Senatul reintroduce masurile simplificate la cladiri si terenuri [1]

Senatul a decis reintroducerea livrarilor de bunuri imobile si terenuri de orice fel, pentru care se aplica regimul de taxare, in domeniile pentru care se aplica metoda simplificata de plata a TVA

. Amendamentul prin care ordonanta de urgenta a Guvernului (care eliminase din sfera de aplicare a masurilor simplificate respectivul domeniu) a fost modificata a fost propus de fostul ministru al finantelor Ionut Popescu. In schimb, eliminarea masurilor de montaj-constructii a ramas in vigoare. Camera decizionala este insa Camera Deputatilor.
Modificarile aduse Codului Fiscal, chiar daca nu introduc decat putine noi taxe si nu le majoreaza pe celelalte, reusesc sa aduca statului „o influenta pozitiva de cash-flow” de minimum 4,3 miliarde lei anul viitor. Aceasta este efectul pe 2008 al prelungirii perioadei de aplicare a TVA in vama, dar si al eliminarii masurilor de simplificare a TVA pentru constructii si livrare de locuinte si terenuri pana in 2012. Ceea ce nu se scrie in proiectul de ordonanta de urgenta de modificare a Codului Fiscal este ca surplusul castigat de stat nu este altceva decat „o influenta negativa de cash-flow” impusa sectorului privat.
Eliminarea masurilor de simplificare la taxa pe valoarea adaugata pentru lucrarile de constructii-montaj si livrarea de cladiri, parti de cladiri si terenuri va avea cel mai important impact asupra bugetului de stat, in valoare de 2,5 miliarde lei, în 2008. Cel putin asa arata calculele Finantelor. Impactul pozitiv de cash-flow la nivelul veniturilor bugetare, negativ la nivelul activitatii economice din sectorul privat, se va majora de la 2,75 miliarde lei în 2009 la 3 miliarde lei în 2010, 3,34 miliarde lei în 2011 si 3,66 miliarde lei în 2012. Chiar daca se va confrunta cu o mare cerere de rambursare a TVA, statul prefera sa incaseze anticipat acesti bani, stiind foarte bine ca nimeni nu-l va da in judecata pentru nerespectarea termenului legal de 45 de zile.
Publicat de : Florin Rusu 
Data publicrii: 11 Dec 2007 - 05:49
 

Link tire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=27629&titlu=Senatul_reintroduce_masurile_simplificate_la_cladiri_si_terenuri