Partidele urca greu dealul Cotroceniului [1]

UDMR si PC vor merg luni la consultarile cu Traian Basescu, dar nu si-au definitivat agenda

. PRM a refuzat invitatia.

UDMR va merge la Cotroceni, dar agreeaza doar jumatate din punctele de pe ordinea de zi. Liderul deputatilor UDMR, Marton Arpad, ne-a declarat ca “sintem 100% de acord ca trebuie sa fie batuta in cuie data pentru europarlamentare”. In ceea ce priveste legea lustratiei, “mergem cu ea pina in pinzele albe, si ideea noastra este sa intre sub incidenta legii persoanele din activul PCR care au fost salarizate, nu cele care au detinut functii neplatite. Altfel, am putea intra in coliziune cu Curtea Constitutionala”. Referitor la crearea unei majoritati parlamentare transparente, UDMR nu respinge, in principiu, ideea. “Vrem sa iasa cit mai repede legile sigurantei nationale”, a mai afirmat liderul UDMR, chiar si in varianta in care unele institutii nu vor fi in mina presedintelui. Votul uninominal nu este agreat de maghiari, dar, spune Marton, “in ultima instanta am accepta sa discutam varianta votului preferential pe lista”. In ceea ce priveste revizuirea Constitutiei, liderul deputatilor UDMR crede ca “ii va fi greu dlui Basescu sa obtina acordul a 2/3 dintre senatori si deputati pentru o serie de prevederi care sa ii dea puteri similare presedintilor din fostele republici sovietice”.

Conservatorii nu refuza invitatia sefului statului, dar mandatul si componenta delegatiei vor fi stabilite luni dimineata in sedinta Biroului Politic al partidului. “Despre doua certitudini putem vorbi in acest moment” - ne-a declarat purtatorul de cuvint al PC, deputatul Bogdan Ciuca, - “sintem de acord cu legea lustratiei, iar despre introducerea votului uninominal, ce sa mai vorbim, din moment ce avem inregistrata din primavara lui 2006 o propunere legislativa in acest sens”.

Liderul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a reiterat vineri, la Pitesti, ca partidul sau ar putea sustine o motiune de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu, transmite corespondentul NewsIn.

“PRM nu va participa la mascarada asta menita sa arate lumii cum munceste Basescu de da in branci”, a declarat ieri, in conferinta saptaminala a partidului, C.V. Tudor. El a apreciat ca subiectele propuse pe agenda consultarilor de la Palatul Cotroceni sint “teme false, smecherii de-ale lui Traian Basescu” si a calificat legea lustratiei drept o “porcarie si o minciuna”. Referindu-se la intentiile lui Traian Basescu de a revizui Constitutia, Vadim s-a intrebat retoric: “Vrea sa se proclame presedinte pe viata ca Bokassa?”. C.V. Tudor a mai anuntat ca i-a transmis oficial sefului statului sa nu-i mai trimita invitatii, mai ales ca el este un om care are documente semnate de Napoleon si Balzac si nu are nevoie de “hirtiile semnate de un analfabet”.

PD merge la consultari cu temele lui Basescu

Reformarea clasei politice prin alegeri anticipate, introducerea votului uninominal si revizuirea Constitutiei - acestea sint temele pe care PD vrea sa le abordeze luni la intilnirea cu presedintele Traian Basescu. Exact aceleasi teme pe care le anuntase de altfel si Basescu, pentru intilnirea sa cu partidele parlamentare. In plus, potrivit vicepresedintelui PD Cezar Preda, democratii vor sa il anunte pe seful statului ca intentioneaza sa depuna o motiune simpla la adresa Guvernului, pina la sfirsitul actualei sesiuni parlamentare. Tinta motiunii ar urma sa vizeze situatia din sanatate, adica exact unul dintre domeniile criticate constant in ultima vreme de Basescu. (D.D.)


Publicat de : ---
Data publicării: 26 Mai 2007 - 07:44
 

Link ştire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25142&titlu=Partidele_urca_greu_dealul_Cotroceniului