Cel mai bogat primar [1]

Gheorghe Stefan "Pinalti" conduce in topul averii edililor moldoveni

.

De meserie oameni de afaceri, profesori, ingineri sau economisti, provenind din partide diferite, cei opt primari ai celor mai importante orase din Moldova au in comun cel putin un lucru: nu se pot plange de saracie. Doar din ceea ce sustin in declaratiile de avere, sapte dintre ei au acumulat cel putin 100.000 de euro. Fara exceptie, toti cei opt se jura ca au facut avere din munca cinstita.

NEAMT: Bani de la unchiul din America

Gheorghe Stefan, mai cunoscut din lumea fotbalului, decat a politicii, a reusit sa castige alegerile din 2004 la Piatra Neamt pe lista PNL. In momentul numirii ca primar, a declarat public ca va renunta la toate afacerile din care s-a imbogatit. "Vreau sa arat tuturor ca pot face ceva pentru Piatra Neamt", explica "Pinalti".

El venea pe fotoliul de primar din postura de membru al selectului Top 300. Cu o avere estimata la 10 milioane de dolari, moldoveanul a facut bani, in special, din afaceri cu lemn, constructii, in domeniul energetic si din fotbal. Acum, sustine ca nu mai are nicio legatura cu firmele sale carora nici nu le mai tine minte numarul.

"Pana in ‘89 am fost director la o firma de stat. Dupa Revolutie m-am privatizat. Am avut o suma de aproximativ 500 de mii de lei, la nivelul anilor ‘90, de la un unchi din America. Am avut cinci, sase firme, nici eu nu mai stiu. In cei 15 ani cat le-am condus, am facut profit de sapte milioane de dolari", se mandreste primarul din Piatra Neamt.

Despre afacerile sale, "Pinalti" sustine ca cele mai profitabile au fost cele din domeniul constructiilor. In declaratia sa de avere mai apar actiuni la Euromedia TV si la alte trei firme. Magnatul conduce doar un Peugeot din 1991. Mai detine insa o impozanta casa de 460 mp si un apartament in Bucuresti.

IASI: Liderul pesedist, modest pe hartie

Primarul celui mai important oras din Moldova pare a fi, conform declaratiei de avere, un bun investitor imobiliar. Despre averea sa, Gheorghe Nichita sustine in acte ca nu depaseste cu mult 200.o0o de euro.

Desi a fost intotdeauna bugetar, edilul iesean detine un teren de 470 mp in Copou, cel mai scump cartier din Iasi, o vila estimata la doar doua miliarde de lei vechi, un apartament si o garsoniera. Totusi, valoarea de piata a imobilelor pare sa fie de cel putin cinci ori mai mare, dupa cum apreciaza specialistii.

"Zona Copou este rezidentiala, un metru patrat de teren aici ajungand usor la 200 de euro. Aici, o casa de circa 350 mp se vinde si cu 300 de mii de euro", sustine Gigi Guti, reprezentantul agentiei Amirali Imobiliari.

Averea primarului Nichita este completata cu un teren de 600 mp la Voronet, in judetul Suceava, si alti 600 mp la Pietrarie, localitate apropiata Iasiului. De asemenea, liderul PSD a mai agonisit tablouri si bijuterii in valoare de 10.000 de euro si doua autoturisme.

"Tot ce am strans a fost prin enorm de multa munca. Stiu sa dramuiesc banul. Pe vremea lui Ceausescu, imprumutam bani de la CAR, acum, daca am nevoie, iau de la prieteni sau de la cei din familie", explica Nichita care este reteta succesului financiar.

Despre primarul Iasiului se mai stie ca in tinerete a fost fotbalist. A renuntat apoi la aceasta pasiune, urmand cursurile unei facultati tehnice si incadrandu-se la Directia de apa. A urcat pe scara ierarhica, de la dispecer in anii ‘80 pana la functia de manager al Regiei Autonome Judetene de Apa-Canal (RAJAC). In 2004, dupa ce a fost primar interimar timp de sase luni, a castigat detasat alegerile pe lista PSD, partid la care a trecut de la PD.

FOCSANI: A profitat de devalorizarea banilor

Decebal Bacinschi, primarul PSD din Focsani, s-a ridicat mult incepand cu 1991, cand si-a deschis propria firma. Treptat, a ajuns si el la o avere frumusica, dupa ce si-a cedat toate actiunile catre cei doi fosti parteneri de afaceri.

"Fiecare am facut imprumut bancar de cate 35 de mii de lei. In timp, am mai deschis doua firme, una de materiale de constructii si alta de executie", povesteste Bacinschi. El spune ca marea lovitura a dat-o insa in 1992, odata cu devalorizarea banilor. "Imprumuturile facute de noi la banci devenisera aproape nesemnificative, astfel ca ceea ce investisem isi marise valoarea de cateva ori", mai explica edilul.

Bacinschi declara ca detine o casa de locuit in Focsani, pe care nu ar vinde-o, potrivit propriei estimari, cu mai mult de 500 de milioane de lei vechi. In plus, mai declara o casa la Lepsa, "o zona de vis", dupa cum o caracterizeaza agentii imobiliari, si un apartament cumparat in vechiul regim. Averea primarului este rotunjita de afacerile sotiei, administrator la o firma, de unde a obtinut anul trecut un venit de peste un miliard de lei vechi.

VASLUI: Profesor cu avere de invidiat

Doar un simplu profesor de fizica, primarul Victor Cristea isi trece la CV functia de director la cel mai bun liceu vasluian, "Mihail Kogalniceanu". Aflat la al patrulea mandat, edilul PSD-ist a reusit sa adune cu mult mai mult decat ar fi reusit dintr-o leafa de dascal: un hectar de teren in zona Delea, cunoscuta drept cartierul stabilor din Vaslui, un apartament duplex cu cinci camere si o vila in constructie, in buricul targului.

Primarul vasluian sustine ca, stranse la un loc, toate bunurile sale nu ar depasi valoarea de 200.000 de euro. "Apartamentul l-as vinde cu 4 miliarde de lei, iar terenurile nu se ridica la mai mult de 2,5 miliarde. Casa e inca in constructie, nu o punem la socoteala. Conform proiectului, cel mai probabil se va ridica la 3 miliarde", calculeaza Cristea.

Acesta mai marturiseste ca detine o Dacie Logan, cumparata dupa ce si-a vandut vechea masina. Totusi, averea sa pare sa ii depaseasca cu mult veniturile lunare ridicate de la Primarie, care se ridica la doar 25 de milioane de lei vechi. "Sotia mea a fost parlamentar. Acum este pensionar. Am copii medici. Cu totii castigam binisor", explica edilul din Vaslui, despre care se spune ca are insa mai multe proprietati imobiliare care nu figureaza in declaratia de avere.

BACAU: Saracul urmas al lui Sechelariu

Romeo Stavarache, cel care l-a debarcat de pe fotoliul de primar al Bacaului pe baronul PSD-ist Dumitru Sechelariu, are o avere declarata de circa 150.000 de euro. Dupa ce a castigat alegerile locale in 2004 pe lista PUR, actualul edil a trecut la liberali.

Stavarache detine 4.000 mp de teren intravilan, un apartament evaluat la circa 450 milioane de lei vechi si o casa de locuit, de 3 miliarde. Anul 2004 i-a adus, pe langa functia de primar, si un autoturism Peugeot 206. Fost manager la o firma bacauana, Stavarache isi trece la CV 16 brevete de inventii pentru industria textila.

SUCEAVA: Agoniseala de la o firma straina

Primarul Ion Lungu marturiseste ca detine 1,8 hectare de teren langa Suceava unde, conform agentilor imobiliari, valoarea unui metru patrat ajunge pana la 40 de euro. In plus, in declaratia de avere a edilului PSD-ist mai apar trecute o casa de 240 mp, evaluata la aproximativ un miliard, si un apartament de 400 de milioane de lei vechi. Edilul a mai achizitionat si doua masini in rate.

Succesul pare sa-l fi avut in anii 2000, cand era director general la o companie privata din oras. "Eram platit foarte bine, cu circa 2000 de dolari pe luna. Am renuntat din cauza unor scandaluri interne si mi-am facut propria afacere", sustine Lungu.

Hobby

Fotbalul si Primaria

Din cele opt judete din Moldova, patru au echipe de fotbal in Divizia A. Cum sunt finantate insa, difera mult de la un oras la altul. Victor Cristea de la Vaslui a cheltuit de la bugetul local peste un milion de dolari pentru modernizarea stadionului. La Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, cunoscut sub numele Pinalti, sustine in continuare Ceahlaul, dar din propriul buzunar. Campion ramane primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, sponsor din bani publici al Politehnicii, cu un total in ultimii trei ani de aproape 10 milioane de euro.

Pregatire

Moldova condusa de ingineri

Sase din cei opt primari ai municipiilor-resedinta de judet din Moldova au ca pregatire profesionala ingineria. Singurii care nu au studii tehnice sunt Victor Cristea din Vaslui, profesor de fizica, si Ion Lungu din Suceava, economist.

Gheorghe Stefan a renuntat la afaceri pentru o leafa de bugetar


Publicat de : ---
Data publicării: 31 Oct 2006 - 05:40
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=21793&titlu=Cel_mai_bogat_primar