Senatorii nu s-au hotarat daca vor sau nu Fundatia Gojdu [1]

Senatorii au amanat ieri luarea unei decizii in cazul infiintarii Fundatiei Gojdu

. Invitat in plen pentru a expune punctul de vedere al guvernului - de sustinere a proiectului - ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu a incercat sa-i determine pe alesi sa repare greseala facuta la Camera Deputatilor, unde initiativa a fost respinsa. "Fundatia pe care noi incercam sa o constituim e o fundatie de drept public. Noi credem ca e datoria MAE sa-i ajute pe acesti tineri ", a explicat Ungureanu. Ministrul de externe a cerut senatorilor adoptarea acestui proiect, argumentand ca problematica testamentului lui Emanoil Gojdu a fost deja intarziata si ca, timp de sapte ani, luarile de cuvant in Parlamentul Romaniei privind acest subiect au fost "initiative rare".

De asemenea, raportul comun intocmit de comisiile juridica si pentru cultura ale Senatului, a fost unul favorabil. Totusi, senatorii s-au impotmolit la chestiuni de ordin procedural. Primul care a intervenit a fost senatorul PSD Antonie Iorgovan, care a incercat sa-si convinga colegii ca legea ar trebui sa aiba caracter organic, si nu ordinar, asa cum stabilise Comisia juridica, dar tentativa sa a esuat. Un alt senator care i-a determinat pe alesi sa mai piarda 50 de minute a fost peremistul Gheorghe Funar, care i-a adresat ministrului nu mai putin de noua intrebari pe aceasta tema. Senatorul PSD Adrian Paunescu a precizat ca problematica testamentului lasat de Emanoil Gojdu, asa cum a fost ea rezolvata de guvernul actual, nu este o exceptie. "Nu guvernul Tariceanu - Ungureanu face pentru prima data aceasta eroare. Si guvernul Nastase era pe punctul de a savarsi aceeasi eroare", a spus Paunescu. Afirmatiile sale au fost confirmate de fostul ministru al culturii din timpul guvernarii PSD, senatorul Razvan Theodorescu.

Intervenind tot pe procedura, pesedistul Serban Nicolae le-a povestit colegilor sai cum un raport de respingere a respingerii nu inseamna, in termeni legali, unul de aprobare a legii. Sesizand ca nu mai sunt decat trei minute pana la terminarea sedintei, Gavrila Vasilescu a propus luarea unei decizii cu privire la continuarea dezbaterilor sau la suspendarea plenului. Evident, senatorii au votat sa plece acasa.


Publicat de : Ioana Danciu
Data publicării: 09 Iun 2006 - 05:41
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=18531&titlu=Senatorii_nu_s_au_hotarat_daca_vor_sau_nu_Fundatia_Gojdu