Nulitatile Parlamentului [1]

Ce înseamna sa fii parlamentar? Pe langa salariul mare, masina la scara, voiajuri si telefon platit de stat, înseamna sa faci legi pentru binele celor care te-au ales

. Putini sunt cei care îsi înteleg rostul în Legislativ. Unii ignora total scopul pentru care au fost trimisi în Parlament. La jumatatea mandatului, 9 senatori si deputati au reusit performanta sa nu initieze nici un proiect de lege. In doi ani de zile, ei n-au avut nici o propunere de act normativ, iar multi dintre ei abia daca au luat o data cuvantul în plenul  Camerei Deputatilor sau Senatului. In jur de 30 de alesi figureaza în statistici cu o singura lege initiata de la începutul mandatului. Sunt oameni de la aproape toate partidele, deopotriva de la Putere si Opozitie.
Cei mai lenesi deputati

Sotiris Fotopolos este deputat din partea Uniunii Elene din Romania. Nu e un novice în ale parlamentarismului, caci a mai fost deputat si în legislatura trecuta. Cu toate acestea, din 2004 pana acum nu s-a preocupat sa faca vreo lege. 0 propuneri legislative si doar o declaratie politica. Asa sta scris în dreptul reprezentantului minoritatii elene din Romania, chemat la Parlament tocmai pentru a proteja mai bine interesele comunitatii din care face parte.
Mai prost decat minoritarul grec sta pesedistul roman Ovidiu Musetescu. Fostul ministru al Privatizarii n-a avut nici el timp sa faca vreo lege în ultimii doi ani. E recunoscut, de altfel, printre deputati ca un veritabil campion al chiulului. Un studiu al Institutului de Politici Publice arata ca Musetescu a lipsit de la votarea a 99% din legile trecute prin Camera. Poreclit deputatul-invizibil, Ovidiu Musetescu risca sa ajunga si de acum înainte greu la Parlament. Are drum la Departamentul National Anticoruptie, unde este cercetat în doua dosare: unul pentru privatizarea Aro Campulung, iar celalalt pentru o tranzactie cu utilaje supervizata de fostul sef al APAPS.

Fara nici o propunere legislativa în acest mandat apare si peremista Ruxandra Jipa. Coincidenta sau nu, Jipa e pe locul al treilea în topul chiulangiilor. Lipsa de apetit a deputatei PRM pentru legi e cu atat mai surprinzatoare cu cat ea e secretara Comisiei Juridice a Camerei, prin mana careia trec toate proiectele legislative înainte sa intre în plen. Ruxandra Jipa e la al doilea mandat în Parlament.   

Uniunea Democrata a Maghiarilor are si ea lenesii ei. La al cincilea mandat, deputatul UDMR de Satu Mare Varga Attila vegeteaza de doi ani pe bancile Camerei. N-a initiat nici o lege în actualul mandat. Nu e ceva nou pentru el. A mai stat patru ani, în perioada 1992-1996, fara sa aiba vreo pornire în a face legi.
Daca Varga Attila s-a plictisit poate de atata Parlament, democratul Viorel  Racoceanu pare obosit de la jumatatea primului mandat.  El n-a reusit sa puna pana acum pe hartie vreun proiect de lege. A avut, în doi ani, o singura luare de cuvant.
Acestea sunt cele mai clare exemple de deputati-trantori. Alti 19 alesi din camera inferioara au la activ cate o singura initiativa legislativa. In multe cazuri e vorba de aceeasi lege semnata de mai multi alesi.

Senatori fara idei

Cel mai elocvent exemplu de senator inactiv, dar cu state vechi în politica, este pesedistul Traian Novolan. El a intrat pentru prima data într-un for legislativ acum 31 de ani. Intre 1975 si 1985, Novolan a fost membru în Marea Adunare Nationala, forul de reprezentare populara din anii comunismului. Dupa 15 ani de pauza, dupa ce a condus fabrica de frigidere de la Gaesti, Novolan s-a reactivat politic si a intrat în Parlament pe listele PSD. Cu exceptia longevitatii politice de invidiat, el nu s-a remarcat prin nimic altceva. Pe la Senat nu trece cu saptamanile si, în consecinta, n-a avut cand sa semneze vreun proiect de lege.

Pesedistul Aristide Roibu e si el pe lista senatorilor fara proiecte de legi proprii. Trezorierul PSD a fost o vreme bolnav si a lipsit de la Senat. Nici dupa însanatosire, Roibu nu si-a adus aminte de Parlament. In prezent se afla în Franta.

In fine, la capitolul 0 initiative legislative se înscrie si ex-pesedistul Ioan Talpes. Fostul consilier pe probleme de securitate nationala al lui Ion Iliescu a fost prea ocupat sa plece din partid si sa-si încropeasca o formatiune politica proprie ca sa mai aiba vreme si de legi.

Ca si în cazul deputatilor, la Senat sunt 10 alesi care, în doi ani, n-au reusit sa lucreze la mai mult de un proiect legislativ. E cazul proaspatului ministru al Transporturilor, senatorul Radu Berceanu. In jumatate de mandat, Berceanu, aflat la a cincea legislatura pe bancile Parlamentului, a depus o initiativa de modificare a legii gazelor. Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Peter Ekcstein Kovacs, are si el doar un singur proiect legislativ. Si de aici se vede ca lenea n-are culoare politica. (Doroteea Voicu)
Publicat de : ---
Data publicării: 10 Aug 2006 - 07:16
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=20042&titlu=Nulitatile_Parlamentului