Basescu cere azi un nou guvern [1]

Presedintele se adreseaza Parlamentului, solicitind sa-i sustina prioritatile politice si legislative

.

Seful statului va cere astazi, cu prilejul mesajului adresat Parlamentului, sustinere pentru prioritatile legislative si cele ce tin de organizarea politica, afirma surse de la Cotroceni. In acest ultim caz, presedintele va pleda pentru constituirea unei majoritati parlamentare transparente si responsabile. Cu aceasta noua majoritate politica in fata, ne-au explicat sursele din Administratia Prezidentiala, Traian Basescu le va propune senatorilor si deputatilor sa voteze cit de curind un guvern provizoriu, dar stabil a carui misiune sa fie gestionarea guvernarii tarii, dar numai pina la alegerile legislative de anul viitor.

Guvernul provizoriu va avea de organizat, sustin sursele indicate, pe linga legislativele de anul viitor si alegerile locale, dar si scrutinul dedicat europarlamentarilor. In acest ultim caz, presedintele le va solicita sa voteze o data clara pentru alegerile europarlamentare asupra careia sa nu se mai revina. Traian Basescu va pleda, conform acelorasi surse, pentru adoptarea urgenta a Codului electoral pentru a fi introdus votul uninominal, dar si pentru constituirea Parlamentului in Adunare Constituanta pentru a se trece la modificarea Constitutiei. Seful statului le va aduce argumente parlamentarilor pentru ca acestia sa adopte pachetul de legi la care el tine foarte mult, cel privind siguranta nationala.

O alta pledoarie a lui Basescu va fi pentru legea lustratiei pe care o prezenta drept un act de reparatie si curatenie morale pentru societate fie si la 17 ani de la Revolutia anticomunista. Va mai cere ca actualului guvern cit va fi in functie sa i se stabileasca o agenda de prioritati. Mesajul sefului statului va contine si un apel la respect reciproc privind relatia Parlament-presedinte. Nu va ezita sa le propuna insa parlamentarilor sa-si asume responsabilitatea esecului politic al referendumului si al cheltuirii inutile a unor sume de bani de la buget, sustin sursele citate. Presedintele are de gind, spun aceleasi surse, sa repete ori de cite ori va fi nevoie gestul de a se adresa direct Parlamentului si nu prin intermediari, cum ar fi interviurile in presa care, si acestea, vor fi mai rare si atent selectionate. Seful statului va merge in continuare la Guvern pentru a spune acolo deschis ce are de spus, fara sa mai apeleze la mass-media.


Publicat de : ---
Data publicării: 30 Mai 2007 - 05:52
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=25207&titlu=Basescu_cere_azi_un_nou_guvern