Alesii se suspecteaza reciproc ca sunt agenti ai serviciilor secrete [1]

In randul presei exista

. De cand "Curentul" a declansat campania, acest lucru a fost recunoscut. De ce ofiterii serviciilor secrete nu ar fi infiltrati in toate structurile statului, inclusiv in parlament? Alesii au confirmat ca si ei au suspiciuni in acest sens. Toate informatiile aparute in ultima vreme ne determina sa credem ca la cel mai inalt nivel in structurile statului se afla persoane care nu s-au dat in laturi sa isi toarne prietenii si rudele la Securitate. Securitatea a fost desfiintata. Au ramas insa serviciile de informatii. Iar activitatea si mai ales metodele acestora sunt invaluite in ceata pentru omul de rand.

In acest context, in stufoasa si deficitara legislatie a Romaniei, de care tot cei care fac legile se plang, nu exista nici macar o prevedere care sa-i oblige pe reprezentantii poporului din parlament sa-si declare o posibila apartenenta la structurile SRI, SIE, DGIPI etc. Singurele declaratii pe care alesii si le asuma se refera strict la trecut, adica la politia politica in colaborare cu fosta Securitate. Cu toate acestea, senatorii si deputatii isi exprima suspiciunile ca, printre ei, "cel putin 2%" ar fi oameni care au dat raportul, sub pseudonim, serviciilor. "Cum adica daca cred ca exista? Intrebati-ma daca sunt convins ca exista!", ne-a raspuns deputatul PNL Dragos Ujeniuc. Luati la intrebari pe aceasta tema, parlamentarii au venit cu o noua ipoteza. Aceea ca singurii care sunt obligati sa dea o declaratie ca nu colaboreaza in prezent cu serviciile secrete, membrii comisiilor de control SRI si SIE, sunt si cei mai banuiti. "Serviciile secrete doresc sa aiba un control cat mai redus si fac lobby pentru ca in aceste comisii sa ajunga oameni vulnerabili", a aratat deputatul PRM Daniela Buruiana, la randul sau membru al Comisiei SIE.

Exista voci din toate grupurile parlamentare care arata cu degetul catre colegii din celelalte partide ca ar fi ofiteri sub acoperire ai serviciilor. Mai mult, unii dintre ei pretind ca ar fi chiar si in sanul propriului partid. Majoritatea afirma ca exista, insa nimeni nu vrea sa rosteasca vreun nume, poate si pentru ca nu cred ca se va face vreodata lumina. "Ne pierdem timpul, nu o sa ii gasim niciodata", ne-a spus un deputat UDMR.

936 de ochi urmaresc aprope zilnic din interior activitatea parlamentului. Adica 468 de senatori si deputati. Unii dintre acestia aproape necunoscuti. Niste persoane care vin la sedintele din plen sau din comisii fara a interveni in discutiile celorlalti sau intervenind doar din cand in cand pentru a nu naste suspiciuni. Ochii si urechile lor fileaza insa atent orice miscare a celorlalti si orice soapta. I-am intrebat pe parlamentari daca cred ca printre ei se numara colaboratori actuali ai serviciilor secrete. Raspunsurile au fost transante.

Ujeniuc: "Am persoane de care stiu sigur ca sunt colaboratori"

"Cum adica daca cred ca exista? Intrebati-ma daca sunt convins ca exista!", ne-a raspuns deputatul PNL Dragos Ujeniuc (foto 1), intrebat daca pot fi colaboratori ai actualelor servicii secrete in randul parlamentarilor. Desi nu a vrut sa dea nume, acesta a dezvaluit ca exista persoane despre care stie sigur ca sunt colaboratori ai serviciilor. "A avut grija Dumnezeu sa ii planteze in fiecare partid", a mai spus deputatul. Acesta a admis ca si in partidul sau a identificat colaboratori ai serviciilor, dar a mentionat ca "mai putini". "Intr-adevar, sunt intr-un numar mai mic, dar sunt", a incheiat Ujeniuc.

Gabor: "Orice este posibil"

Un alt deputat al PNL, Gheorghe Gabor, a confirmat si el ca este foarte posibil sa existe in prezent printre parlamentari oameni care dau raportul serviciilor secrete. "Faptul ca printre ziaristi au fost identificate persoane care colaboreaza cu SRI ne face sa nu ne mai miram daca aflam ca si printre parlamentari exista", a declarat liberalul. Acesta si-a sustinut afirmatiile prin faptul ca declaratiile pe care parlamentarii au fost nevoiti sa le semneze nu fac referire decat la o colaborare cu Securitatea inainte de 1989. "Orice e posibil, cu toate ca eu as fi bucuros daca s-ar dovedi ca niciun membru nu colaboreaza inca cu serviciile secrete", a mai spus Gabor.

Paveliu: "Daca exista, isi fac bine treaba"

Ceva mai circumspect la presupunerile celorlalti, deputatul PNL Sorin Paveliu nu s-a aratat dispus sa raspunda la intrebarile privind parlamentarii colaboratori ai serviciilor secrete. "Mi-e imposibil sa raspund. Daca sunt colaboratori, inseamna ca stiu sa-si faca meseria foarte bine", a spus acesta. Totusi, Paveliu a sustinut ca un serviciu secret trebuie sa aiba oameni peste tot, inclusiv in parlament, dar ca nu stie daca acestia sunt neaparat parlamentari sau functionari din Palatul Parlamentului", a incheiat deputatul PNL.

Zegrean: "Problema a fost ridicata inca de la elaborarea Constitutiei din Ž91"

Deputatul democrat Augustin Zegrean (foto 2) ne-a marturisit ca problema aceasta a fost una dintre primele ridicate in momentul in care a fost elaborata Constitutia din 1991, la care a lucrat, la randul sau. Anume ca serviciile secrete vor avea ca principal obiectiv infiltrarea propriilor oameni in comisiile de control astfel incat acestea sa fie formate numai din ofiterii lor. Zegrean a evitat insa sa faca speculatii, tinand cont de faptul ca "asta-i farmecul serviciilor secrete, ca sunt... secrete". Diferenta dintre posibilitatea existentei ofiterilor sub acoperire in parlament si a celor care au avut legaturi cu fosta Securitate este ca in primul caz nu poate fi vorba decat de presupuneri, pe cand in cel de-al doilea este vorba despre certitudini, crede democratul. Deputatul s-a aratat extrem de revoltat de faptul ca in declaratia data de fiecare ales la intrarea in parlament se precizeaza ca acestia nu au facut politie politica, iar acum, cand se descopera ca au fost ofiteri, scuza tuturor este aceea ca n-au facut politie politica.

Buda: "Daca le cerem sa fie eficienti, trebuie sa aiba oameni, nu?"

Indicii care sa-l faca sa creada ca in parlament exista ofiteri sub acoperire ar avea si deputatul PD Daniel Buda. Acesta a pornit explicatia de la o gluma pe care a facut-o Radu Timofte cu un apropiat de-al sau, parlamentar. Alesul i-ar fi facut lui Timofte observatia ca nu prea exista femei la varful SRI; replica fostului sef al Serviciului Roman de Informatii a venit insa prompt: "Lasa, ca avem destule printre voi", povesteste Buda. Acesta spune ca posibilitatea nu este exclusa, atat timp cat serviciile au recunoscut ca au ofiteri printre ziaristi. Acesta a subliniat ca este foarte grav daca scopul existentei acestor ofiteri in forul legislativ este santajul, ceea ce ar fi in afara legii, sau este unul "normal", ce tine de securitatea nationala. "Daca le cerem sa fie eficienti, trebuie sa aiba oameni", completeaza insa Buda. Deputatul adauga faptul ca subiectul este sensibil si trebuie comparat cu situatia din alte tari, cu legislatia acestora. Sunt greu insa de stabilit adevarul si legalitatea. La fel cum se intampla si in cazul ziaristilor. "In felul asta aruncam in derizoriu toata tagma ziaristilor si foarte multe lucruri bune s-au facut in Romania cu ajutorul presei", completeaza democratul.

Marinescu: "Dovada este votul dat la Legea lustratiei"

Senatorul PD Marius Marinescu (foto 3) spune ca dovada faptului ca in parlament exista ofiteri ai serviciilor secrete este votul la Legea lustratiei, unde din 137 de senatori numai 69 si-au dat acordul. Cei care au votat impotriva, crede senatorul, sunt cei care se impotrivesc schimbarii sistemului, pentru ca lustratia se refera si la cei "care sunt", nu numai la cei "care au fost". CNSAS ar trebui sa faca lumina in aceasta situatie, iar guvernul sa dovedeasca faptul ca intr-adevar doreste acest lucru prin schimbarea legislatiei care sa faciliteze desecretizarea dosarelor despre politicieni.

Mate Andras: "Nu cred nici ca au fost, nici ca sunt"

Deputatul UDMR Mate Andras-Levente nu crede ca prin Parlamentul Romaniei s-ar plimba, de fapt, si agenti ai serviciilor informative. "Nu cred sa fi fost senatori sau deputati agenti ai serviciilor secrete si nu cred sa fie nici acum. Știu ca in cazul UDMR avem cativa membri care sunt in comisiile de control ale serviciilor secrete si care au acces la anumite documente si informatii. Deci, din ce stiu eu, nu cred sa fie in parlament ofiteri senatori sau deputati ai serviciilor secrete", a spus Mate Andras.

Szekely Csaba: "Ne pierdem timpul, nu o sa ii gasim niciodata"

Un alt deputat UDMR, Szekely Csaba (foto 4), este de parere ca parlamentul e plin de astfel de ofiteri, insa ei nu vor fi niciodata dovediti. "In Romania, 99% sunt securisti. Deci asta este, ei inca conduc tara, toate structurile sunt pline de securisti si nu ii vom gasi, pentru ca au avut grija baietii sa le arda dosarele. Degeaba vorbim despre asta, dupa 16 ani, noi pierdem acum timpul, apar politicieni pe la televizor care isi fac campanie din asta, mai bine ne-am gandi ca o sa aderam la UE, ca ne trebuie drumuri, mai bine ne-am ocupa de sanatate, de agricultura. E o pierdere de timp, specific romaneasca. Cu mineriada nici acum nu s-au gasit vinovatii, cu Hayssam nimeni nu e vinovat, ce sa mai vorbim, este o pierdere de timp", a afirmat Szekely.

Diaconescu: "Multe informatii ajung in parlament pe linia serviciilor"

"Eu cred ca sunt mai multi colaboratori ai serviciilor secrete in acest moment in parlament", ne-a declarat si conservatorul Renica Diaconescu. Desi a sustinut ca nu are o lista cu oamenii pe care ii banuieste ca sunt ofiteri ai serviciilor, acesta a estimat in procente numarul lor. "Mai putin de 10%. De fapt, cam 3% din parlamentari cred ca au legaturi cu serviciile secrete. Cei mai multi, probabil, dintre cei care au si interese economice", a spus Diaconescu. Acesta a adus in prim-plan si ipoteza unei colaborari "biunivoce" a reprezentantilor parlamentului cu SRI sau SIE. "Foarte multe informatii ajung in parlament pe linia serviciilor secrete si cred ca cei care colaboreaza cu aceste institutii au interesul lor". Intrebat daca este posibil ca in comisiile parlamentare de control al SRI si SIE sa se ascunda acesti informatori tocmai pentru ca serviciile secrete si comisiile se controleaza reciproc, Diaconescu a raspuns ca aceasta varianta este plauzibila. "Intr-adevar, cred ca aici se creeaza o relatie biunivoca si cred ca aici apar informatorii. Acest lucru este insa destul de grav tocmai din cauza ca parlamentarii din aceste comisii au dat declaratii in acest sens", a adaugat conservatorul.

Andon: "Un turnator din 10 tot exista"

"Categoric exista in parlament informatori ai serviciilor secrete", ne-a declarat si presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, conservatorul Sergiu Andon (foto 5). Acesta a afirmat ca are o adevarata argumentatie pe care isi bazeaza afirmatiile, aceasta argumentatie fiind bazata pe trei puncte. "Unu, in mare parte, serviciile secrete actuale sunt compuse din oamenii fostelor servicii secrete si sunt prezenti peste tot. Doi, inainte de 1989, unu din trei oameni erau ofiteri de securitate; acum n-or fi atatia, dar un turnator din 10 tot exista. Și avand in vedere ca in parlament sunt cateva sute de oameni, e imposibil sa nu existe si printre ei. Trei, unii parlamentari chiar au un comportament de informatori pentru ca nu apara nici interesul personal, nici ceea ce le cere partidul", a explicat Andon. Intrebat daca si printre membrii comisiilor de ancheta SRI si SIE pot exista acesti ofiteri, conservatorul nu a dorit sa se pronunte. "E bine totusi ca avem comisii de control, asa cum sunt ele", a incheiat Andon.

Popa: "Nu este in regula ceea ce se intampla"

Verdictul a fost dat si de deputatul PC Nicolae Popa: "Eu zic ca exista informatori. Nu stiu daca as putea nominaliza o persoana, dar ceea ce se intampla in acest moment nu este in regula". Conservatorul a mentionat ca cei care ar trebui sa verifice tot parlamentul pentru a-l curata sunt reprezentantii CNSAS. "Problema este ca nu trebuie sa execute aceste dosare la comanda politica, ci trebuie sa stim exact cine da informatii serviciilor secrete", a spus Popa.

Buruiana: "Cei mai multi sunt in comisiile de control"

Secretarul Comisiei speciale a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informatii Externe (SIE), Daniela Buruiana (foto 6), este sigura ca sunt senatori si deputati care au colaborat cu serviciile secrete si care inca colaboreaza.

Deputatul PRM a spus ca cei mai multi sunt in comisiile de control al serviciilor secrete, "pentru ca serviciile secrete doresc sa aiba un control cat mai redus si fac lobby pentru ca in aceste comisii sa ajunga oameni vulnerabili". "Eu nu zic ca sunt toti, dar sunt oameni vulnerabili care nu fac decat sa se protejeze, asa ca nu putem vorbi despre un control real asupra serviciilor secrete", a insistat secretarul comisiei SIE.

"Daca s-ar lua la verificat fiecare membru al comisiilor de ancheta a serviciilor secrete, ar mai ramane doar doi-trei oameni", a adaugat deputatul PRM.

Marcu Tudor: "Bineinteles ca sunt, de ce in Parlamentul Romaniei sa nu fie?"

Vicepresedintele Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala din Camera Deputatilor, Marcu Tudor, este si el de parere ca ar fi parlamentari care lucreaza de fapt ca agenti ai serviciilor secrete, insa ezita sa dea un verdict pana cand ei nu vor fi dovediti. "Bineinteles ca sunt, de ce in Parlamentul Romaniei sa nu fie, dar depinde de cum privim asta, pentru ca aceia care au adus prejudicii si sunt vinovati sunt foarte putini, fata de marea masa care a colaborat, dar nu a lezat interesele nimanui. Știu precis ca am avut in ambele Camere ale parlamentului ofiteri ai serviciilor secrete, s-au introdus ei. Și in comisiile de control al serviciilor secrete, intr-adevar, exista dorinta unora sa intre, dar nu pot sa spun exact. Implicarea trebuie dovedita legal, trebuie sa se aplice legea, eu cred ca ar fi, dar pana nu sunt dovediti, nu pot sa spun", a precizat deputatul PRM.

Iordache: "Solutia este excluderea din parlament"

Cei care s-au ferit cel mai mult sa faca aprecieri la adresa posibililor colaboratori ai serviciilor secrete au fost reprezentantii PSD. Astfel, deputatul Florin Iordache a declarat ca incearca sa ofere colegilor sai prezumtia de nevinovatie, dar ca "asta nu inseamna ca nu pot fi". Cu toate acestea, Iordache a propus ca, daca se va dovedi ca cineva din parlament da raportul serviciilor secrete, atunci acesta ar trebui exclus imediat. "Acelasi lucru ar trebui sa fie valabil si pentru alesii locali", a sustinut pesedistul.

Nicolicea: "Nu ai de unde sa stii"

Afirmatiile lui Iordache au fost completate si de colegul sau, deputatul PSD Eugen Nicolicea (foto 7), care a explicat ca doar actualii membri ai comisiilor de control SRI si SIE au trecut in declaratii ca nu sunt in prezent colaboratori ai serviciilor secrete. "Restul lumii (n.r. - deputati sau senatori) nu da declaratii. Despre ei nu ai de unde sa stii", a adaugat pesedistul.


Publicat de : Mihaela Dinca
Data publicării: 04 Aug 2006 - 05:30
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=19896&titlu=Alesii_se_suspecteaza_reciproc_ca_sunt_agenti_ai_serviciilor_secrete