Deputatii din comisiile de specialitate si-au inceput treaba cu mult timp inainte de prima zi a sesiunii parlamentare
. Cu proiecte de lege ramase restante, unele considerate prioritare chiar pentru integrarea Romaniei la Uniunea Europeana, deputatii juristi au dat un exemplu de vointa. Au avut sedinte in ritm alert, de mai multe ori pe saptamana. I-am putea numi responsabili, dar nu ne grabim cu aprecierile. Mai bine sa va prezentam o sedinta a comisiei, care ar putea constitui un studiu de caz de predat in orice scoala.
Ieri, dis de dimineata, deputatii juristi s-au intalnit din nou sa dezbata proiectele de lege aflate pe ordinea de zi, dupa ce cu o seara inainte au avut parte de o intalnire tensionata, referitoare la modificarea legii referendumului. Erau obositi, dar plini de voie buna. Au citit "ce s-a mai scris despre ei prin presa". Au constatat dezamagiti ca nu este cafea in sala de sedinta, ci doar pahare si cesti pe masa. Au iesit pe hol, au fumat o tigara, au vorbit la telefon. O zi obisnuita. ªedinta s-a derulat in liniste, presedintele comisiei, conservatorul Sergiu Andon, a dat cuvantul initiatorilor proiectelor de lege, reprezentantilor Ministerului Justitiei, celor interesati sa-si dea cu parerea. ªi asa a trecut intalnirea de ieri a deputatilor juristi, dupa ce "gafa" unor reprezentanti ai comisiei juridice a fost maturata sub pres de toti cei care au sesizat-o.
Din neatentie
Dezbaterile au sarit la punctul 17 de pe ordinea de zi, dupa ce cateva dintre ele, pana la 16 inclusiv, au fost amanate pentru o saptamana inca de la sedinta trecuta. Iar la numarul 17 se afla un proiect de lege pentru modificarea si completarea legii nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, republicata in "Monitorul Oficial" nr. 77 din 25 august 2004. Dintre initiatori, doi parlamentari de frunte ai PLD, deputatul Mona Musca si senatorul Gheorghe Flutur. Motivele initierii proiectului - instituirea "obligativitatii republicarii fiecarei legi la momentul modificarii si/sau completarii acesteia, si pe de alta parte, republicarea sistematica a intregii legislatii precedente". Proiectul a primit deja aviz favorabil de la comisia juridica de la Senat, asa ca urma o decizie de la deputatii juristi.
Reprezentantii PD, in frunte cu deputatul Augustin Zegrean s-au dezmeticit mai greu si pana sa inteleaga despre ce proiect se vorbeste, au ratat prima votare. Au cerut repetarea votului, mai ales ca tineau sa voteze "impotriva". Motivul? Au confundat proiectul de la punctul 17 cu cel de la 16, care suna asemanator - propunere legislativa pentru modificarea si completarea legii nr. 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative. Atat ca acesta era initiat de trei senatori PRM, in frunte cu Gheorghe Funar, si primise deja raport de respingere de la Comisia juridica de la Senat.
Eroare dusa la extrem
"Pai ce, noi ii sustinem proiectul lui Funar? Votam impotriva. Impotriva, da?", si-au transmis deputatii democrati intre ei. Momentul votului a venit. "Cine este pentru respingere?", a intrebat Andon. S-au ridicat patru maini democrate. Cum liberal-democratii din sala, deputatii Petre Ungureanu, Dragos Ujeniuc si Cornel ªtribet se abtineau, pedistul Ion Gontea a strigat: "Ujeniuc, mana sus!". ªi asa, deputatii PLD si cei ai PD au votat pentru respingerea unui proiect initiat chiar de platformistii Musca si Flutur.
Momentul adevarului
Unul dintre consilierii aflati pe margine s-a dus la initiatorii acestui demers, Augustin Zegrean si Daniel Buda pentru a le atrage atentia asupra gafei. "Mi-ai zis ca e al lui Funar!", l-a dojenit Zegrean pe amicul Buda. Apoi au lasat lucrurile asa cum au picat. Doar mai exista o sansa pentru proiectul Monei Musca, la votul decisiv din plen...
Publicat de
:
Dana Carabelea
Data publicãrii: 31 Ian 2007 - 08:37