Basescu propune reciprocitate la contre [1]

    Apele s-au tulburat pe axa Bucuresti-Londra

. Campania declansata de presa britanica in legatura cu pericolul reprezentat de emigrantii romani si de propunerile privind limitarea accesului acestora pe piata fortei de munca din Anglia l-a infuriat pe presedintele Traian Basescu.
Intr-un interviu publicat ieri de "International Herald Tribune" sub titlul "Romania cere egalitate", Basescu a avertizat ca si tara noastra poate aplica masuri de retorsiune in cazul cetatenilor statelor membre UE care restrictioneaza accesul romanilor pe piata interna a fortelor de munca. "Daca unele tari vor alege sa aplice acest sistem, Romania va aplica si ea masuri similare in cazul cetatenilor din respectivele tari. Nu trebuie sa se conteze pe timiditatea noastra", a declarat Basescu. El a anuntat ca problema restrictiilor impuse romanilor va fi abordata in cadrul convorbirilor bilaterale.

Interese politice

Basescu a adus si argumente pentru eliminarea temerilor guvernelor europene referitoare la un aflux masiv de emigranti romani care vor pleca sa munceasca in strainatate dupa aderare. "Nu cred ca statele membre UE ar trebuie sa fie ingrijorate de un aflux de noi imigranti. Cresterea salariilor in cadrul companiilor private este considerabila, iar Romania se confrunta si cu o lipsa de forta de munca, in special in domeniul con-structiilor. Credem ca piata romaneasca va ramane un stimulent, astfel incat migratia nu va fi o problema", a spus Basescu. Presedintele a subliniat faptul ca Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut cu o rata anuala de sase la suta in ultimii sase ani, precizand ca tara noastra are "una dintre cele mai puternice dinamici economice din Europa". "Suntem tara care a atras cel mai mare volum de investitii straine din sud-estul Europei in ultimii cativa ani", a precizat Basescu.
El a apreciat ca disputele din UE referitoare la imigratie sunt "generate de interese politice, nu de realitatea din Romania". "Mobilitatea fortei de munca este o parte a ideii integrarii in Uniunea Europeana", a comentat Basescu.

Se apropie momentul Raportului CE

Reactia presedintelui Basescu vine pe fondul polemicilor din Europa si in special din Marea Britanie legate de eventuala impunere a unor restrictii pe piata muncii pentru cetatenii din Romania si Bulgaria dupa aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana. Saptamana trecuta, ministrul britanic al Comertului a declarat ca Londra intentioneaza sa limiteze numarul imigrantilor atat din Romania, cat si din Bulgaria. "International Herald Tribune" comenteaza ca tensiunile in legatura cu noul aflux de imigranti cresc pe masura ce se apropie raportul din septembrie al Comisiei Europene (CE), document decisiv pentru aderarea Romaniei si Bulgariei.
In conformitate cu legislatia UE, toti cei 25 de membri ai UE au dreptul de a impune restrictii muncitorilor din noile state membre pe o perioada de sapte ani.
In 2004, 12 tari comunitare au facut acest lucru pentru muncitorii din opt state est-europene care au aderat in acel an. Numai Marea Britanie, Irlanda si Suedia si-au deschis total pietele de munca.

Romania va avea dreptul de restrictionare reciproca a pietei muncii

Leonard Orban, secretar de stat in Ministerul Integrarii Europene, a declarat ieri ca Romania nu a luat o decizie de restrictionare a pietei muncii pentru statele UE care ar limita accesul muncitorilor romani pe piata interna. Orban a mentionat ca se asteapta pozitia oficiala a statelor membre UE in legatura cu accesul muncitorilor romani pe pietele interne de munca si ca, in functie de aceste pozitii, Romania va lua o decizie, a carei natura este politica, privind o eventuala reciprocitate. "In negocierile pentru aderarea la UE, partea romana si-a rezervat dreptul de a adopta pozitii reciproce in cazul in care unul sau mai multe state din Uniune ar decide sa restrictioneze accesul muncitorilor romani pe pietele interne ale acelor tari", a precizat fostul negociator-sef al Romaniei cu UE.
Publicat de : Ion Navalici
Data publicării: 31 Aug 2006 - 05:39
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=20506&titlu=Basescu_propune_reciprocitate_la_contre