Basescu a cerut desecretizarea propriului dosarAdministratia Prezidentiala a publicat, ieri, hotararea CSAT din 24 iulie in care se cere institutiilor care mai detin inca dosare secrete ale fostei Securitati sa le declasifice "in regim de urgenta" si sa le transmita CNSAS

. Legalitatea acestei decizii a fost contestata atat de Radu Timofte,  directorul demisionar al SRI, cât si de deputatul PSD Ion Stan, membru al Comisiei de control al SRI. Din datele publicate de Administratia Prezidentiala reiese ca Hotarârea CSAT nr. 117/2006 are ca temei legal un articol extrem de vag din legea de organizarea a acestei institutii. Potrivit acestui articol, CSAT "exercita orice alte atributii prevazute de lege în domeniul apararii si sigurantei nationale". CSAT a cerut sa fie declasificate dosarele liderilor de partide, precum si ale înaltilor demnitari, începând cu presedintele României si terminând cu consilierii si primarii. În hotarâre nu se cere însa declasificarea dosarelor sefilor serviciilor secrete, ale ziaristilor sau ale judecatorilor, desi CNSAS trebuie sa verifice si legaturile acestora cu fosta securitate. Comunicatul Administratiei Prezidentiale în legatura cu sedinta CSAT din 24 iulie anunta ca s-a decis doar declasificarea dosarelor politicienilor "de la nivel parlamentar la nivel de consilier local". Directorul demisionar al SRI, Radu Timofte, a contestat înca din momentul adoptarii aceasta hotarâre a CSAT. El a sustinut ca CSAT are competenta de a decide doar întrunirea comisiei mixte SRI-CNSAS. Opinia sa a fost preluata, aproape cuvânt cu cuvânt, si de deputatul PSD Ioan Stan. Cu toate acestea, SRI a început înca de acum doua zile sa predea catre CNSAS un nou lot de dosare declasificate. Consiliul a stabilit, de comun acord cu SRI, ca actiunea sa continue într-un ritm alert si sa se încheie într-o luna, asa cum s-a stabilit initial. CNSAS mai are în lucru alte serii de documente si de la MAI, si MApN. Membrii Consiliului sustin ca SRI va preda cu prioritate dosarele persoanelor care ocupa functii de demnitari publici la nivel central. CNSAS va primi, de asemenea, evidentele facute de SRI pentru procesele-verbale ale dosarelor de securitate distruse în timpul evenimentelor din decembrie 1989. CNSAS va gestiona si situatiile nominale ale consilierilor locali, situatii care vor fi apoi analizate. De la Ministerul Apararii s-a primit un set nou de documente declasificate, dar membrii Consiliului nu au vrut sa dea alte amanunte.

Mungiu: Parlamentarii sunt în fals în acte
Presedintele Societatii Academice Române, Alina Mungiu-Pippidi, membra a Coalitiei pentru un parlament curat, a apreciat ca, odata cu aflarea numelor politicienilor care au colaborat cu Securitatea, se va constata ca numerosi parlamentari au mintit, întrucât au semnat declaratii potrivit carora nu au avut legaturi cu aceasta structura represiva. "Parlamentarii sunt în fals în acte si situatia devine suparatoare pentru ca acum, dupa ce a venit noua arhiva, dupa ce, în sfârsit, nu mai exista acele dosare de siguranta nationala prin care SRI-ul, de fapt, proteja pe unii oameni politici, acum, încet-încet, se aud nume care au fost gasite, care se gasesc si pe masura ce timpul trece, circula zvonuri pe seama diferitilor oameni si care pateaza parlamentul ca întreg", a spus Mungiu, într-un interviu acordat BBC.  
Publicat de : ---
Data publicării: 03 Aug 2006 - 05:34
 

Link știre