Parlamentarii investigheaza cazul ziaristilor ofiteri sub acoperire ai SRI [1]

Comisia parlamentara comuna pentru controlul SRI a decis sa ia masuri in privinta agentilor sub acoperire care activeaza in mass-media, dupa ce ziarul "Curentul" a adus pentru prima data in atentia opiniei publice aceste practici ale Serviciului Roman de Informatii

. Parlamentarii din aceasta comisie vor incepe sa audieze conducerea serviciului si pe purtatorul de cuvant al institutiei, Marius Bercaru, in problema ofiterilor acoperiti care activeaza in mass-media, a afirmat secretarul comisiei, deputatul social-democrat Ion Stan. Potrivit acestuia, alesii vor sa cunoasca motivele pentru care SRI a recrutat ofiteri dintre ziaristi si, mai ales, care au fost amenintarile privind siguranta nationala care au facut necesare recrutarile.

Conform legislatiei in vigoare, SRI poate folosi ofiteri sub acoperire in situatiile in care siguranta nationala este amenintata. "Comisia doreste sa stie daca nu cumva acesti ofiteri acoperiti din mass-media, formatori de opinie, nu au fost folositi si in alte scopuri decat cele de siguranta nationala", a spus deputatul PSD.

Ion Stan (foto) a afirmat ca deputatii si senatorii din Comisia SRI vor sa stie in ce masura serviciul a identificat, potrivit legii de organizare, anumite riscuri la siguranta nationala, care ar exista in redactii si in ce masura s-a impus recrutarea unor astfel de ofiteri de acoperire. La randul sau, presedintele Comisiei SRI, liberalul Radu Stroe, a aratat ca este in interesul nostru sa vedem daca exista o relatie intre riscurile la adresa sigurantei nationale si redactii.

Alesii prefera sa nu dea explicatii presei

Ședinta fusese initial programata pentru ca parlamentarii sa stabileasca conditiile care au dus la iesirea din tara a "teroristului numarul 1", Omar Hayssam. Chiar daca nu au luat decizii majore in cadrul comisiei, iar astfel de sedinte nu sunt accesibile presei, senatorii si deputatii au incercat sa scape de gura ziaristilor, care au fost plimbati de la o usa la alta a salilor parlamentului. In contextul in care societatea civila ar trebui sa fie, conform principiilor democratiei, cea care detine controlul asupra serviciilor secrete - prin parlamentari, acestia incearca in continuare sa ascunda informatii care ar trebui sa ajunga la urechile opiniei publice, evident nu doar pe cele ce tin de siguranta nationala. Comisia SRI a decis sa solicite SRI elaborarea unui documentar care sa prezinte activitatea de monitorizare desfasurata in cazul Omar Hayssam si modul in care serviciul a cooperat cu celelalte institutii ale statului. In urma audierilor si a vizionarii probelor, acestia urmeaza sa elaboreze un raport ce va fi inaintat birourilor permanente ale parlamentului.

Civic Media s-a raliat campaniei ziarului nostru

Campania lansata de ziarul nostru privind existenta ofiterilor sub acoperire ai SRI printre ziaristi a starnit valuri de reactie si in randurile societatii civile. Civic Media a anuntat, ieri, printr-un comunicat de presa, ca se raliaza campaniei lansate de ziarul "Curentul" privind deconspirarea si eliminarea agentilor serviciilor secrete din presa, atat ai SRI, cat si ai SIE, DGIA, DGIPI a MAI (UM 0962) s.a., campanie intregita de "Evenimentul Zilei" si "ZIUA".


Publicat de : Ioana Danciu
Data publicării: 02 Aug 2006 - 05:56
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=19840&titlu=Parlamentarii_investigheaza_cazul_ziaristilor_ofiteri_sub_acoperire_ai_SRI