Cum s-ar demite Basescu pe sine insusi [1]
Institutul Social-Democrat "Ovidiu Sincai" a publicat raportul "Anul politic 2007: lupta dintre centralismul populist, feudalismul oligarhic si populismul etnocentric"
. Pe langa o evaluare a situatiei politice actuale, raportul contine o sectiune "Strategia de tip Basescu" de demitere a presedintelui.
Autorii, sub coordonarea deputatului PSD Adrian Severin, si-au pus intrebarea cum ar actiona Traian Basescu pentru a-l da jos pe un presedinte.
Bazandu-se pe precedentul Teodor Atanasiu, expertii ISD au decelat trei strategii posibile. Prima ar fi suspendarea succesiva. Aceasta ar consta in deschiderea mai multor actiuni de suspendare, declansate inainte de aflarea rezultatului referendumului.
In acest caz, termenul pentru care este suspendat presedintele s-ar prelungi peste limita celor 30 de zile prevazute de Constitutie. A doua metoda ar fi calchiata dupa refuzul lui Basescu de revocare a suspendarii fostului ministru al Apararii. Cum Constitutia nu prevede sanctiuni pentru amanarea organizarii referendumului, articolul 95 ar putea fi interpretat ca o recomandare astfel ca plebiscitul ar putea fi organizat si catre sfarsitul mandatului, astfel incat suspendarea ar ramane in vigoare.
Doar Curtea Constitutionala ar putea decide altfel, rezultatul dezbaterii din interiorul Curtii fiind greu de prevazut. Al treilea procedeu ia in calcul varianta in care Legea referendumului nu ar fi modificata.
Daca jumatate din electorat nu se va prezenta la urne, rezulta ca referendumul nu este valid si ar trebui repetat. Pentru un al doilea referendum, termenul de 30 de zile nu mai este operational, astfel ca al doilea plebiscit ar putea fi organizat mult mai tarziu, varianta in care suspendarea s-ar prelungi nedefinit.
"In paralel cu aceste actiuni, in logica basesciana, ar urma redeschiderea dosarului Flota si Casa din strada Mihaileanu; televiziunile ar sta in fata locuintei prezidentiale pentru a transmite buletinele de stiri, de preferinta in prime-time" se arata in ipotezele elaborate la ISD. Severin a precizat ca acesta este doar un experiment mental, fara sa fie vreo sugestie pentru initiatorii demersului de suspendare, dar nu a exclus ca acest lucru sa se intample in mod real. "Ar fi o ironie istorica nu lipsita de precedente, dar noi nu incercam sa sugeram ceva vreunui partid", a declarat Adrian Severin.
Acesta a apreciat ca democratia romaneasca a anului 2007 trebuie sa infrunte pericolele centralismului justitiarist (al lui Traian Basescu), populismului etnocentric (PRM, PNG si radicalii maghiari) si "feudalizarii oligarhice" (transpartizana).
"Solutia nu poate fi decat un Pact pentru Democratie adunand toate fortele democratice din societatea romaneasca", se arata in raport. Scopul Pactului ar fi sa impiedice derapajele autoritariste si sa reaseze raporturile dintre institutiile statului astfel incat crizele sa fie conjuncturale, nu sistemice.
Din acest motiv, si PNL ar trebui sa sprijine suspendarea lui Basescu, deoarece un esec al demiterii i-ar da presedintelui forta care i-a lipsit pana acum de a elimina partidul lui Tariceanu de pe scena politicii mari. Daca se va opune presedintelui, PNL va reusi, chiar si in cel mai rau caz, sa dovedeasca faptul ca este capabil sa supravietuiasca pe cont propriu. Daca nu, partidul va disparea tocmai datorita celui pe care l-a aparat. Severin crede ca un referendum ar putea sa ofere un rezultat surprinzator din mai multe motive.
Printre ele, faptul ca "un presedinte suspendat ofera o atractivitate electorala mai mica, mai ales unul care a mizat foarte mult pe imaginea sa de invulnerabilitate".
Publicat de
:
Adrian Ilie / adrian
Data publicării: 30 Ian 2007 - 08:15
| |
|