La jumatatea mandatului, senatorii de Timis nu au prea multe realizari
.
Au primit cele mai multe voturi. Reprezinta Timisul in Senatul Romaniei si doar o parte dintre ei au fost atenti la semnalele venite din circumscriptia pe care o reprezinta. Cei patru senatori de Timis au punctat mai mult in gol.
Unii au avut initiative sau interpelari ce pot fi numarate pe degetele de la o mana. Altii au zeci de interventii dar multe dintre ele fara niciun rezultat. Dupa ce Evenimentul Zilei-Editia de Vest a prezentat ieri, radiografia activitatii deputatilor de Timis la jumatate de mandat, e randul senatorilor sa vina la raport. Cioroianu recunoaste ca nu se pricepe Senatorul liberal Adrian Cioroianu si-a gasit loc, in 2004, pe listele PNL din Timis, spre nemultumirea unora din membrii filialei si spre admiratia altora care apreciau ca un intelectual de clasa va reprezenta Timisul in Senatul Romaniei.
Cioroianu a ajuns acolo, a venit rar in Timis si nu a avut nicio initiativa, propunere, intrebare, interpelare legata de vreuna din problemele punctuale ale judetului pe care il reprezinta.
El se numara printre initiatorii Legii Lustratiei, care a pornit de la Timisoara si atat. La capitolul initiative legislative/proiecte, pe site-ul Senatului, motorul de cautare se opreste cand vine vorba de numele Adrian Cioroianu la trei randuri si jumatate: „Propunere legislativa referitoare la Legea Lustratiei, privind limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere ale regimului comunist si ale aparatului represiv al Partidului Comunist Roman“. O singura intrebare Daca incercam si la capitolul intrebari/interpelari unde un senator ar fi putut sa actioneze cerand date despre anumite probleme legate de judetul sau, rezultatele cautarii sunt si mai triste.
Cioroianu a adresat in mandatul sau o singura intrebare, colegei Mona Musca, pe cand aceasta era ministru al Culturii si prin care cerea sa afle care sunt principalele proiecte pe care le are ministerul repectiv.
Intrebat ce a facut pentru Timis de cand e in Parlamentul Romaniei, senatorul Adrian Cioroianu este de acord ca principala sa contributie este Legea Lustratiei. „In general, in Timis sunt cereri legate de proprietate si pe acestea, in masura in care pot, le sustin.
Ca observator la Parlamentul European sunt plecat de luni pana vineri, dar vreau sa propun ca in 2007-2008, cand este «Anul european al diversitatii culturale» sa introduc Timisoara pe harta acestui eveniment“, a spus Cioroianu. El nu s-a aratat preocupat ca paginile Senatului sunt sarace cand vine vorba despre activitatea sa.
„Nu sunt adeptul propunerilor de dragul lor pentru ca e ca si cum tragi la poarta si nu dai gol. As putea sa urlu si eu in Parlament despre autostrada, dar am alta specializare, fac lucruri la care ma pricep si nu vreau sa par ceea ce nu sunt“, a mai spus Cioroianu. Senatorul PRM puncteaza cu trucuri de grup Senatorul PRM Valentin Dinescu este la al doilea mandat in care reprezinta Timisul. La prima vedere, dupa numarul de initiative legislative, se pare ca Dinescu nu a stat nicio clipa dupa ce a obtinut inca patru ani pe bancile Senatului.
Are 77 de initiative legislative, numai ca PRM-istii au recurs la un truc ce ii scoate in avantaj fata de ceilalti colegi parlamentari: fac un proiect de lege si il semneaza intre trei si zece PRM-isti. Bineinteles, toti puncteaza cu aceleasi proiecte ca initiatori.
Dinescu nu a avut prea mare succes cu propunerile sale, coproductie a PRM, majoritatea fiind respinse. Senatorul Dinescu face parte din Comisia juridica, iar printre initiativele sale se numara o propunere legata de eradicarea saraciei si o alta privind controlul medical al celor care ocupa functii publice. David vrea lapte si miere Senatorul Gheorge David (PD) si-a inceput destul de bine mandatul. El le-a prezentat mai intai colegilor sai problema Statiunii Buzias, care ar trebui relansata din punct de vedere turistic si balnear, insa a fost vorba de o declaratie politica, nu de un proiect de lege.
Dupa mai putin de o luna, David le propunea tuturor senatorilor sa doneze cate un milion de lei pentru ajutorarea sinistratilor din vestul tarii. David mai ia in discutie si Legea Calului, promovata de colegul sau, deputatul Valeriu Tabara, si semneaza, alaturi de Tabara si de senatorul PSD, Ilie Sarbu, o propunere legislativa pentru modificarea Legii Pomiculturii.
Senatorul PD se ocupa acum de un proiect prin care sa se dea miere copiilor prescolari si celor de la scolile primare de stat. In Senat, le-a povestit colegilor sai despre micul dejun cu rugaciune, de la Washington, si despre importanta satelitilor in spatiu, dupa o participare la o conferinta internationala, in Suedia. Ca si senator de Timis, David sustine declararea ca oras a comunei Livada, din judetul Satu-Mare.
Totusi, unul dintre cele mai tari puncte care vizeaza Timisul este declaratia politica despre statutul euro-regional al Spitalului Judetean din Timisoara, facuta in 6 martie 2006, in care descrie pe puncte problemele spitalului si solutiile oferite de conducerea Judeteanului pentru a le rezolva. Doamna Clara si domnul Golcea Senatorul Ilie Sarbu (PSD) iese in fata Senatului si cu scandalurile care au aparut in Timis. Sarbu se arata preocupat de doamna Clara, membru al partidului sau, care a fost agresata in fata Primariei Biled de Leontin Duta, primarul PNL din localitate.
Mai mult, doamna Clara Miron a fost amenintata ca va fi data afara din Primarie. Sarbu ii cere ministrului Vasile Blaga explicatii si masuri, in acest caz, mai ales ca prefectul Ovidiu Draganescu l-a sustinut pe Duta in campania electorala.
Tot de Draganescu se ia si in cazul inspectorului scolar Sandu Golcea, care l-a inlocuit pe Dumitru Tomoni, povestindu-i ministrului Hardau despre interventia prefectului pentru a-l scoate pe Tomoni din functie.
Lui Ilie Sarbu i s-a respins proiectul de lege de a transforma satul Pesac in comuna, insa senatorul a facut mai multe interpelari legate de situatia caselor din zonele inundate din Banat, autostrada, situatia Aeroportului International Timisoara si groapa de gunoi de la Parta.
Sprijin
Care sunt prioritatile judetului Timis grabirea sau gasirea unor solutii pentru drumul national Timisoara - Lugoj
interventii pentru grabirea lucrarilor la centura Timisoarei
proiecte si interventii pentru dezvoltarea si modernizarea Aeroportului International Timisoara
lobby, proiecte, intrebari, interpelari legate de stadiul tronsonului de autostrada Timisoara – Lugoj
suplimentarea fondurilor ANL destinate Timisului
Publicat de
:
---
Data publicării: 31 Aug 2006 - 08:40