Secretarii ardeleni opteaza pentru studii la facultati privateSecretarii primariilor din judetele Cluj, Mures si Timis se pregatesc pentru aderare

. De teama ca ar putea sa ramana fara locuri de munca, avand in vedere ca normele europene cer ca ei sa aiba studii de drept, multi s-au inscris la facultati particulare. O treime din secretarii  primariilor din judetul Timis ar putea ramâne fara locul de munca dupa integrarea României în Uniunea Europeana. Potrivit datelor furnizate de Prefectura Timis, din cei 94 de secretari, 30 nu sunt specializati din punct de vedere juridic, iar cinci nu au nici macar studii superioare.
Potrivit sefilor de personal de la Prefectura Mures, Consiliul Judetean si de la Primaria din Târgu Mures, la aceste institutii, numarul functionarilor publici cu studii medii – toti cu functii de executie – nu depaseste 10 la suta din angajati, majoritatea dintre ei fiind si studenti. Astfel, la Prefectura, din cei 38 de angajati, 32 sunt pe functii de executie si doar 7 au studii medii, dintre care patru urmeaza studii superioare. În aparatul propriu al Consiliului Judetean, 10 functionari publici au studii medii si opt urmeaza o facultate, din totalul de 118 angajati. "Într-o situatie speciala se afla însa secretarii de la primariile comunelor din judet, pentru care s-a facut o derogare, pe Legea 215/2001, pâna în 2008, pentru a putea functiona cu studii medii", ne-a declarat Elena Gâlea, de la Biroul personal al CJ Mures. O situatie oarecum aparte se gaseste la Primaria Târgu Mures, unde informatiile privind angajarile de personal de la serviciile de pasapoarte si de acte de identitate sunt clasificate. Majoritatea secretarilor de comune din judetul Cluj s-au înscris, în ultimii trei ani, la facultatile de drept sau de administratie publica locala din Transilvania, dupa ce aveau preponderent studii liceale. Dupa aparitia Legii functionarului public, care le-a permis un ragaz de cinci ani, au încercat în primul rând sa urmeze studii la Universitatea Babes-Bolyai. Dupa cum ne-a declarat secretarul comunei clujene Mihai Viteazul, Ioan Tosa, dupa ce a vazut nivelul cerintelor, s-a orientat catre facultatile private, la fel ca mai multi dintre colegii sai, din Arad sau Cluj. "Acolo am descoperit un nivel de întelegere al cadrelor didactice mai apropiat noua. Noi lucram toata ziua, nu avem timp pentru UBB", ne-a spus Tosa, care este nemultumit ca nu se organizeaza mai des instruiri pe teme legislative. Dupa cum ne-a declarat Rodica Gazsi, sefa Serviciului de resurse umane din Consiliul Judetean Cluj, au ramas doar cel mult zece secretari vârstnici, din cei peste 80 din judet, care nu s-au înscris la studiile superioare, si vor renunta la functie, fiind în pragul pensiei. Acestia nu au dorit nici sa deprinda mânuitul calculatorului. Dupa cum ne-a spus Gazsi, cei care nu au înca studiile definitivate sau nu mânuiesc calculatorul au si probleme cu transmiterea documentelor la Prefectura. Autoritatile judetene au avertizat mai multi secretari pentru întârzieri de mai multe luni în comunicarea deciziilor primarilor si a hotarârilor consiliilor locale.  
Publicat de : ---
Data publicării: 12 Iun 2006 - 05:36
 

Link știre