Primaria vinde case la preturi de nimic [1]

O casa in centrul Timisoarei cu doua apartamente de aproape 400 de metri patrati se va putea cumpara cu 250

.000 de euro.

Opt timisoreni par a fi loviti de noroc, pentru ca Primaria le pregateste o surpriza de proportii. Ei vor putea cumpara apartamentele pe care le au in chirie de la stat, la preturi de super oferta. Asta pentru ca maine dupa-amiaza va intra in discutia consilierilor locali un proiect de hotarare care, daca va fi aprobat, va permite cumpararea locuintelor de catre actualii chiriasi.

Preturile stabilite sunt, aparent, la pretul pietei, asa cum spune referatul semnat de viceprimarul Adrian Orza, de seful Directiei de Patrimoniu, Nicusor Miut, si aprobat de primar. 

Case istorice date pe bani putini   Cinci dintre cele opt locuinte propuse spre vanzare sunt apartamente din case istorice, sau chiar o vila, toate situate in zone bune din oras. Patru apartamente sunt chiar pe bv. Tineretii, in imobilele istorice situate in dreapta si in stanga liniei de tramvai. Asa cum arata si anexa Primariei, apartamentele sunt foarte mari, au intre 81 si 123 de mp, iar preturile pentru ele sunt un chilipir, pentru ca pornesc de la 10.000 de euro!

Cel mai scump apartament ajunge la 26.000 de euro, in conditiile in care pe piata imobiliara reala, un metru patrat construit costa in jur de 1.000 de euro/mp. Evaluarile au fost facute de SC Consultim SA, o societate de consultanta, aleasa prin licitatie publica, anul trecut.    Casa pe malul apei   Una dintre cele mai mari locuinte scoase la vanzare prin proiectul de hotarare este o casa de pe bv. Corneliu Coposu nr. 5, chiar langa strandul Termal. Vila este chiar pe malul raului Bega, in parc, si are un teren ce o face cu adevarat atractiva pentru orice investitor. Vila este acum acoperita de iedera si inconjurata cu verdeata, asadar nu sare deloc in ochi.

Totusi, amplasarea este extraordinara, iar chiriasul va putea cumpara cele doua apartamente, unul de 123 si altul de 246 mp, cu doar 266.805  de euro, pret in care intra si terenul aferent de 1.200 de mp. Conform proiectului Primariei, doar casa este evaluata la 70.832 de euro, adica pretul unui apartament de bloc pe piata imobiliara. O alta casa, pe str. Ovidiu Balea, de 99 mp este evaluata la doar 8.721 de euro, iar terenul de 2002 mp costa restul de bani, peste 90.000 de euro.    Mata aruncata la Consiliu   Locatarii imobilelor au fost repartizati in aceste locuinte in urma cu multi ani. „Dintotdeauna au stat acolo, stau pensionari. Daca ar fi fost evaluarile prea mari, atunci m-ar fi sunat de la Evenimentul Zilei sa ma intrebe de ce sunt preturile prea mari, oricum am fi fost criticati”, spune viceprimarul Adrian Orza.

Pus in fata faptului implinit, ca unii chiriasi nu mai stau in apartamente, el a spus ca nu stie cine sta acum in locuinte si nici care este pretul chiriei. „Consiliul Local a decis sa le vanda, pe noi ne costa sa le intretinem, ni se cer tot felul de investitii, nu chiriasii le fac, cladirile sunt vechi probabil, nu stiu. Consiliul Local va decide daca vinde sau nu, nu noi”, a declarat viceprimarul.    Preturile reale    Pe piata imobiliara a Timisoarei, cele mai ieftine apartamente sunt cele cu o camera. La 9500 de euro gasesti eventual o camera de 15 mp, confort III. Pe piata imobiliara, un mp de teren porneste de la 100 euro, iar pentru o suprafata construita pretul este undeva la 1.000 de euro/mp. Pentru toate cele opt locuinte, cu terenul aferent, Primaria va incasa ceva mai mult de 500.000 de euro, in schimb, daca acestea ar fi scoase pe piata libera, la pret real, acestea ar valora de trei ori mai mult.   Gazda buna

Uite chiriasul, nu e chiriasul!   Pentru a vedea mai bine unde sunt apartamentele scoase la vanzare pe asa preturi, am mers chiar la poarta, pe bv. Tineretii. La numarul 2, surpriza. La interfon, in loc de cei doi chiriasi ai Primariei ce asteapta cu nerabdare sa primeasca apartamentele, figurau alte doua nume.

La apartamentul numarul 2, in locul lui Cristian Gaina, cel trecut in lista Primariei, era un anume Petrov, iar in locul lui Gheorghe Muresan de la apartamentul 3, aparea Cojocaru, probabil acelasi locatar de la numarul 1.


Publicat de : ---
Data publicării: 30 Oct 2006 - 05:39
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=21769&titlu=Primaria_vinde_case_la_preturi_de_nimic