Troc cu taxe locale la primaria din Brasov [1]

In schimbul datoriilor la bugetul local, Roman SA, SC Motoare AB si SC Semifabricate SA ofera servicii si produse

.

Municipalitatea brasoveana a recuperat peste 20.000.000 de lei de la agentii economici care aveau datorii la bugetul local, primind plata in natura.

De la motoare si piese de schimb pentru regia de transport in comun si regia silvica la autobuze pentru Filarmonica, terenuri si hale industriale, nimic nu este lipsit de valoare cand vine vorba despre recuperat datorii.

De exemplu, ieri, Consiliul Local Brasov a aprobat compensari de aproape 10 milioane de lei. Astfel, de la SC Motoare AB primaria a cumparat produse in valoare de aproape 500.000 de lei.

 Uzina produce, in principal, motoare, piese si accesorii pentru autovehicule. In loc sa plateasca pentru ele, consiliul local a luat decizia de a reduce din datoria de 1.434.029 lei (aproape 15 miliarde de lei vechi) pe care societatea o avea la bugetul local.

Aceeasi metoda se aplica si cu SC Semifabricate SA, societate care are adunate datorii la bugetul local in valoare de 4.839.487,56 lei. Primaria a primit pentru reducerea datoriei produse in valoare de aproape 4 de milioane lei.

Roman SA repara drumuri

In cazul societatii Roman, datoriile se ridica la peste 8,5 milioane lei.  O parte din aceste datorii, adica aproximativ  5,6 milioane lei, se vor compensa prin reparatiile si lucrarile la infrastructura drumului Poienelor-cartier Noua. Restul datoriei va fi recuperat de primarie cel mai probabil tot in produse.

Uzina Roman era unul dintre cei mai mari datornici la toate bugetele. Doar la bugetul local, Roman avea datorii de aproape 20 de milioane de lei, iar acum acestea s-au redus la mai putin de trei milioane de lei.

In urma cu trei luni, chiar administratorul Roman SA, Ioan Neculaie, a solicitat Directiei de Impozite si Taxe Locale reducerea datoriilor prin compensare.

„Am solicitat darea in plata a unui teren si a unei hale de care nu mai aveam nevoie. Nu pot sa platesc datorii daca nu am profit, iar profit o sa am cand nu mai platesc penalitati pentru datoriile facute de altii.

 Uzina asta am luat-o aproape in faliment, era inglodata pana-n gat in datorii. Am inceput sa platesc si la stat, am cerut esalonari, macar nu mai e primul datornic din judet”, a spus Ioan Neculaie.

Primaria vede situatia ca fiind convenabila. „Pai ne-au dat niste camioane, au acum un autobuz pe linia de productie pe care il vom da Filarmonicii. Daca as putea sa fac asa cu toti datornicii, as fi foarte multumit”, a spus primarul George Scripcaru.

Uzina Tractorul nu are tractoare de dat

Din pacate, metoda nu a functionat la toti agentii economici. Un exemplu ar fi uzina Tractorul, de la care municipalitatea are de recuperat aproape 10 milioane lei, din care 3 milioane lei pentru agentul termic furnizat de CET Brasov.

„Le-am zis celor de la Tractorul sa-mi dea tractoare de orice capacitate, ca avem la ce le folosi, la regia silvica, la cei de la spatii verzi, chiar si la Regia Autonoma de Transport. Mi-au spus ca nu pot pentru ca nu au niciun tractor”, spune Scripcaru.

Drept urmare, primaria si-a anuntat intentia de a pune sechestru pe bunurile uzinei si de a lua macar o hala industriala. „Ori se privatizeaza, ori se lichideaza, in ambele cazuri s-ar putea sa ramanem cu ochii-n soare.

Cand au venit cei de la Mahindra anul trecut, mi s-a sugerat si mie sa le sterg datoriile de la buget ca sa poata prelua indienii uzina mai usor. Daca faceam asta, ce rezolvam? Ei oricum nu luau uzina si noi pierdeam niste bani”, afirma Scripcaru.

Pana acum, municipalitatea a facut compensari pentru datorii cu peste zece societati comerciale, suma totala recuperata ridicandu-se la peste 300 de milioane de lei.

Administratia Roman SA a cedat un teren si o hala, stergand astfel din datorii


Publicat de : ---
Data publicării: 01 Aug 2006 - 05:52
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=19816&titlu=Troc_cu_taxe_locale_la_primaria_din_Brasov