Programul "Rabla" a fost avizat de senatori [1]


Dupa ce a trecut, ieri, cu o larga majoritate de plenul Senatului, ordonanta privind continuarea programului "Rabla" va trebui sa obtina si avizul Camerei Deputatilor, for decizional in acest caz

. Aproape 50 milioane lei vor pune la dispozitie in acest an autoritatile pentru continuarea programului de innoire auto. Decizia a fost aprobata, la inceputul lunii februarie, de Guvern prin ordonanta de urgenta. Fondurile totale sunt de 49,5 milioane lei pentru 16.500 de autoturisme uzate, in marea majoritate autoturisme Dacia, prima de casare fiind mentinuta astfel la nivelul de 3.000 lei. De acest program pot beneficia persoanele fizice, proprietari sau mostenitori ai unui autoturism functional inmatriculat in Romania a carui vechime depaseste 12 ani. Masina veche urmeaza sa fie radiata, iar, in baza certificatelor de distrugere a autoturismului si scoatere din circulatie, proprietarul primeste suma de casare. Banii vor fi virati in contul de trezorerie al producatorului validat la care acesta este inscris pentru achizitionarea unei masini noi.
Potrivit anuntului facut de ministrul Mediului, Sulfina Barbu, in urma cu aproape 2 luni, programul va fi operational la sfarsitul lunii aprilie. Demnitarul a aratat ca autoritatile au primit deja cateva mii de cereri din partea beneficiarilor pentru acordarea primei de casare. "Agentia Europeana de Mediu, prin raportul pe care l-a publicat in 2006, evidentiaza ca poluarea aerului rezultata din traficul auto genereaza efecte negative asupra sanatatii populatiei si asupra calitatii factorilor de mediu, iar noxele provenite din traficul auto contribuie la sporirea cantitatilor de gaze cu efect de sera", a spus ministrul Mediului.

Impact social deosebit

Potrivit initiatorilor acestui program, impactul social al continuarii programului va fi unul deosebit, avand in vedere numarul mare de persoane care au solicitat informatii privind posibilitatea reluarii in 2007 a acestui plan de innoire.
Proprietarii masinilor mai vechi de 12 ani se pot inscrie in programul de innoire a parcului national auto dupa data de 25 aprilie, cand va fi publicata lista producatorilor autorizati sa participe la acest program.
Prima etapa de depunere a dosarelor se va desfasura in perioada 25 aprilie-31 august, a doua este programata intre 1 septembrie si 12 noiembrie, iar ultima dintre ele se va derula intre 13 noiembrie si 12 decembrie.
In 2005 au fost alocate pentru acest program 43.821.000 de lei, iar in 2006, 45.330.000 de lei.
In 2006, prin programul de stimulare a innoirii parcului national auto au fost scoase din uz 15.110 de masini vechi. Potrivit reprezentantilor Ministerului Mediului, anul trecut programul "Rabla" a fost realizat in proportie de 92% , pentru ca din cele 16.500 de masini cuprinse in program, 1.390 au ramas nevandute.


Publicat de : Ionela Neagu-Stanila
Data publicării: 30 Mar 2007 - 07:13
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=24349&titlu=Programul_&_quot_Rabla&_quot__a_fost_avizat_de_senatori