Nu plecam acasa! [1]


Presedintele Traian Basescu promite ca Romania nu-si va retrage trupele din Irak

.
"Vom ramane cu trupele in Irak pana cand Guvernul acestei tari ne va solicita retragerea", a declarat ieri Basescu.
Seful statului roman s-a aflat pentru prima data la Bagdad, intr-o vizita oficiala, la invitatia lui Jalal Talabani, presedintele Republicii Irak.
"Am vizitat de trei ori Irakul, dar am mers numai la trupe. Acum a venit insa vremea sa reasezam relatiile noastre cu presedintele ales al Irakului si cu Executivul", a spus Basescu, la sosirea in Irak, citat de Rompres. El a adaugat ca vizita sa are un "puternic caracter politic".

Negocieri pentru reluarea relatiilor economice

Dupa intalnirea cu omologul sau irakian, presedintele Basescu a declarat ca Romania doreste sa reia relatiile economice cu Bagdadul si sa ajute la reconstructia tarii.
El a precizat ca principalele vizate sunt "domeniile traditionale precum reabilitarea retelelor electrice, a infrastructurii feroviare dar si a combinatelor de rafinare a petrolului".
Omologul sau irakian s-a aratat "dornic si nerabdator" vizavi de reluarea relatiilor economice "traditionale cu Romania".
Potrivit unei declaratii comune adoptata in cadrul intrevederii, cei doi sefi de stat au decis "explorarea tuturor cailor pentru a se incuraja amplificarea legaturilor economice dintre cele doua tari, astfel incat acestea sa genereze beneficii reciproce pentru ambele popoare". Eforturile de cooperare economica bilaterala vor fi concentrate prioritar asupra procesului de reconstructie si crestere economica a Irakului, unde firmele romanesti pot sa aduca o contributie importanta. De asemenea, s-a decis ca dialogul politic bilateral sa fie intensificat si diversificat, astfel incat sa poata fi abordate si dezvoltate proiecte sectoriale concrete de cooperare.
Dupa intrevederile cu oficialii irakieni, seful statului roman a avut programate intalniri cu generalul George Casey, comandantul Fortei Coalitiei Multinationale si urma sa se deplaseze in tabara militarilor romani dislocati in zona.
Ca si in cazul vizitei din SUA, ministrul Apararii, Teodor Atanasiu nu a facut parte din delegatia romana. De altfel, Atanasiu a reluat zilele acestea problema retragerii trupelor romane din zona. Marti seara el a declarat ca "misiunea noastra a cam luat sfarsit in Irak". "Cei care au mers in zona respectiva pentru obiective economice de tipul petrolului nu au decat sa mai ramana, pe cand noi nu prea mai avem ce cauta acolo, fiindca ne-am incheiat misiunea", a adaugat ministrul liberal.


Publicat de : Georgeta Filip / geo
Data publicării: 10 Aug 2006 - 09:04
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=20090&titlu=Nu_plecam_acasa_