Sibiu: Programe pentru romi [1]

Prefectul Sibiului, Ion Ariton a avut astăzi o întrevedere cu deputatul Nicolae Păun, șeful Comisiei pentru Drepturile Omului și președinte al Partidei Romilor din România. La întrevedere au mai participat: liderul organizației locale a PR, Petre Duca și Florin Cioabă, președintele Centrului Creștin din Sibiu.

Participanții la întâlnire au discutat probleme legate de comunitățile de romi, în perspectiva aderării României la Uniunea Europeană, insistând asupra datoriei pe care o vor avea atât instituțiile publice, cât și cele civice locale de a asigura buna desfășurare a Programului Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007.

„Dorim să ne pregătim pentru absorbția de fonduri structurale, realizând proiecte în acest sens pentru perioada de până la jumătatea anului viitor. Din aceste fonduri, 15% vor fi repartizate susținerii financiare a programelor pentru romi”, a declarat deputatul Nicolae Păun. Intenția inițiatorilor este „de a implica direct comunitățile de romi, cu sprijinul populației majoritare”.

Concret, Partida Romilor și Centrul Creștin al Romilor din Sibiu intenționează să lanseze, la 1 septembrie, un amplu program pentru organizarea de asociații locale ale romilor, care vor avea ca obiectiv conceperea și derularea proiectelor necesare infrastructurilor mici și mari, dar și a celor culturale. „Noi vrem să le oferim oamenilor undițe, pe urmă ei vor pescui”, a ținut să explice metaforic Nicolae Păun „filosofia” inițiativei celor două formațiuni.

Prefectul Ion Ariton a apreciat ideea viitorului program al Partidei Romilor și al Centrului Creștin și l-a asigurat pe deputatul Nicoale Păun de sprijinul instituției pe care o conduce.

Ion Ariton a declarat că acest program vine pe fondul dorinței sale de a crea, în cadrul prefecturii, „o structură aptă să ofere consultanță și sprijin autorităților locale care vor dori să acceseze fonduri europene, după 1 ianuarie 2007”.

În ce privește programele cu adresabilitate către romi, important este, a mai spus prefectul, ca „situațiile despre condițiile lor de viață să fie reale, apoi să ne concentrăm asupra programului Sibiu - Capitală culturală europeană 2007, când cu toții, instituții ale statului și organisme non-guvernamentale va trebui să urmărim desfășurarea tuturor activităților în condiții civilizate”.
Publicat de : Zella MOARCĂȘ
Data publicării: 11 Aug 2006 - 06:59
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=20096&titlu=Sibiu__Programe_pentru_romi