Basescu catre americani: moartea lui Teo Peter va costa un milion de dolari [1]

Presedintele a vorbit la Pentagon despre despagubirile acordate familiei cantaretului ucis de un soldat american

.

Presedintele Traian Basescu i-a solicitat joi, la Pentagon, secretarului de stat al apararii, Donald Ramsfeld, sa trateze cu atentie problema despagubirii acordate familiei muzicianului de la Compact, Teo Peter, ucis intr-un accident de masina in urma cu doi ani de un angajat militar al ambasadei americane de la Bucuresti.

Suma de 1 milion de dolari solicitata partii americane este considerata de  Basescu drept corecta, mai corecta decat oferta "foarte scazuta" facuta de Pentagon. Seful statului roman s-a intalnit joi, la Washington, si cu omologul sau american, George W. Bush, in cadrul unei vizite de doua zile in SUA.

Chiar daca i s-a adresat initial cu "domnule premier", George W. Bush a sustinut viziunea de politica externa a presedintelui Basescu pentru regiune, afirmand ca Romania joaca un rol vital intr-o zona in care apar noi democratii. Liderul de la Casa Alba a vorbit si despre integritatea Republicii Moldova, acordand astfel girul politicii romanesti fata de chestiunea transnistreana.

Dolari pentru armata romana

La Pentagon, Basescu a reafirmat ca Romania isi respecta angajamentele militare fata de aliatul sau Statele Unite si a solicitat o majorare cu 50% a asistentei financiare americane pentru armata romana pentru 2007. In urma discutiilor cu Ramsfeld, presedintele a ajuns la concluzia ca anul viitor cele cinci baze strategice americane de pe teritoriul Romaniei vor fi operationale.

Marele absent al intrevederii cu Donald Ramsfeld a fost ministrul roman al apararii, Teodor Atanasiu, lasat acasa pentru a nu distorsiona mesajul oficial, validat de CSAT, dar criticat de seful aramatei, de mentinere a trupelor romanesti in Irak.

In asteptarea lui Basescu

Traian Basescu a intaziat la intalnirea cu secretarul de stat al apararii, Donald Ramsfeld. Prilej pentru garda de onoare sa exerseze pe scarile Pentagonului din nou si din nou, la 40 de grade, salutul pentru seful statului. O imagine familiara delegatiei Romaniei din filmele americane de razboi.

La Pentagon, o cladire colturoasa cu aspect de garnizoana, atmosfera este de stat major. Se vorbeste despre suplimentarea trupelor americane in Irak, despre Eisenhower, in bazaitul elicopterelor militare care survoleaza perimetrul. Unul a si aterizat chiar in fata Pentagonului pentru a lasa trei ofiteri ai armatei americane imbracati de front, cu ranitele in spinare.

Lobby pentru vize si in Congres

Eliminarea vizelor pentru cetatenii romani a fost una dintre prioritatile vizitei prezidentiale de doua zile in Statele Unite. Basescu a solicitat atat presedintelui Bush, cat si reprezentantilor Congresului pe care i-a intalnit tot joi, la Capitoliu, sa aplice Romaniei acelasi tratament de care beneficiaza celelalte state NATO.

A incercat sa-i convinga si pe congresmeni ca romanii nu vor reprezenta un risc imigrational pentru SUA si i-a invitat sa viziteze Romania, oferindu-se sa fie ghid intr-o asemenea calatorie. Ceea ce a provocat surpriza si amuzamentul congresmenilor din grupul de prietenie pentru Romania, unde lucreaza ca stagiara si o tanara studenta din Romania.

Sefii acestuia au primit de la presedinte evantaie inscriptionate cu mesajul "Sunt un fan al Romaniei" si un album de fotografii cu meleagurile patriei noastre, asemenator cu celebrul "Eterna si fascinanta...".

Pe holurile Congresului, delegatia Romaniei s-a ciocnit de baschetbalistul roman Ghita Muresan, invitat de Congres la seara romaneasca organizata impreuna cu Ambasada Romaniei.

Gata pentru Liban

Ieri, presedintele Traian Basescu a declarat ca Romania are capacitatea de a participa cu trupe in Liban daca va exista o decizie  internationala in acest sens.

"Comunitatea internationala poate conta pe sprijinul Romaniei in restabilirea pacii in Liban si pentru a garanta securitatea Israelului", a afirmat Basescu, insistand asupra necesitatii asigurarii securitatii Israelului, in care Romania este direct interesata din cauza comunitatii romanesti.

Presedinti romani la Casa Alba

Anul            Presedinte roman                      Presedinte SUA                         Statutul vizitei1970          Nicolae Ceausescu                     Richard Nixon                              oficiala1973          Nicolae Ceausescu                     Richard Nixon                              oficiala 1975          Nicolae Ceausescu                     Gerald Ford                                  oficiala1978          Nicolae Ceausescu                     Jimmy Carter                               de stat1998          Emil Constantinescu                   Bill Clinton                                    oficiala2003          Ion Iliescu                                      George W. Bush                          oficiala2005          Traian Basescu                            George W. Bush                          oficiala2006          Traian Basescu                            George W. Bush                           oficiala

Presedintele Basescu a intarziat cateva minute la intalnirea cu Donald Ramsfeld


Publicat de : ---
Data publicării: 29 Iul 2006 - 05:41
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=19761&titlu=Basescu_catre_americani__moartea_lui_Teo_Peter_va_costa_un_milion_de_dolari