Presedintia si Guvernul, sesizate in cazul ministrului Radu Berceanu [1]

Deputatul PRM Lia Olguta Vasilescu a sesizat Presedintia si Guvernul Romaniei cu privire la afacerile suspicioase in care a fost implicat ministrul transporturilor, Radu Berceanu, in ultimii ani

. Acuzatiile Olgutei Vasilescu se bazeaza pe notele intocmite de mai multe institutii cu atributii de verificare, printre care si Autoritatea Nationala de Control.

Presedintele Comisiei pentru Invatamant si Tineret din Camera Deputatilor, PRM-ista Lia Olguta Vasilescu, solicita interventia presedintelui Traian Basescu si a premierului Calin Popescu Tariceanu pentru redeschiderea dosarelor penale in care a fost implicat ministrul transporturilor, Radu Berceanu, sau interpusii sai. Deputatul Olguta Vasilescu a trimis, in acest sens, sesizari pe adresa Guvernului Romaniei si a Presedintiei, solicitand interventia acestora, „in speranta ca doriti sa va luptati, intr-adevar, cu sistemul ticalosit“.

Grave infractiuni pentru ministru
Concret, Olguta Vasilescu se refera la Notele intocmite de diverse institutii cu atributii de verificare, printre care si Autoritatea Nationala de Control, cu privire la afacerile in care a fost implicat Radu Berceanu pe vremea cand a fost ministru al industriilor – aspecte semnalate, de asemenea, in repetate randuri, de cotidianul «Gardianul». „Va transmit si Anexa nr. 2 respectiv Nota aflata in arhiva Autoritatii Nationale de Control pentru a putea observa infractiunile grave savarsite de dl. Radu Berceanu, actual ministru, dintre care pot enumera: stopaj la sursa; spalare de bani; returnare ilegala de TVA; inregistrarea de cheltuieli nedeductibile si neinregistrarea unor venituri; intrari si iesiri de autoturisme, ca si cum societatea ar avea ca obiect principal de activitate vanzarea-cumpararea de astfel de mijloace fixe; detinerea in patrimoniu de mijloace fixe de transport care au fost puse in circulatie fara respectarea prevederilor legale (fara a detine serie de motor); radierea unor autoturisme apartinand SC AVI SRL, pe baza unor certificate de radiere fara numar de inregistrare“ – se mentioneaza in sesizarea inaintata de catre deputatul Olguta Vasilescu Presedintiei Romaniei.    

Cåteva dintre neregulile descoperite de ANC
„Afacerea China“ a fost demarata in 1999, pe vremea cand Radu Berceanu era ministru al industriilor, si s-a derulat prin intermediul SC „Nedarom“ SRL Craiova, al carei unic actionar si administrator este un oarecare Ioan Daniel Nedelcut. Acesta ocupa, insa, si functia de administrator al SC „AVI“ SRL Craiova, unde Radu Berceanu detine 80% din actiuni, iar sotia sa, Mihaela Marinela, 5%. Mai mult, SC „Nedarom“ Craiova, devenita intre timp „Nedarom 2002“ SRL Bucuresti, are acelasi sediu social declarat ca si SC „Parky“ SRL, o societate unde Radu Berceanu era unic asociat si administrator. Mai mult, Ioan Daniel Nedelcut este si actionar la SC „AVI“, unde detine 5%. Concret, SC „Nedarom“ Craiova ar fi infiintat, in 1999, in Asia, o societate mixta romano-chineza, botezata „Botou Golden Horse Fruit Brandy“ Co LTD, aducand un aport in capital si natura estimat la 1,1 milioane dolari. Mai exact, o fabrica de alcool pentru care s-ar fi cumparat un utilaj in valoare de 769.000 de dolari americani si s-ar fi cheltuit 40.000 de dolari pentru asistenta tehnica, „know how“ in valoare de 240.000 de dolari si un aport in numerar in valoare de 50.000 de dolari. Tranzactiile au fost autorizate de Banca Nationala a Romaniei prin avizul nr. F 343065/ 02.07.1999, autorizatia nr. 25572/08.07.1999.

Raportul Garzii Financiare
La verificarea efectuata de Autoritatea Nationala de Control a reiesit, insa, ca sumele de bani nu ar fi fost virate catre China. „Din actele prezentate nu s-a facut dovada incasarilor valutare aferente exporturilor de utilaje tehnologice (conform DVE nr. 22821/16.07.1999 si DIV nr. 290022/16.07.1999). Societatea nu a inregistrat in evidentele contabile venituri aferente investitiei efectuate in China. Din datele si actele prezentate se constata ca societatea nu a virat suma de 50.000 USD, reprezentand aportul in numerar, la constituirea societatii mixte romano-chineze. Nu s-a prezentat nici un document justificativ in acest sens, iar in bilantul contabil aferent anilor 1999-2000 nu figureaza aceasta suma. Conform notei explicative date de conducerea societatii, aceasta suma nu a  fost virata. Societatea nu a prezentat statutul, actul constitutiv al societatii mixte romano-chineze. Societatea nu a facut dovada repatrierii valutei aferente exportului sau veniturilor realizate in China. (…) Garda Financiara-Sectia Bucuresti a constatat ca sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunilor de fals si uz de fals“ – se mentioneaza in „Nota privind activitatea desfasurata de societati comerciale la care, direct sau indirect, este implicat Radu Berceanu“, intocmita de ANC.

Genica Boerica, numitor comun
Mai mult decat atat, SC „Nedarom“ SRL Craiova, controlata de ministrul Radu Berceanu prin intermediul anonimului Ioan Daniel Nedelcut, a incasat si TVA aferenta asa-zisei investitii din China. Rambursarea de TVA in cuantum de 707 milioane lei a fost efectuata in anul 2000, de catre Directia de Finante Dolj, prin Ordinul de Plata nr. 683/14.12.2000. Curios este faptul ca finantistii doljeni respinsesera, initial, cererea de rambursare TVA depusa de SC „Nedarom“, dar au revenit asupra deciziei in urma unor „obiectiuni“ scrise, depuse de catre reprezentantii societatii. Si mai interesant este faptul ca institutia care a aprobat rambursarile de TVA catre „Nedarom“ este aceeasi implicata in megascandalurile Genica Boerica, Samir Spranceana si altii. SC „AVI“ a rambursat, de asemenea, TVA, in 2003, in cuantum de aproximativ doua miliarde de lei, la datele de 5 si 14 martie.


Publicat de : Cristian Vasilcoiu
Data publicării: 03 Aug 2006 - 05:30
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=19865&titlu=Presedintia_si_Guvernul__sesizate_in_cazul_ministrului_Radu_Berceanu