O treime din esalonul doi paraseste Palatul Victoria [1]

    Liderii partidelor de la Putere au decis ieri sa reduca masiv numarul secretarilor de stat, de la 82 la 52, dand astfel semnalul restructurarii guvernamentale care s-a vehiculat in ultimul timp

. In noua schema executiva, PNL mai are 19 posturi de secretari de stat, PD - 14, UDMR - 7 si PC - 6.
Ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu, membru in Biroul Executiv al PNL, a precizat dupa sedinta Coalitiei ca reprezentantii celor patru partide au decis sa reduca numarul de secretari de stat de la 82, cat sunt in prezent, la 52.
Totodata, Iorgulescu a anuntat ca in perioada urmatoare vor disparea si toate cele patru posturi de subsecretari de stat si numarul agentiilor guvernamentale va fi redus la jumatate. Aceste masuri vizeaza "o mai mare eficienta la nivelul structurilor guvernamentale", "diminuarea costurilor" si "reducerea birocratiei", a adaugat ministrul. "In momentul de fata, propunerile privind restructurarea numarului secretarilor de stat au fost transmise ministrilor, care vor face nominalizarile, in raport cu atributiile fiecaruia dintre secretarii de stat", a precizat ministrul Iorgulescu.
El a mai aratat ca in restructurarea acestor posturi se va respecta algoritmul obtinut in urma alegerilor generale de fiecare dintre partidele aflate la guvernare. Astfel, potrivit lui Iorgulescu, conform deciziei de marti, PNL ii revine 19 posturi de secretari de stat, PD - 14, UDMR - 7 si PC - 6.
Pana in septembrie, se va reduce cu 50% si numarul agentiilor aflate in subordinea Guvernului, a anuntat Iorgulescu.

Apolitici in trei ministere

In acelasi timp, liderii partidelor din Coalitie au stabilit ieri ca sase dintre actualii secretari de stat din MAI, MAE si Ministerul Justitiei sunt considerati apolitici.
Liderul grupului UDMR din Senat, Verestoy Attila, a afirmat ca pe langa numarul de 46 de secretari de stat repartizati partidelor politice conform algoritmului mai sunt inca sase secretari de stat, care functioneaza, in acest moment, in Ministerul Administratiei si Internelor, in Ministerul Afacerilor Externe si in Ministerul Justitiei.
Potrivit lui Verestoy, acestia sunt specialisti - diplomati, generali si juristi - care nu vor fi asumati politic. Verestoy a aratat ca UDMR va avea cu doi secretari de stat mai putin decat in prezent. De asemenea, PC va renunta la doi secretari de stat. Reprezentantul conservatorilor prezent la discutii, ministrul de stat Bogdan Pascu, a aratat ca Biroul Politic al partidului va discuta aceasta noua situatie si va hotari care sunt secretarii de stat la care conservatorii vor renunta.
Intrebat care a fost motivul pentru care PC a cedat totusi doua dintre posturile de secretari de stat care revin conservatorilor, dupa ce in cursul saptamanii trecute anuntase ca nu va ceda nici unul, Bogdan Pascu a explicat ca discutiile de marti din Coalitie s-au facut pe baza unei alte norme de reprezentare a partidelor.

Cancelaria, desfiintata

Procesul de restructurare a Guvernului va incepe prin desfiintarea Cancelariei premierului, transferul unor autoritati in coordonarea ministerelor sau a Parlamentului si trecerea societatilor comerciale din subordinea ministerelor in portofoliul AVAS, a declarat premierul Tariceanu. El a apreciat faptul ca reprezentantii partidelor Coalitiei au acceptat propunerea sa de reducere a numarului de secretari de stat si a precizat ca aceasta masura reprezinta un prim pas pentru inceperea procesului de restructurare a aparatului administrativ.
"Este foarte posibil ca aceasta Cancelarie sa se desfiinteze. Vor mai fi o serie de structuri care vor functiona in subordinea prim-ministrului, intr-un aparat suplu, simplu si eficient. Vreau ca exemplul personal sa serveasca tuturor colegilor de Cabinet, pentru a trece peste considerente de ordin subiectiv si a continua restructurarea prin descentralizare", a spus Tariceanu.

FOTO: Din Palatul Victoria pleaca secretarii de stat, raman muncitorii
Publicat de : Cristian Anghelache
Data publicării: 09 Aug 2006 - 09:12
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=20040&titlu=O_treime_din_esalonul_doi_paraseste_Palatul_Victoria