Proiectul de lege privind Camerele de Comerț a trecut de comisia juridică la Camera Deputatilor [1]

Comisia juridică, de disciplină și imunități din Camera Deputaților a adoptat, miercuri, raportul asupra propunerii legislative privind Camerele de Comerț și Industrie din România, cu doar două voturi împotrivă.

Această inițiativa legislativă stabilește obiectivul camerelor de comerț ca fiind „organizații autonome, neguvernamentale, apolitice, fără scop matrimonial, cu personalitate juridică, create în scopul de a reprezenta, apăra și susține interesele membrilor lor și ale comunității de afaceri în raport cu autoritățile publice și cu organismele din țară și din străinătate.”


Proiectul de lege își mai propune simplificarea formalitățilore la înregistrarea în registrul comerțului a persoanelor fizice, asociațiilor familiale și persoanelor juridice, înregistrarea fiscală a acestora, precum și la autorizarea funcționării persoanelor juridice.


Inițiatorul aceste legi, deputatul Ovidiu Silaghi declară că: „Această propunere legislativă nu este total nouă, multe dintre prevederi regăsindu-se într-o altă propunere legislativă inițiată tot de mine în anul 2005, dar care nu a ajuns să fie promulgată deoarece Curtea Constituțională a apreciat că existau dispoziții cu caracter organic. Acele dispoziții referitoare la Registrul Comerțului nu se regăsesc în această propunere".


În ceea ce privește organizarea camerelor, se stipulează constituirea acestora în fiecare reședință de județ și în municipiul București, precum și la nivel național. Acestea vor putea constitui sucursale, birouri sau puncte de lucru. La nivel central, se va înființa Camera de Comerț și Industrie a României, denumită Cameră Națională.


„Era extrem de necesară o nouă lege pentru reglementarea Camerelor de Comerț și Industrie, deoarece legea promulgată în 1990 nu mai era de actualitate” a mai declarat deputatul Ovidiu Silaghi.


Publicat de : ---
Data publicării: 05 Apr 2007 - 05:59
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=24426&titlu=Proiectul_de_lege_privind_Camerele_de_Comert_a_trecut_de_comisia_juridica_la_Camera_Deputatilor