Basescu, somat de PNL sa propuna sefii SRI si SIEConducerea liberala a solicitat, ieri, ultimativ, presedintelui Traian Basescu sa urgenteze procedura de demitere a directorilor SRI si SIE si de nominalizare a noilor ocupanti ai acestor functii

. Liberalii au anuntat ca ar sustine nominalizarea, in aceste posturi, a unor persoane din randul societatii civile. Potrivit presedintelui PNL Bucuresti, Ludovic Orban,  conducerea acestui partid asteapta pâna joi un raspuns la acest ultimatum. "Asteptam ca cererile de eliberare din functie sa fie trimise parlamentului si, de asemenea, sa trimita parlamentului propunerile cu cele doua noi numiri cât mai repede cu putinta, în baza Constitutiei si a legilor în vigoare", a precizat Orban. În paralel, Comitetul Executiv al PNL si-a mandatat parlamentarii "sa marseze" pentru finalizarea cât mai rapida a acestui proces. Cererea liberala vine dupa ce birourile permanente ale parlamentului au votat ca Radu Timofte si Gheorghe Fulga sa fie considerati înca în functie pâna când cererile lor de demisie vor fi aprobate de catre plenul legislativului.

Controlul civil, preferat celui politic
Orban a subliniat ca partidul sau nu este implicat în procesul de numire a noilor sefi ai serviciilor secrete, însa pledeaza pentru selectarea în aceste posturi a unor persoane provenind din societatea civila, "pentru exercitarea unui control real asupra serviciilor de informatii". "Asteptam propunerile presedintelui si suntem deschisi discutiilor pe acest subiect", a mai spus liderul liberal. Orban a reiterat viziunea liberala asupra modului de functionare a serviciilor secrete: continuarea reformarii acestor institutii prin demilitarizarea lor, prevenirea implicarii în viata politica si întarirea controlului civil. El a respins posibilitatea numirii de catre Cotroceni a unor exponenti politici în fruntea celor doua servicii. "Ma îndoiesc ca va nominaliza un membru marcant din partide", a spus liderul liberal. În ce priveste posibilitatea apelarii la ofiterii de cariera din serviciile de informatii, Orban a apreciat ca experienta acestora este mult mai necesara la nivelul esaloanelor inferioare de management al celor doua institutii.

Macovei, acuzata ca a întârziat legile sigurantei
Aprobarea pachetului de legi privind siguranta nationala nu trebuie sa fie o conditie pentru numirea sefilor serviciilor de informatii, a declarat, ieri, premierul Tariceanu, precizând ca aceasta problema face parte din atributiile presedintiei si ale parlamentului. El a spus, însa, ca a fost surprins de lipsa unor observatii din partea ministrului justitiei asupra acestui pachet de legi, în conditiile în care cele mai multe critici formulate se refereau la îngradirea drepturilor si libertatilor individuale, si ca se astepta ca macar ministrul Monica Macovei sa prezinte observatii consistente în acest sens.  
Publicat de : ---
Data publicării: 01 Aug 2006 - 05:55
 

Link știre