Romanii il suspecteaza pe Basescu de colaborare cu Securitatea [1]

Numai 27% dintre romani il considera "curat" pe Train Basescu, in timp ce 33% din romani cred ca seful statului a fost colaborator sau informator al Securitatii, iar 40% din romani nu se pot pronunta

. Acesta este rezultatul unui sondaj BCS, realizat in perioada 10-16 octombrie si dat publicitatii ieri. Daca se va dovedi ca Traian Basescu a colaborat cu Securitatea ca ofiter sau informator, 37% din romani sustin categoric demisia lui Basescu, iar 15% sunt indecisi. Totusi, 47% din romani i-ar permite lui Traian Basescu sa-si termine mandatul de presedinte, potrivit sondajului BCS.

Romanii ar dori sa cunoasca dosarul facut de Securitate lui Traian Basescu, peste 53% din intervievati dorind sa aiba acces la dosarul presedintelui.

Peste 48% din romani considera ca Traian Basescu mai are si alte dosare facute de serviciile secrete comuniste.

Afara din parlament

Totodata, romanii vor ca politicienii care au colaborat cu Securitatea sa paraseasca parlamentul. Peste 65% din romani cred ca politicienii care se fac vinovati de politie politica ar trebui sa isi dea demisia din parlament si sa nu mai ocupe functii publice. De asemenea, cei intervievati sunt de acord cu excluderea din partide a membrilor care au colaborat cu Securitatea, peste 42% din cei intervievati sustinand aceasta masura.

Exista si romani care considera ca procesul de deconspirare a fostilor securisti reprezinta un atentat la siguranta nationala, orchestrat de serviciile straie de informatii. Potrivit sondajului, 26% din romani sunt de acord cu aceasta teorie.

De asemenea, 33% din cetateni considera ca deconspirarea colaboratorilor unui serviciu secret comunist va conduce la purificarea morala a societatii. Rolul cel mai important in campania de deconspirarea a fostilor securisti ii revine, potrivit sondajului BCS, presedintelui Traian Basescu, peste 40% din romani crezand ca seful statului a fost initiatorul procesului de purificare a societatii.

Peste 51% din romani considera ca legea lustratiei este necesara, dar 60% din cetateni cred ca legea lustratiei, care va interzice ocuparea functiilor publice de toti cei care au avut functii in PCR si Securitate, nu va fi votata de parlament pana la sfarsitul anului.


Publicat de : Adriana Dutu
Data publicării: 30 Oct 2006 - 05:41
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=21777&titlu=Romanii_il_suspecteaza_pe_Basescu_de_colaborare_cu_Securitatea