Traian Basescu, cautat la dosar [1]

Presedintele Colegiului CNSAS, Claudiu Secasiu, i-a scris lui Emil Constantinescu ca sunt audiate mai multe persoane in legatura cu acuzatiile ca seful statului a colaborat cu Securitatea

.

In cazul "Basescu", vor fi audiati fosti ofiteri ai Securitatii CNSAS are programate o serie de audieri in cazul "Basescu", urmand sa depuna marturie inclusiv fosti ofiteri ai Securitatii. Informatia este cuprinsa intr-o scrisoare adresata de presedintele Colegiului, Claudiu Secasiu, fostului presedinte Emil Constantinescu, cel care l-a acuzat pe Traian Basescu de colaborare cu Securitatea.

In acelasi document se arata ca la CNSAS nu au ajuns dosare despre seful statului: SRI a raspuns ca nu s-au gasit, iar SIE si MApN nu au trimis nimic. "Am facut ce a trebuit sa fac" - este singurul raspuns dat ieri de presedinte.

Audieri misterioase in cazul "Basescu" la CNSASIntr-o scrisoare trimisa ieri fostului presedinte Emil Constantinescu - cel care a cerut verificarea lui Basescu - presedintele Colegiului, Claudiu Secasiu, lasa sa se inteleaga ca institutia sa audiaza fosti ofiteri de securitate pe tema colaborarii cu fosta politie politica a actualului sef al statului.

"Pornind de la informatia cuprinsa in adresa depusa, s-au declansat si sunt in curs de desfasurare procedurile de audiere de catre CNSAS a unor ofiteri de securitate, precum si a altor persoane mentionate."

Tot in mesajul catre Constantinescu, Secasiu afirma ca CNSAS nu a primit inca dosare despre Basescu de la SRI, SIE sau Serviciul Arhive si Documentare Militara.

"Pana la momentul redactarii prezentei, singura institutie care a dat curs adreselor noastre a fost Serviciul Roman de Informatii. Acesta ne-a transmis raspunsul sau doar ca nu au fost identificate documente ale Arhivei Comitetului PCR al Flotei Maritime sau ale Arhivei Comitetului Central al PCR", scrie Secasiu.

Explicatii ciudate de la CNSAS

Presedintele CNSAS a trimis scrisoarea in cauza dupa ce Corneliu Turianu, membru in Colegiu, a declarat ca "dosarul Basescu" e inchis, pentru ca CNSAS nu a primit niciun document din care sa reiasa ca seful statului a colaborat cu Securitatea. Scrisoarea a fost facuta publica de Biroul de Presa al Actiunii Populare.

Contactat de EVZ, Secasiu a recunoscut autenticitatea documentului, dar a sustinut ca audierile despre care vorbeste in scrisoarea catre Constantinescu "sunt legate de articolul 17 din legea noastra de functionare". Articolul respectiv din Legea deconspirarii Securitatii ca politie politica se refera la audierile fostilor ofiteri in scopul ca CNSAS sa stabileasca daca acestia au facut sau nu politie politica.

 

 OFENSIVA Felix il acuza pe Basescu de colaborare

Traian Basescu a fost acuzat ieri de presedintele PC, Dan Voiculescu, ca a fost colaborator al Securitatii. Voiculescu i-a cerut sefului statului sa-si faca public dosarul, astfel incat opinia publica sa decida daca Basescu a fost colaborator, informator, turnator sau "un comunist care si-a facut datoria".

Argumentul lui Voiculescu cu privire la existenta dosarului "Basescu" este ca actualul presedinte a declarat ca "a scris tone de informari". Acuzatiile vin din partea celui care, recent, a fost gasit vinovat de politie politica, dupa ce, in regimul Ceausescu, a turnat sub numele de cod "Felix".

 RASPUNSUL PRESEDINTELUI"Am facut ce a trebuit sa fac"

"Hai, lasati-ma!...Am facut ce a trebuit sa fac." Acesta a fost raspunsul presedintelui Traian Basescu, dat jurnalistilor aflati la Constanta, care i-au solicitat o replica la acuzatiile lui Voiculescu.

Traian Basescu este cel care a inclinat balanta asupra desecretizarii dosarelor din arhivele serviciilor secrete. Avalansa de dosare trecute de la SRI la CNSAS survine hotararii CSAT din 24 iulie. In urma acestei decizii, la CNSAS au ajuns dosare ale unor politicieni importanti aceasta fiind doar prima transa.

Citi si:

Parlamentarii deapana amintiri cu securistiDosare inca ferite de opinia publicaDecomunizare cu greutati masluite

A colaborat sau nu Traian Basescu cu Securitatea?


Publicat de : ---
Data publicării: 16 Aug 2006 - 05:25
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=20203&titlu=Traian_Basescu__cautat_la_dosar