Senatorii au inceput sesiunea extraordinara in chinuri [1]

Prima zi de lucru a senatorilor odata cu inceperea sesiunii extraordinare i-a pus din nou pe alesi in situatia de a veni la parlament fara niciun chef de munca

. De altfel, senatorii nu si-au facut nici treaba ce ar fi trebuit sa fie gata pana la sfarsitul vacantei parlamentare, dovedind ca merg pe principiul "ce poti face azi nu lasa pe maine, lasa pe poimaine, ca poate nu mai e nevoie".

Daca in cadrul Biroului Permanent, intrunit ieri in jurul orelor pranzului, senatorii si-au facut aparitia, ei au constatat ca unii colegi nu prea s-au inghesuit sa munceasca atunci cand ar fi trebuit. Dovada sta lipsa raportului la una dintre cele mai importante legi asupra careia trebuie dat votul final in aceasta sesiune extraordinara, peste numai cateva zile, pentru a nu intra in aprobare tacita. Este vorba despre raportul la proiectul de lege pentru aprobarea ordonantei guvernului privind unele masuri pentru finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane, care nu a fost intocmit. Membrii conducerii Senatului au apelat insa la un tertip; nimic nou pentru ca alesii sa-si salveze pielea de oprobriul public. Acestia au decis ca cele trei comisii, cea juridica, cea de privatizare si cea de buget, care ar fi trebuit sa lucreze la elaborarea raportului sa se intruneasca ieri seara, la orele 18, pentru a ingrasa porcul in numai cateva ore. Și aceasta in contextul in care alesii au avut doua luni la dispozitie, iar problema nu este una tocmai usoara, ea starnind controverse si la sfarsitul sesiunii parlamentare trecute. Astfel, Biroul Permanent a decis elaborarea intregii ordini de zi pentru sesiunea extraordinara, cu plasarea proiectului pentru privatizarea BCR pe ultima pozitie, votul urmand a fi dat in cursul zilei de astazi sau maine.

Plenul, reunit cu intarziere

Prezenti in numar destul de mare pe holurile Senatului, parlamentarii nu s-au grabit insa spre sala de plen. Programata initial pentru ora 15, sedinta a fost amanata pentru 15.30, pentru a incepe propriu-zis abia la 16. Desi presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, si-a permis sa vorbeasca in numele colegilor sai, aratand ca nu sunt suparati ca le-a fost scurtata vacanta, acestia s-au comportat astfel incat sa demonstreze contrariul. Stransi cu greu de la holuri si de la bar, senatorii au asteptat cu nerabdare terminarea intonarii imnului "Desteapta-te, romane" pentru a-si putea relua strangerile de mana si pupaturile. Primul atentionat al sesiunii - senatorul PSD Aristide Roibu. Deschizand in forta sesiunea, Vacaroiu nu s-a sfiit sa faca inca din primele doua minute si primele remarci acide de la prezidiu. "Cred ca am fost suficient de clar!", a strigat presedintele Senatului, atentionandu-i pe senatorii raspanditi prin toata sala sa voteze ordinea de zi. "Stimati colegi, ati venit in aceasta sesiune ca sa votati", a continuat el. Initial, cererea sa nu a dat insa rezultate, iar Nicolae Vacaroiu a fost nevoit sa resupuna la vot ordinea de zi. Acesta a scos la iveala un numar de 77 de senatori prezenti in sala, suficient pentru votarea atat a legilor ordinare, cat si a celor organice. La acest capitol s-a putut constata mobilizarea generala a grupului parlamentar al Aliantei DA. Asta si in contextul in care pana si ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur (PNL), a trecut prin barul Senatului, urmat indeaproape de un intreg card de senatori liberali. La extrema cealalta, senatorii social-democrati nu s-au inghesuit spre plen, cel putin in prima parte a sedintei, cand locurile ocupate de acestia in mod traditional erau goale. Marii absenti, si marii chiulangii si ai sesiunii trecute, au ramas aceiasi, in capul listei aflandu-se chiar liderii partidului, Mircea Geoana si Ion Iliescu. Dupa primele minute de haos, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a reusit insa sa stabileasca ordinea, iar parlamentarii au dat drumul la treaba. Cu chiu, cu vai.


Publicat de : Ioana Danciu
Data publicării: 30 Aug 2006 - 05:46
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=20487&titlu=Senatorii_au_inceput_sesiunea_extraordinara_in_chinuri