Colaboratorii Securitatii pozeaza in victimeDoi senatori cunoscatori ai metodelor de lucru ale Securitatii, din perspective diferite, fostul sef al SIE, Ioan Talpes, si istoricul Adrian Cioroianu, afirma ca dezvaluirile de pana acum in scandalul dosarelor reprezinta doar  o picatura într-un ocean, urmând sa apara informatii socante nu numai din mediul politic

. Ambii senatori sustin ca foarte multi dintre cei care acum se lauda ca au fost urmariti erau si colaboratori, fiind o metoda uzuala a Securitatii sa-si controleze informatorii. Daca se va merge mai departe, va urma un cutremur care va zgudui întreaga societate, tinând cont ca estimarile arata ca au existat în jur de 400.000 de colaboratori ai Securitatii.

Se încearca o manipulare uriasa
"Reteaua era un sistem de supraveghere, iar elementele de nod erau ofiterii, cei care controlau informatorii si colaboratorii. Cei din urma aveau un angajament prin care se obligau sa furnizeze informatii, altfel, asa cum scrie în angajament, intrau sub incidenta legii. Pentru activitatea lor primeau recompense", afirma Ioan Talpes.
El sustine ca asistam la o malversatiune incalificabila, prin care se livreaza doar dosarele de urmariti, iar partea continând activitatea de informator a fost distrusa pentru salvarea fostilor colaboratori. "Dosarele de urmariti au fost lasate în mod planificat, dar s-au distrus dosarele de retea. Aceste persoane au fost dirijate spre putere, fiind controlati, de fapt, de catre altii", spune Ioan Talpes.

Multi dintre informatori s-au îndreptat spre politica si afaceri
"O buna parte din urmariti erau si urmaritori. Securitatea îsi verifica scrupulos colaboratorii. Din evaluarile istoricilor erau cam 400.000 de informatori si colaboratori, raportul pentru total populatie fiind 1 la 55 de locuitori. Multi au fost dirijati spre politica si spre domeniul afacerilor. Acesti oameni au dat legi si au facut afaceri", declara Adrian Cioroianu. Senatorul liberal spune ca acei care se bucura acum ca au numai dosare de urmariti s-ar putea sa aiba surpriza sa le apara si dosarul de retea.  
Publicat de : ---
Data publicării: 16 Aug 2006 - 05:25
 

Link știre