Senatul isi incheie conturile cu ANI [1]

Legea privind Agentia Nationala de Integritate va primi astazi vot final din partea plenului Senatului, urmand ca foarte repede sa fie promulgata de presedintele interimar, Nicolae Vacaroiu

.

Dupa aproape un an de dezbatere parlamentara, legea ANI nu mai seamana cu proiectul initiat de Monica Macovei. A fost vizibil subtiat, spre linistea demnitarilor.

Prima modificare importanta la legea ANI a fost operata de deputati. Ei au eliminat atributia ANI de a controla averile demnitarilor stipuland doar posibilitatea de a verifica declaratiile de avere. Propunerea a venit din partea PSD, PRM, PC si UDMR. Tot deputatii au hotarat ca toate cercetarile ANI sa fie efectuate doar asupra averii dobandite de demnitari in timpul mandatului.

Lege golita de continut

Senatorii si-au pus si ei amprenta pe legea ANI. In forma initiala, Agentia era condusa de un presedinte si un vicepresedinte numiti de presedintele Romaniei la propunerea unui Consiliu de Integritate format din reprezentanti ai partidelor, guvernului si judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Senatorii au hotarat ca presedintele si vicepresedintele ANI sa fie numiti de Senat. O alta modificare importanta operata de senatori stabileste ca cercetarile pot fi demarate doar daca se constata ca la finalul mandatului un deputat are bunuri de cel putin 10.000 de euro pe care le-a dobandit pe cai ilicite.

In proiectul initial, ANI putea sa inceapa verificari si daca plusul de avere nu putea fi justificat de demnitarul in cauza. In urma modificarii propuse de PSD si sustinuta de PC, UDMR si PRM, inspectorii de integritate trebuie sa dovedeasca mai intai ca un demnitar are un plus de avere obtinut ilegal, si abia apoi sa demareze cercetarile.

Nu in ultimul rand, parlamentarii au eliminat si incompatibilitatea dintre practicarea avocaturii si detinerea unei functii de demnitate publica.

Monica Macovei, fostul ministru al justitiei, s-a declarat nemultumita de forma finala a legii. Ea a criticat faptul ca, in urma modificarilor efectuate de parlament, Agentia nu mai este independenta, ci este subordonata parlamentului.

Nicolae Vacaroiu


Publicat de : ---
Data publicării: 09 Mai 2007 - 05:42
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=24867&titlu=Senatul_isi_incheie_conturile_cu_ANI