Traian Băsescu s-a întâlnit cu primul ministru irakian [1]

Cu ocazia vizitei oficiale in Irak, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a avut o intrevedere cu seful executivului irakian, Nouri Al-Maliki, urmata de o intalnire cu ministrii cu atributii pe linie economica din guvernul de la Bagdad.

In cadrul discutiilor, au fost analizate modalitatile de promovare de contracte intre firme si oameni de afaceri din cele doua tari, pentru realizarea unor proiecte care sa contribuie la reconstructia Irakului. In acest sens, partea irakiana a afirmat ca este interesata de implicarea firmelor romanesti in proiecte vizand domeniul agriculturii, reabilitarea termocentralelor, reconstructia drumurilor, industria de armament si industria petroliera.

Atat presedintele Romaniei, cat si seful executivului irakian au subliniat faptul ca optiunea Bagdadului pentru economia de piata ofera cadrul oportun pentru dezvoltarea relatiilor comerciale dintre cele doua state. In prezent, schimburile comerciale se situeaza la un nivel nesatisfacator, respectiv 46 milioane de dolari.

De asemenea, a fost subliniata necesitatea revizuirii cadrului juridic intre cele doua tari, in momentul de fata existand acorduri incheiate in urma cu 30 de ani fara a fi adaptate noilor realitati.

Pe de alta parte, presedintele Basescu a propus ca o misiune economica sa se deplaseze la Bucuresti pentru a analiza impreuna cu autoritatile romane oportunitatile de dezvoltare a relatiilor economice prin implicarea firmelor romanesti in proiecte aflate in programul de reconstructie stabilit de guvernul irakian.

Totodata, presedintele Romaniei, a asigurat membrii guvernului irakian ca tara noastra va sustine demersurile autoritatilor pentru crearea unui climat de securitate si democratie in zona. In acest context, presedintele Basescu a aratat ca Romania poate deschide drumul Irakului catre Europa, subliniind, in acelasi timp, necesitatea utilizarii oportunitatii pe care o ofera comunitatea irakiana din Romania, la randul sau interesata sa investeasca in Irak.

Cu ocazia vizitei oficiale in Irak, presedintele Basescu a vizitat si trupele romanesti dislocate la Talil, in Camp Mittica.
Publicat de : ---
Data publicării: 10 Aug 2006 - 09:04
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=20073&titlu=Traian_Basescu_s_a_intalnit_cu_primul_ministru_irakian