Aproape 30 de consilieri locali, audiati la DNA

Gheorghe Falca, primarul Aradului Agitatie mare, ieri-dimineata, la sediul DNA Timisoara

. Aproape 30 de consilieri locali si functionari din administratie, in frunte cu primarul Gheorghe Falca si cu viceprimarul Tiberiu Dekany, au sosit in orasul de pe Bega pentru a fi audiati in scandalul de coruptie privind vanzarea unui teren pe care se afla fosta Fabrica de Zahar din Arad.
Primul sosit la sediul DNA Timisoara a fost Gheorghe Falca. In jurul orei 9,00 el a urcat treptele Palatului de Justitie, iar dupa nici 20 de minute a revenit la masina si a plecat. Imediat dupa confruntarea cu procurorii Anticoruptie, acesta a declarat ca i-au fost aduse la cunostinta invinuirile: luare de mita si abuz in serviciu.

Invinuiri grave la adresa edilului

“Este vorba despre faptul ca o firma unde sunt actionari niste prieteni de-ai mei a cumparat o fabrica de zahar si apoi a venit la Primarie sa preia terenul pe care il avea in folosinta gratuita”, a precizat Gheorghe Falca. Primarul, a carui nevasta a nascut joi, a mai spus ca se grabeste sa mearga la maternitate, pentru a-si lua acasa fiica si sotia. Avocatul edilului, Gheorghita Mateut, a precizat, tot ieri, ca urmatorul pas va fi ascultarea clientului sau, in calitate de invinuit. “Este vorba de doua acuzatii penale: una de luare de mita si alta de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Sunt invinuiri extrem de serioase si va trebui sa ne documentam si sa pregatim un raspuns adecvat. Vineri va avea loc audierea, tot aici. Am studiat, atat cat s-a putut, documentatia, insa, pana in acest moment, nu era formulata o invinuire. Din acest moment, este declansat procesul penal”, a spus Mateut. Nici viceprimarul Tiberiu Dekany nu a scapat de acuzatii. El s-a prezentat la putina vreme dupa primarul Falca in biroul procurorilor, urmand sa fie pus sub invinuire pentru infractiunea de abuz in serviciu. Ancheta in acest dosar complex este realizata de o echipa de procurori de la DNA Bucuresti, sosita special la Timisoara. Practic, aproape intregul aparat administrativ al unui municipiu este suspectat de acte de coruptie.

Teren cumparat la un pret de mizilic

Anchetatorii pun sub semnul intrebarii o tranzactie in defavoarea municipalitatii, prin care SC “Elecon” SRL Arad ar fi castigat cateva milioane de euro, prin cumpararea unui teren de cateva hectare la un pret foarte mic, pe care, ulterior, l-a vandut contra unei sume mult mai mari, catre o firma din Timisoara. Municipalitatea a vandut, anul trecut, catre firma aradeana amintita cinci hectare de teren, cu 16 euro/metrul patrat (plus TVA). Ulterior, societatea a vandut aceeasi suprafata de teren unei firme din orasul de pe Bega, “Plaza Center” SRL. In anul 2005, comisia de negociere a Consiliului Local si SC “Elecon” au ajuns la un acord prin care metrul patrat de pamant a fost Tiberiu Dekany, viceprimarul Aradului vandut catre “Elecon” cu 16 euro plus TVA. Suma pe care Primaria a incasat-o in urma tranzactiei este de 838.944 euro plus TVA. La inceputul anului trecut, Consiliul Local a aprobat procesul-verbal de negociere si pretul de 16 euro plus TVA pentru vanzarea, catre “Elecon”, a parcelei de 5,2 hectare, situata pe malul Muresului.
Cateva luni mai tarziu, Adunarea Generala a Actionarilor de la “Plaza Center” Timisoara a hotarat cumpararea imobilelor de la “Elecon” Arad cu pretul de 2.936.304 euro plus TVA. In luna iunie 2006, firma aradeana a semnat contractul de vanzare-cumparare si promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare si a primit un milion de euro avans pentru vanzarea terenului. In aceeasi luna, “Elecon” a semnat actele cu Primaria pentru cele cinci hectare si jumatate si a platit un milion de euro pentru cumpararea terenului. Astfel, dupa ce a achizitionat metrul patrat cu 16 euro (plus TVA) de la Primarie, “Elecon” l-a revandut cu peste 50 de euro/mp (plus TVA).
Potrivit agentilor imobiliari, pretul pe piata al metrului patrat de teren in zona in care “Elecon” a achizitionat suprafata de pamant este de 70-80 de euro. Firma a platit Primariei pretul de achizitie in 14 iunie 2005, din banii incasati in avans de la “Plaza Center”. In acte apare ca societatea s-a decis abia in 19 iunie sa vanda timisorenilor terenul pentru care cu cinci zile in urma a incasat un milion de euro. Diferenta de doua milioane de euro plus TVA a fost virata ulterior de “Plaza Center” si a intrat in conturile “Elecon” in 6 iulie.

Falca are legaturi vechi cu “Elecon”
Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca, a ajuns in doar cativa ani de la statutul de persoana care solicita o locuinta la cel de proprietar de vila. Acest lucru a fost posibil in urma bunei colaborari a edilului cu actionarii unei firme care activeaza in domeniul constructiilor si instalatiilor. Nefiind aradean, Falca, originar din municipiul hunedorean Brad, a solicitat Primariei, in mandatul 2000-2004, cand ocupa functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean, o locuinta de serviciu. El si-a dus la bun sfarsit mandatul, dar locuinta tot nu a primit. Ulterior, dupa casatoria cu fiica presedintelui PD Arad, fostul vicepremier Gheorghe Seculici, tanarul cuplu s-a mutat la ultimul etaj al unui bloc tip “Samanta”, din zona Salii Polivalente. Ajuns primar in anul 2004, Gheorghe Falca a ajuns sa locuiasca, dupa doar un an, intr-o vila din centrul municipiului Arad. Cei care au mijlocit aceasta tranzactie sunt actionarii SC “Elecon Plus”, apropiati conducerii PD.
Astfel, intre Falca si conducerea acestei firme s-a facut un schimb imobiliar, prin care edilul a renuntat la apartamentul de la ultimul etaj si s-a mutat in vila care apartinea societatii de constructii. Specialistii imobiliari sustin ca diferenta de pret intre cele doua locuinte este de cel putin 100.000 euro.

Publicat de : ---
Data publicării: 30 Ian 2007 - 05:12
 

Link știre