), Clubul Român de Presă, patronate, Agentia de Monitorizare a Presei – Academia Catavencu, precum si de principalele confederatii sindicale (CNSLR – Frătia, Blocul National Sindical, CSDR si Meridian), faptul ca proiectul adoptat de Camera Deputatilor, în loc sa depolitizeze Consiliile de Administratie ale celor doua societăti de Radio si Televiziune, a micsorat tocmai numărul reprezentantilor salariatilor din aceste Consilii, cei care sunt primii direct interesati de bunul mers al institutiilor în care lucreazasi care, bineînteles, nu sunt angrenati politic.

Desigur, cunoasteti ca printre obiectivele esentiale ale Radioului si Televiziunii publice se număra promovarea identitătii nationale si culturii nationale. Ultimul proiect adoptat de Camera Deputatilor minimalizeaza rolul creatiei si culturii nationale, rolul productiilor proprii în promovarea acestor valori, comparativ cu institutii similare din statele Uniunii Europene, unde productia proprie este de 2-3 ori mai mare.

Spre exemplu, la postul public din Germania, procentul productiilor proprii este de 92% fata de 8% cel al achizitiilor, în Marea Britanie este de 95% fata de 5%, iar în Italia, 85% fata de 15%.

Acelasi proiect aprobat, prin articolul 55, deschide drumul periculos al transformării posturilor publice de Radio si Televiziune într-un “lant de SRL-uri”. Totodată, nu garanteaza nici independenta financiară, atât de necesara pentru crearea unei reale independente editoriale. La fel de grav este si faptul ca anumite prevederi ale viitoarei legi încalca în mod flagrant Constitutia României, Declaratia Universala a Drepturilor Omului si alte norme internationale.

Presedinta Comisiei de Cultură, Arta si Mijloace de Informare în Masă, Raluca Turcan, împreuna cu reprezentantii partidelor politice au refuzat satinacont de propunerile si semnalele transmise de către U.S. MediaSind si organizatiile profesionale din domeniu.

În acest sens, mesajul Federatiei Internationale a Jurnalistilor, transmis prin Secretarul General al FIJ, Aidan White, este edificator: “Înlaturarea atacului politic asupra radioului si televiziunii publice reprezinta un test cheie pentru România în vederea aderării la Uniunea Europeana”.

Suntem favorabili oricărei initiative senatoriale care va deschide calea dialogului între părtile direct interesate de rezolvarea acestei probleme".
Publicat de : ---
Data publicării: 31 Mai 2006 - 06:02
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=18254&titlu=Scrisoare_deschisa_a_MediaSind_catre_Senatul_Romaniei