Basescu si Tariceanu si-au mutat confruntarea in Irak

RETRAGERE

. Premierul Calin Popescu Tariceanu a lansat ieri un anunt-bomba: retragerea trupelor românesti din Irak pâna la sfârsitul anului.

Competitia dintre premierul Tariceanu si presedintele Traian Basescu s-a mutat pe teatrul de operatiuni din Irak. Conducerea PNL l-a mandatat ieri pe ministrul Apararii Teodor Atanasiu sa solicite CSAT retragerea trupelor românesti din Irak pe motivul pierderilor de vieti omenesti. La câteva ore dupa anunt, Basescu a replicat: modalitatea prin care primul-ministru si ministrul Apararii Nationale au inteles sa aduca in dezbaterea publica angajamentele României in relatiile externe va aduce prejudicii grave credibilitatii tarii. Razboiul dintre cele doua Palate a fost declansat oficial. Miza scandalului consta in incercarea lui Tariceanu de a se apropia de europeni care nu vad cu ochi buni razboiul din Irak si de a scurtcircuita relatiile lui Basescu cu celebra axa Londra-Washington.

Premierul vrea popularitate cu orice pret

Premierul Tariceanu a justificat retragerea trupelor prin impactul pe care il au la nivelul opiniei publice victimele românesti din Irak. Intentia lui e clara: sa mai recupereze din popularitatea la care Basescu este fruntas. "Aceste pierderi incep sa devina ingrijoratoare si ele sunt insotite de un numar din ce in ce mai mare de oameni care ramân mutilati, invalizi pe viata", a vrut premierul sa emotioneze populatia. Dar si efortul financiar de participare la operatiunile din Irak si Afganistan este foarte mare, l-a prins pe Tariceanu grija de saracia tarii. Ministrul Apararii a precizat imediat ca este vorba de retragerea a 890 de militari români din Irak, adica de o economie de aproximativ 90 de milioane de dolari din bugetul MApN. Ambasadorul SUA la Bucuresti Nicholas Taubman s-a declarat surprins de propunerea ministrului Apararii. De altfel, liberalii au fost aspru criticati si de partenerii democrati. Pentru presedintele PD, Emil Boc, e vorba de "lipsa de profesionalism si neintelegere a interesului national", de iresponsabilitate si de populism.

Clement Sava


Publicat de : ---
Data publicării: 30 Iun 2006 - 05:42
 

Link știre