Maior ii da aripi lui Geoana. PSD se pregateste de guvernare [1]

Cineva isi va lua teapa

. Nu PD!

Social-democratii s-au speriat! Nominalizatul lui Traian Basescu pentru sefia SRI, PSD-istul George Maior, cat si seful sau pe linie de partid Mircea Geoana au declarat, ieri, ca, daca social-democratii vor ajunge la Putere, vor renunta la functia de sef al SRI. Declaratiile sunt legate si de propunerea lor legislativa potrivit careia Opozitia si Puterea trebuie sa controleze separat anumite servicii secrete.

Desi este greu de crezut ca presedintele Basescu a oferit Opozitiei sefia SRI pe ochi frumosi, totusi social –democratii sustin ca au obtinut nominalizarea pentru ca sunt baieti cuminti. Maior a precizat ca seful statului a fost de acord cu principiul propus de PSD în urma cu câteva saptamâni, potrivit caruia, pentru a se asigura neutralitatea politica a serviciilor de informatii, conducerea unora dintre aceste servicii sa fie atribuita opozitiei, informeaza Mediafax. Maior a mentionat ca are expertiza necesara pentru a conduce un serviciu de informatii, întrucât a fost secretar de stat în Ministerul Apararii Nationale unde a coordonat procesul de integrare în NATO.

Basescu...
„Nu cred ca presedintele Basescu a facut o pasiune pentru cineva si nu cred ca dânsul este un om al marilor pasiuni. Eu cred ca în cazul meu a contat si biografia“, a spus Maior.

... are capcane
Senatorul PSD de Buzau Ion Vasile a declarat, ieri, ca gestul presedintelui de a-l propune în functia de sef al SRI pe senatorul social-democrat George Maior nu este neaparat un gest democratic si ar putea fi „o enorma capcana“. „Sau poate ca în toate marile probleme ale societatii românesti SRI e implicat 80 la suta si atunci responsabil de activitatea SRI e un sef care sa poate sa provina de la PSD si caruia sa i se care caldari de ...hat (n.r.-Ion Vasile a pronuntat doar jumatate din cuvânt). Ma tem sa nu fie o capcana si nu mi se pare neaparat un gest care sa frizeze democratia la paroxism. Oricum, mai are Parlamentul sa-si spuna cuvântul“, a spus Ion Vasile.

Marko vrea si el
La randul lui, presedintele UDMR Marko Bela a declarat ca nu este de acord ca sefii de servicii sa fie numiti pe baza de algoritm politic, precizând ca daca de acum încolo se va considera ca un loc la servicii revine opozitiei, va negocia si Uniunea, cerând probabil un post de adjunct. El a apreciat ca în fruntea serviciilor secrete nu trebuie sa fie numiti reprezentanti sau adepti ai unor partide politice.

PRM, nebagat in seama
PRM va vota în Parlament împotriva propunerilor facute de presedintele Traian Basescu pentru functiile de directori ai SRI si SIE, a anuntat, ieri, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, dupa ce la începutul saptamânii spusese ca PRM se va abtine la vot. In opinia lui Vadim Tudor, daca Traian Basescu se consulta cu toate partidele parlamentare, alta ar fi fost situatia. „Dar el (Basescu-n.r.) ne pune în fata faptului împlinit, o sa vada raspunsul Parlamentului“, a spus liderul PRM, care a aratat ca parlamentarii partidului „nu sunt la discretia lui Traian Basescu“.

PD negociaza votul pentru propunerile lui Basescu

Mai multi parlamentari ai PD au negociat cu lideri ai PSD, PRM, PC si UDMR votul pentru ca propunerile sefului statului la conducerile SRI si SIE sa fie votate în viitoarea sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, au declarat, pentru Mediafax, surse parlamentare. Potrivit acelorasi surse, reprezentantii PD s-au intalnit cu reprezentanti ai minoritatilor nationale. Sursele au mai spus ca echipa de negociatori din PD nu s-a întâlnit cu nici un reprezentant al PNL, pentru ca liderii celor doua partide ar fi transat aceasta problema într-o întâlnire tete-a-tete Boc-Tariceanu.

Foloseste precedentul

Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat ca propunerea social- democratilor ca Puterea si Opozitia sa detina cate un serviciu fiecare trebuie sa tina cont de precedentul creat de nominalizarea lui Maior pentru sefia SRI. Pe de alta parte, Geoana a spus ca PSD nu se va multumi cu nominalizarea lui Maior la functia de director al SRI, ci va insista în continuare ca si sefia Comisiei parlamentare de control asupra serviciilor de informatii sa revina, prin lege, tot opozitiei.

Geoana, prin filiale: PSD intra la guvernare de la 1 ianuarie 2007

Liderul PSD a inceput deja sa isi sune colegii din teritoriu pentru a-i anunta ca de la 1 ianuarie 2007 vor intra la guvernare, au declarat surse parlamentare. Si asta in contextul in care in urma cu doar cateva zile Mircea Geoana preciza ca PSD este pregatit sa mai ramana doi ani in opozitie. Ce s-a schimbat oare de atunci?

Bejinariu via Cotroceni: Guvern de tehnocrati

Deputatul PSD de Suceava Eugen Bejinariu a apreciat, ieri, ca exista posibilitatea ca dupa aderarea României la Uniunea Europeana sa se formeze un guvern tehnocrat, cu larga sustinere parlamentara, subliniind ca „este mai important viitorul României decât cel al PNL“. „Nu vad motive pentru ca cei doi sa nu fie votati în Parlament“, a mai spus Bejinariu, despre nominalizarea lui George Maior la SRI si a lui Claudiu Saftoiu pentru SIE. El crede ca un vot negativ pentru cei doi sefi nominalizati la conducerea SRI si SIE ar putea fi acordat doar de parlamentarii liberali, care sunt „nemultumiti si frustrati“ ca presedintele Traian Basescu nu a numit un membru PNL la conducerea SRI.

Sub girul lui Basescu, Alianta ar putea renaste astazi

Toti liderii democrati si liberali ar putea sa se întâlneasca, in aceasta seara, în cadrul unei reuniuni de împacare între cele doua partide, la care este asteptat si presedintele Traian Basescu, care ar urma sa gireze renasterea Aliantei, au declarat, conform Mediafax, surse din PD. Respectivele surse au precizat ca liderii PD si PNL au decis, „cel putin pentru o buna si sigura bucata de vreme“, sa faca pace între ei, pe care sa o pecetluiasca astazi la Cluj-Napoca. Sefii celor doua partide din Alianta au convenit sa se întâlneasca la un cocktail, la care este asteptat si presedintele Basescu. „Seful statului ar putea fi girantul renasterii Aliantei, daca va veni la reuniunea împacarii. Relatia dintre PNL si PD ar putea capata noi valente, prin participarea presedintelui Basescu la aceasta întâlnire. Mai mult, orice speculatie referitoare la relatia PD-PSD ar putea fi infirmata“, au spus sursele citate. Prezenta lui Basescu la aceasta reuniune este nesigura, deoarece defasurarea evenimentelor depinde si de modul cum se vor derula reuniunile separate ale PNL si PD. PNL organizeaza la Cluj-Napoca reuniunea Delegatiei Permanente, iar PD are, tot la Cluj, Colegiul Director.

Ion Iliescu pune din nou tara la cale

Presedintele PSD Mircea Geoana i-a convocat, ieri, pe sefii de departamente ai formatiunii pentru discutii despre oferta politica a partidului, la întâlnire participând si senatorul PSD Ion Iliescu. Reuniunea a fost convocata de Geoana, care l-a invitat si pe Ion Iliescu, întrucât acesta s-a ocupat, în timpul guvernarii social-democrate, de strategia de dezvoltare pe termen lung, a precizat vicepresedintele PSD Ilie Sârbu, dupa ce a iesit de la sedinta. Discutia a avut in vedere completarea ofertei politice a PSD, pe domenii, astfel încât aceasta sa poata fi supusa dezbaterii la sedinta Consiliului National al partidului, care este programat a se desfasura în noiembrie. Potrivit lui Sârbu, la discutii nu s-a abordat subiectul referendumului intern pe care actuala conducere a PSD intentioneaza sa îl organizeze înaintea Consiliului. O noua analiza asupra ofertei politice a PSD ar urma sa aiba loc, tot pe capitole si domenii, si saptamâna viitoare.

Consiliul National al PSD va avea loc pe 3 noiembrie
Conducerea PSD a stabilit convocarea, pe 3 noiembrie, a Consiliului National, la care vor fi discutate eventualele propuneri de modificare a Statutului, precum si oferta politica a PSD, a anuntat, tot ieri, presedintele formatiunii, Mircea Geoana, conform Mediafax. Tot în aceasta toamna, liderii PSD intentioneaza sa organizeze si o consultare a membrilor de partid, temele fiind posibila modificare a Statutului si oferta politica a partidului. În functie de rezultatele acestei consultari, PSD ar putea organiza un Congres extraordinar pentru a oficializa eventualele propuneri de modificare a Statutului, a precizat Geoana. La finalul sedintei de ieri, Geoana a declarat ca aceste discutii reprezinta începutul elaborarii „unei oferte electorale“, argumentând ca alegerile „se apropie, inclusiv cele anticipate si cele pentru Parlamentul European“. Pe de alta parte, conducerea PSD intentioneaza sa permanentizeze mecanismul de consultare a membrilor de partid, o hotarâre în acest sens putând sa faca inclusiv obiectul unei modificari a Statutului formatiunii, a mai spus Geoana. Consiliul National va fi precedat de o întâlnire a Ligii alesilor locali ai PSD, a mai precizat Geoana.

Iliescu, convins ca vremea anticipatelor s-a dus
Senatorul PSD Ion Iliescu a declarat ca nu crede ca va fi cineva interesat de organizarea de alegeri anticipate. Iliescu a spus ca, în mod realist, PSD trebuie sa fie pregatit „pentru orice eventualitate“, dar mai ales pentru alegerile în cadrul Parlamentului European. „Nu cred ca cineva va fi interesat în anticipate, dar nu poti sa stii ce rezulta din desfasurarea vietii politice viitoare“, a argumentat el. Senatorul PSD a mai spus ca, în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European, în PSD trebuie sa aiba loc o dezbatere, astfel încât partidul sa fie pregatit din punct de vedere politic în acest sens. (C.C.)

Publicat de : Bogdan Apostolescu
Data publicării: 30 Sep 2006 - 08:02
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=21195&titlu=Maior_ii_da_aripi_lui_Geoana__PSD_se_pregateste_de_guvernare