Consultari la Cotroceni, intre “intepaturile” Basescu-Tariceanu si… cautarea noii majoritati [1]

La doar o saptamana de la Referendumul din

... 19 mai, presedintele Basescu a avut la Palatul Cotroceni o runda de consultari cu partidele parlamentare (mai putin PRM, care a refuzat invitatia) pe teme de interes national, printre care gasirea unei majoritati politice transparente si responsabile, pe baza careia sa poata fi format un executiv stabil, modificarea legii electorale prin introducerea votului uninominal, convenirea unei date clare pentru alegerile europarlamentare, legea lustratiei si pachetul de legi privind siguranta nationala. N-au lipsit “intepaturile”, asteptate, de altfel, dintre Basescu si Tariceanu, ca si incercarea sefului statului si a aliatului sau, PD, de a-i “urechea” pe cei considerati invinsi la... Referendum. In timp ce liderul PSD, Mircea Geoana, si-a exprimat convingerea ca in cel mult zece zile vom avea “o noua majoritate”, Tariceanu a vorbit despre prioritatile PNL, iar Boc de demisia premierului si... anticipate.

Presedintele Traian Basescu s-a consultat, ieri, la Palatul Cotroceni, cu liderii partidelor parlamentare pe teme de interes national. Singurul partid care nu a onorat invitatia a fost PRM.Acestea sunt primele consultari cu partidele parlamentare ale presedintelui Traian Basescu dupa referendumul din 19 mai pentru demiterea sa din cea mai inalta functie a statului roman.Printre temele aflate pe agenda consultarilor s-au numarat modificarea legii electorale pentru introducerea votului in circumscriptii uninominale, activarea mecanismelor parlamentare pentru revizuirea Constitutiei, degajarea unei majoritati politice transparente si responsabile, pe baza careia sa poata fi format un executiv stabil, care sa asigure buna guvernare a tarii pana la incheierea actualului ciclu electoral, stabilirea prioritatilor guvernamentale si legislative pentru perioada imediat urmatoare, convenirea unei date clare pentru organizarea alegerilor pentru Parlamentul European, legea lustratiei si finalizarea si implementarea pachetului de legi referitor la siguranta nationala.Consultarile Basescu-PNL au debutat, ieri, cu intepaturi, presedintele vorbind de prioritatile romanilor, asa cum au fost ele relevate de referendum, in vreme ce premierul Tariceanu l-a atentionat ca rezultatul de la 19 mai nu poate fi extins si la alte chestiuni politice.”Nu stiu daca rezultatul referendumului poate fi extins si la alte chestiuni politice ce nu au figurat in intrebarea de pe buletinul de vot”, a spus Tariceanu, dupa ce seful statului a afirmat ca a chemat partidele la consultari pentu a discuta prioritatile populatiei, asa cum au reiesit dupa votul din 19 mai. Traian Basescu i s-a adresat premierului cu apelativul “domnule presedinte”, iar salutul cu delegatia liberala a fost mai crispat decat cel cu PSD, social-democratii zabovind, de altfel, cu un sfert de ora mai mult decat era planificat. Presedintele Traian Basescu i-a informat luni pe liberali, in cadrul consultarilor de la Palatul Cotroceni, ca intentioneaza sa-i mai cheme o data la discutii pe reprezentantii partidelor parlamentare in masura in care vor exista puncte de vedere divergente pe subiectele de pe agenda convorbirilor purtate
In debutul consultarilor cu PD, presedintele Traian Basescu a criticat acele partide care nu au reusit sa obtina decat 25% la referendum, liderul democratilor, Emil Boc, spunand si el ca PNL si PSD nu ar trebui sa isi aroge dreptul de a face in continuare jocurile pe scena politica.
“Asistam cu oarecare suprindere la faptul ca sunt partide care au reusit sa obtina impreuna 25% la referendum si stabilesc pasii urmatori. Se pare ca nu au inteles mare lucru din democratie”, a remarcat Basescu, in deschiderea consultarilor cu delegatia PD. Seful statului a adaugat ca votul din 19 mai, care in opinia lui, “nu poate avea alta interpretare decat cea pe care romanii i-au dat-o” este cea mai drastica sanctiune pentru aceste formatiuni politice. In acest context, el a facut un apel catre toate partidele politice “sa respecte sistemul democratic din Romania”.
“Daca observati, foarte multi au comportamentul unora care spun cam asa: poporul i-a mai dat o sansa presedintelui. Dar cate sanse le-a dat lor in momentul in care toti la un loc strang 25%? Cred ca partidele politice trebuie sa gaseasca raspuns la aceasta intrebare”, a subliniat Basescu, in fata unei delegatii PD numeroase, din care a facut parte, in premiera, si secretarul executiv Elena Udrea.La randul lui, liderul PD, Emil Boc, a remarcat si el ca “marii perdenati ai referendumului, PNL si PSD, pozeaza in marii castigatori ai zilei, pretind ca trebuie sa faca in acest moment jocurile politice in Romania, ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic pe 19 mai”.Mentionam ca presedintele a solicitat delegatiei parlamentarilor minoritatilor nationale, conduse de deputatul Varujan Pambuccian, ca la finalul consultarilor sa exprime numai punctele lor de vedere cu privire la temele puse in discutie. “Aflu deja ca am fost de acord cu una sau cu alta”, a spus presedintele, in contextul in care a aflat ca deja unele partide au vorbit despre discutiile avute la Palatul Cotroceni raportandu-se si la unele puncte de vedere pe care el le-ar fi emis in timpul intrevederilor. In alta ordine de idei, seful statului a felicitat delegatia PSD, sosita la consultari, pentru corectitudinea cu care s-a desfasurat referendumul pentru demitere, chiar daca au existat, la un moment dat, suspiciuni ca ar putea exista fraude.


Publicat de : ---
Data publicării: 29 Mai 2007 - 05:54
 

Link ştire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25186&titlu=Consultari_la_Cotroceni__intre_“intepaturile”_Basescu_Tariceanu_si…_cautarea_noii_majoritati