UDMR vede lustratia de la presedinte si pana la ultimul primar [1]

Nagy Zsolt, ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, si Kelemen Hunor, presedinte al Consiliului de Coordonare al UDMR si chestor al Camerei Deputatilor, considera ca, daca Uniunea are demnitari care au semnat angajamente cu Securitatea, acestia trebuie sa faca un pas în spate

. Kelemen a amintit ca, în 1998, UDMR a retras sprijinul politic fostului ministru al Sanatatii, Baranyi Francisc, si deputatului de Bihor Fazakas Laszlo, în 2000, în urma suspiciunii ca ar fi colaborat cu politia politica. Desi au dorit, prin aceasta, sa spuna care este optica Uniunii în privinta relatiilor cu Securitatea, cei doi intentioneaza sa propuna conducerii UDMR sa se ia o decizie în mod explicit cu privire la pasul înapoi ce trebuie facut de persoanele care au semnat angajamente.
?De ce apar 29 de persoane pe lista, si nu 500?  De ce au fost secrete aceste nume pana acum? Lustratia trebuie  sa înceapa cu presedintele tarii  si sa mearga pana la ultimul primar, si atunci se va putea spune ca acest proces este corect si principial?, a spus Kelemen. La randul sau, Nagy a tinut sa sublinieze ca este necesar ca  marea masa a oamenilor sa faca distinctie între dosar de retea si dosar de urmarit, mai ales ca exista persoane care sunt interesate sa întretina confuzia ? aici, l-a nominalizat pe Cozmin Gusa, care are informatii despre dosare cu cateva zile ca acestea sa fie confirmate de CNSAS.

Tinerii maghiari vor reformarea UDMR

UDMR trebuie sa treaca printr-un proces de reforma, care sa faca forul reprezentativ al maghiarilor mai eficient, considera demnitarii tineri ai Uniunii. Deputatul Kelemen Hunor, presedinte al Consiliului de Coordonare al UDMR, si ministrul Comunicatiilor, Nagy Zsolt, apreciaza ca structurile decizionale trebuie sa fie mai elastice, iar deciziile lor sa priveasca toata minoritatea maghiara. ?Este nevoie de largirea bazei de selectie pentru Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU), miniparlamentul UDMR, un for foarte bun pentru luarea deciziilor strategice, pentru analize politice periodice, dar care nu e capabil sa ia decizii politice rapide?, a declarat ieri Nagy Zsolt, la Cluj-Napoca. ?In 1993, cei care au construit structura UDMR stiau ca ea este buna în acel context. Dar lumea s-a schimbat, avem nevoie de stucturi eficiente, în care sa se regaseasca toti maghiarii, din punctul de vedere al deciziilor, aceste structuri învechite trebuie regandite. Trebuie sa se puna accent pe administratia locala, iar dialogul cu societatea civila sa fie permanent?, a completat Kelemen Hunor.

Astfel, tinerii vad desemnarea CRU prin alegeri interne, la care sa participe si organizatii civice, cum ar fi CNMT (Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania), condus de episcopul Tokes Laszlo. ?Astfel am obtine o decizie politica mai eficienta, dar si o mai buna apropiere de electorat?, a adaugat Nagy Zsolt. (C. Berceanu)


Publicat de : ---
Data publicării: 15 Aug 2006 - 05:33
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=20169&titlu=UDMR_vede_lustratia_de_la_presedinte_si_pana_la_ultimul_primar