Basescu ii aplica lui Tariceanu lovitura de Constitutie [1]

? Presedintele Traian Basescu a atacat Guvernul PNL-UDMR propus de premierul Calin Popescu Tariceanu prin invocarea prevederilor constitutionale ? Presedintele-jucator i-a avertizat pe parlamentari ca "exista riscul unei rupturi grave" intre Legislativ si cetatean, in conditiile in care PNL si UDMR au doar 22% dintre mandate ? Rezolvarea acestei neconcordante intre Cabinetul propus de "fostul premier al Aliantei DA" - reintoarcerea la electorat, adica alegerile anticipate

Presedintele Traian Basescu le-a transmis parlamentarilor o avertizare - daca guvernul PNL-UDMR propus de premierul Calin Popescu Tariceanu va trece de Parlament, "exista riscul unei rupturi grave intre forumul legislativ si societatea romaneasca"

. Iar ruptura provocata de "fostul prim-ministru al Aliantei DA" are o solutie constitutionala, sugerata chiar de presedintele-jucator. O noua majoritate parlamentara s-ar putea concretiza prin alegerile anticipate, un deziderat mai vechi al presedintelui Basescu.

Cabinetul "fostului premier al Aliantei"

Intr-o scrisoare trimisa presedinilor Camerei Deputatilor si Senatului, Traian Basescu s-a referit la "fostul prim-ministru al Aliantei DA" care a pus la cale un guvern fara PD, dar care sa continue programul de guvernare al Aliantei DA. In conditiile in care atat Tariceanu, cat si Parlamentul, au grabit procedurile privind numirea noilor membri ai Cabinetului, seful statului a amintit ca el este cel care va avea ultimul cuvant. "Componenta politica a executivului a fost radical modificata, astfel incat legitimitatea democratica a noii formule de guvernare nu mai respecta vointa electoratului, asa cum a fost ea exprimata cu ocazia scrutinului din 2004", se arata in scrisoarea de la Palatul Cotroceni.

PNL si UDMR, 22% in Parlament

Șeful statului a precizat ca un guvern compus din PNL si UDMR, partide care au 22% din numarul total de mandate din Parlament, "nu poate demonstra ca majoritatea electoratului doreste ca tara sa fie condusa in formula PNL-UDMR".

Șeful statului a explicat ca "un executiv ultra-minoritar PNL UDMR" nu poate fi validat decat cu bunavointa PSD, dar care va "slabi coerenta actiunii guvernamentale, in conditiile in care partidele de opozitie nu intentioneaza sa-si asume o noua majoritate parlamentara, alaturi de PNL si UDMR". Rezolvarea pe care o propune seful statului, intru buna functionare a sistemului democratic - "asumarea transparenta a unei noi majoritati politice, fie prin intoarcerea cat mai grabnica la vointa suveran exprimata prin votul cetatenilor romani", adica alegerile anticipate.


Publicat de : Dana Carabelea
Data publicării: 03 Apr 2007 - 06:35
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=24407&titlu=Basescu_ii_aplica_lui_Tariceanu_lovitura_de_Constitutie