Băsescu l-a invitat pe președintele Afganistanului în vizită în România [1]

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a intalnit, joi, cu omologul sau afgan, Hamid Karzai, precum si cu membri ai guvernului Republicii Islamice Afganistan. In cadrul convorbirilor, presedintele Basescu a salutat evolutiile democratice din Afganistan si a exprimat vointa politica a Romaniei de a continua dialogul politic cu Afganistanul pe masura consolidarii institutiilor democratice.

In context, presedintele Basescu i-a adresat presedintelui Karzai invitatia de a intreprinde o vizita in Romania, si a invitat o delegatie militara afgana sa constate potentialul tarii noastre la dotarea armatei afgane.

La randul sau, liderul afgan a exprimat aprecierea privind contributia Romaniei la eforturile de stabilizare si reconstructie a Afganistanului. De asemenea, presedintele Karzai si-a exprimat increderea ca prezenta romaneasca in Afganistan va continua sa se manifeste, cel putin in aceeasi parametri, punand bazele unor relatii bilaterale de perspectiva in ceea ce priveste elemente de cooperare economica si de reconstructie institutionala.

Presedintele Romaniei a exprimat disponibilitatea tarii noastre de a sprijini in continuare democratizarea si stabilizarea Afganistanului, accentuand ca este important ca autoritatile de la Kabul sa implementeze programele si strategiile nationale lansate la Conferinta internationala de la Londra din luna ianuarie 2006. Astfel, presedintele Basescu a spus ca Romania va continua sa furnizeze expertiza in domeniul reconstructiei civile.

Totodata, presedintele Basescu i-a propus omologului afgan sa comunice autoritatilor romane domeniile de interes pentru formarea de specialisti afgani in Romania sau trimiterea de experti romani in Afganistan. In acest sens, presedintele Karzai a apreciat experienta Romaniei, care a depasit perioada de tranzitie, si care are deja o recunoastere internationala, experienta ce va fi extrem de utila pentru atingerea obiectivelor de integrare a Afganistanului in comunitatea statelor democratice.

Cei doi sefi de stat au abordat posibilitatea dezvoltarii relatiilor economice bilaterale pe baza unor proiecte cu participarea firmelor romanesti. Domeniile de interes pentru autoritatile afgane sunt constructia de fabrici de ciment, constructia de centrale electrice, sistemele de irigatii, reabilitarea drumurilor si podurilor.

Cu ocazia prezentei in Afganistan, presedintele Basescu a vizitat trupele romanesti de la Kandahar si Kabul, precum si noul contingent roman din provincia Zabol.

In cadrul intalnirilor cu comandantii OEF, presedintele Basescu a reiterat vointa politica ferma a Romaniei de a-si indeplini angajamentele asumate fata de aliati si de a ramane solidara cu eforturile comunitatii internationale, vizand restabilirea securitatii si stabilizarea Afganistanului.

In discutiile avute cu oficialii straini, acestia au apreciat contributia Romaniei, precum si inaltul profesionalism al militarilor romani din teatrele de operatiuni.
Publicat de : ---
Data publicării: 11 Aug 2006 - 08:23
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=20113&titlu=Basescu_l_a_invitat_pe_presedintele_Afganistanului_in_vizita_in_Romania