Presa, solidarizata de gestul lui Traian Basescu

Clubul Roman de Presa cere ca reinvestirea presedintelui sa fie boicotata de intreaga mass-media Solidarizare fara precedent in mass-media autohtona, ca raspuns la violenta fizica si verbala a presedintelui Basescu fata de o jurnalista de la Antena 1

. Institutiile de media membre ale CRP au hotarat ieri sa boicoteze mediatic ceremonia de reinvestire in functie a presedintelui Basescu, ceremonie programata pentru joi. Astfel, televiziunile si radiourile nu vor efectua transmisiuni in direct, nici reportaje despre eveniment in cursul zilei de joi. Propunerea CRP a fost ca jurnalele de ieri-seara sa inceapa cu un carton la fel ca acelea recomandate de CNA, pe care sa fie afisat textul "Clubul Roman de Presa condamna comportamentul inacceptabil si abuziv al presedintelui Traian Basescu fata de jurnalista Andreea Pana, aflata in exercitiul profesiei". Acelasi text apare astazi pe prima pagina a publicatiilor membre CRP. Numai televiziunea si radioul public, obligate prin lege sa difuzeze comunicatele de presa ale presedintiei, ar putea difuza joi informatii legate de ceremonia de reinvestire. Posibil protest la Cotroceni Vlad Petreanu, redactor-sef al stirilor Antena 1 si Antena 3, a declarat pentru "Adevarul" ca inca nu a fost luata o hotarare privind forma exacta pe care o va lua protestul redactiei din care face parte Andreea Pana. "Probabil ca in momentul in care incepe ceremonia, cei aflati acolo vor da jos camera de pe trepied si microfonul si vor parasi sala", a spus Petreanu. O alta varianta ar putea fi ca jurnalistii celor doua televiziuni sa mearga joi la Cotroceni si sa depuna acolo camere de filmat, reportofoane si alte ustensile ale breslei. Realitatea TV a anuntat ca nu va sustine boicotul, dar va gasi o alta forma de protest. Presedintia nu a raspuns ieri-seara comunicatului CRP. Astazi, la convocarea Consiliului de Combatere a Discriminarii, Traian Basescu va fi reprezentat de noul consilier juridic al institutiei, Stefan Deacu. In ziua de sambata, la magazinul Selgros Baneasa, presedintele Traian Basescu a luat telefonul mobil al reporterului Antena 1 Andreea Pana, pentru ca aceasta a continuat sa-i adreseze intrebari, desi presedintele i-a cerut sa il lase in pace. Traian Basescu i-a spus reporterului, la fata locului, ca este agresiva si ca va trebui sa mearga la Palatul Cotroceni pentru a-si recupera telefonul. Ulterior, pe telefonul mobil a fost inregistrata o discutie dintre presedinte si sotia lui, in care acesta spunea despre reporter ca este o "tiganca imputita". Doua zile mai tarziu, Traian Basescu si-a cerut scuze prin purtatorul sau de cuvant, Valeriu Turcan. Andreea a fost socata de reactia violenta de pe internet. A fost facuta in toate felurile si jignita. S-a trezit crucificata de oameni care si-au permis sa spuna absolut orice sub protectia anonimatului.
Adelin Petrisor,
Antena 1 Comunicat Clubul Roman de Presa Consiliul de Onoare al CRP condamna comportamentul inacceptabil si abuziv al presedintelui Traian Basescu fata de jurnalista Andreea Pana, aflata in exercitiul profesiei. Gestul presedintelui Basescu, de a lua jurnalistei prin forta telefonul, de pe care ulterior s-a sters o inregistrare video, se inscrie intr-o serie de atacuri ale politicienilor la adresa presei – culminand acum cu agresarea fizica si deposedarea unui jurnalist de obiecte personale, chiar de catre persoana publica ce detine cea mai reprezentativa functie in stat. Presedintele Basescu a incalcat, prin actiunea sa, dreptul constitutional al publicului la informare. Constatand lipsa de reactie a autoritatilor, Clubul Roman de Presa va depune plangere penala in acest caz. De asemenea, CRP va sesiza organismele internationale. De aceeasi reactie vor beneficia din partea CRP toti cei care vor impiedica in acest mod exercitarea profesiei de jurnalist. Pe data de 6 iunie, CRP va organiza o larga dezbatere privind seria de agresiuni impotriva presei. Reactii Presa trebuie sa ia atitudine "Cred ca presa trebuie sa ia atitudine fata de gestul presedintelui. Oricat de iritanta ar fi fost interventia jurnalistei, gestul presedintelui nu-si gaseste justificare. Putem intelege tensiunea nervoasa a zilei referendumului, dar nici acest lucru nu constituie o justificare", a declarat, pentru NewsIn, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent.
Ioana Avadani,
director CJI Plangerea CRP are „sanse mici" "Clubul Roman de Presa nu are sanse de reusita, in primul rand, pentru ca Traian Basescu beneficiaza de imunitate. In al doilea rand, trebuie vazut care sunt elementele constitutive ale unei infractiuni, iar fapta presedintelui nu cred ca se incadreaza intr-o lege", a declarat, pentru NewsIn, avocatul Gheorghita Mateut. "Smulgerea telefonului trebuie sa aiba loc in scopul insusirii pe nedrept, or, in acest caz, nu poate fi vorba de un asemenea scop. A fost un simplu inconvenient pe care domnul Basescu l-a simtit ca urmare a insistentelor jurnalistei".
Gheorghita Mateut,
avocat Exploatarea media, exagerata „Incidentul in sine este regretabil, si la fel de regretabila este exploatarea lui mediatica, care mi se pare exagerata. Mai grav mi se pare faptul ca presedintele i-a luat ziaristei respective telefonul - pentru ca gestul s-a petrecut intr-un spatiu public. Comentariile pe care le-a facut ulterior, la adresa ei, se petreceau intr-un cadru privat, in masina."
Alexandru Lazescu,
Revista 22 Critici de la Federatia Internationala Federatia Internationala a Jurnalistilor (International Federation of Journalists - IFJ) a condamnat marti gestul presedintelui Traian Basescu si considera comportamentul sau drept abuziv si jignitor, informeaza site-ul organizatiei. "Un comportament atat de abuziv si grosolan de jignitor din partea unui sef de stat este intolerabil", a declarat secretarul general al IFJ, Aidan White. Acesta a mai spus ca incidentul nu este unul izolat si ca ostilitatea lui Traian Basescu la adresa reporterilor si a mass-media este bine cunoscuta. "Comportamentul sau dezgustator pune in pericol siguranta oricarei persoane care se afla in preajma sa", a mai declarat secretarul general al IFJ. Federatia Internationala a Jurnalistilor (International Federation of Journalists - IFJ) este cea mai mare federatie internationala de sindicate ale jurnalistilor din lume. In prezent, federatia reprezinta peste 500.000 de jurnalisti din peste 100 de tari.
Publicat de : ---
Data publicării: 23 Mai 2007 - 06:15
 

Link știre