Primarul din Popesti a bagat mana in fonduri europene [1]

    Primarul comunei iesene Popesti, Nicolae Mocanu, a fost trimis in fata instantei de catre procurorii anticoruptie, fiind acuzat ca a prejudiciat fondurile europene cu 38

.000 de euro si bugetul consiliului local cu peste opt mii de lei.
Primarul Nicolae Mocanu va fi judecat pentru infractiuni impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata si abuz in serviciu contra intereselor publice, informeaza un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).
Alaturi de edil, a fost trimis in fata instantei si Ionel Stoica, reprezentantul firmei Media Rom Grup SRL Iasi, pentru infractiuni indreptate impotriva intereselor financiare ale Comunitatii Europene, fals in inscrisuri sub semnatura privata si inselaciune.
Potrivit DNA, Consiliul Local Popesti, reprezentat de Mocanu, a intocmit, in vederea obtinerii unei finantari din fonduri europene prin programul PHARE, un proiect in care se urmarea imbunatatirea situatiei romilor de pe raza comunei. Proiectul avea in vedere realizarea unei statii de procesare a rumegusului si a uneia de colectare si procesare a deseurilor, care sa asigure locuri de munca pentru familiile de rromi din zona. De asemenea, proiectul a prevazut realizarea unor cursuri pentru formare profesionala pentru aproximativ 20 de rromi care urmau sa deserveasca utilajele de procesare a rumegusului.
Din probatoriu a rezultat ca accesarea si finantarea proiectului s-au facut prin prezentarea de acte cuprinzand date nereale, inexacte sau incomplete. Astfel, in cursul urmaririi penale s-a constatat ca argumentele care stateau la baza proiectului nu aveau corespondent in realitate, nici in ceea ce priveste populatia de 1.200 de rromi care ar fi locuit pe raza comunei si nici in ce priveste existenta efectiva de resurse abundente de hartie, plastic, sticla, rumegus si gatere care prelucrau materialul lemnos si produceau cantitati importante de rumegus pentru asigurarea indicatorilor de eficienta preconizati.
Lucrarile de constructii in cadrul proiectului au fost atribuite prin licitatie SC Media Rom Grup SRL Iasi, reprezentata de Stoica Ionel. Probatoriul a aratat ca, desi o parte din lucrarile angajate, nu au fost deloc executate, platile aferente s-au efectuat pe baza unor situatii de lucrari false. In plus, utilajele achizitionate s-au dovedit a fi de provenienta second hand, si nu noi, cum prevedea contractul incheiat intre firma constructoare si consiliul local.
Publicat de : Razvan Pritulescu
Data publicării: 06 Apr 2007 - 05:37
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=24451&titlu=Primarul_din_Popesti_a_bagat_mana_in_fonduri_europene