Geoana si ai lui, spaima RAAPPS-ului [1]

Principalii beneficiari ai vilelor sunt fosti demnitari sau acoliti ai PSD

.

Legea privind vanzarea imobilelor din patrimoniul RAAPPS ii avantajeaza pe fostii demnitari, cei care au continuat sa locuiasca abuziv in casele statului dupa expirarea mandatului sau cei care au reusit sa obtina contracte de inchiriere cu Regia. Aceasta lege, votata de 49 de deputati PSD, 33 PNL, 1 PD, 13 PRM, 12 UDMR, 9 PC, 10 independenti si 10 reprezentanti ai minoritatilor, ii avantajeaza in special pe fostii demnitari PSD si pe fidelii social-democratilor.Actualii demnitari care locuiesc in vile de protocol inchiriate de la RAAPPS ca locuinte de serviciu nu vor putea cumpara imobilele prin negociere directa. Ei au incheiat cu RAAPPS-ul contracte pentru locuinte de serviciu, iar acest tip de imobile nu intra sub incidenta legii promulgate marti de Camera Deputatilor.„Toti actualii demnitari au contracte pentru locuinte de serviciu, iar legea spune clar ca vor putea fi vandute prin negociere directa doar constructiile care au alta destinatie decat aceea de locuinta de serviciu”, a precizat Ilie Bolojan, secretarul general al guvernului, pentru „Evenimentul zilei”.Contracte din anii ‘90Cei mai multi dintre demnitarii care isi vor putea cumpara locuintele inchiriate de la RAAPPS sunt cei numiti in functii de PSD inainte de anul 2004. Printre acestia se vor numara cei care au reusit sa incheie cu Regia Protocolului contracte de inchiriere, motivand ca nu au unde sa locuiasca (cum este cazul lui Mircea Geoana) sau cei care au conventii de cazare. „Aceasta lege priveste persoanele fizice, fosti demnitari, care atunci cand a fost partidul lor la putere au primit prin repartitie, pe baza Legii Locuintelor - sub pretextul ca nu au casa in Bucuresti - o locuinta, sub forma unui contract de inchiriere sau „conventie de cazare”. In acest caz nu este vorba de „locuinta de serviciu”, ci despre contracte de inchiriere normale si astfel beneficiaza de noua lege”, ne-a declarat Bolojan. „Mircea Geoana, de exemplu, isi poate cumpara fara licitatie casa pe care o are inchiriata de la Regie”, a exemplificat secretarul general al guvernului.Surse din executiv ne-au declarat ca printre beneficiarii deciziei de marti se afla si „persoane care nu au de-a face cu demnitatea publica, dar care locuiesc in aceste case in baza unor contracte vechi, prelungite inca din anii ‘90.Pret prestabilit de evaluatorDin cele aproximativ 900 de spatii pe care le administreaza Regia in prezent, mai mult de jumatate vor fi scoase la vanzare. Guvernul va aproba, in final, lista completa a spatiilor aflate in patrimoniul RAAPPS, care vor fi scoase la vanzare in termen de 60 zile de la publicarea in Monitorul Oficial a legii aprobate, marti, de Camera Deputatilor. Pretul de la care va incepe negocierea dintre chirias si institutia statului va fi unul care pleaca de la o suma prestabilita.

LA VREMURI NOI, TOT NOI!Fosti demnitari, actuali beneficiariDecizia luata marti de Camera Deputatilor ii vizeaza direct pe demnitarii care au obtinut case de la RAAPPS inainte de 2004. Chiar daca nu mai indeplinesc functii publice si ocupa in afara termenului legal aceste imobile, multi demnitari au acum prilejul de a le cumpara prin negociere directa. Mircea Geoana, Vasile Dancu sau Petre Roman sunt doar cativa politicieni care locuiesc cu chirie in imobile ale RAAPPS. Presedintele PSD Mircea Geoana a obtinut vila in care locuieste in prezent la finele anului 2004. Desi ar fi trebuit de multa vreme sa evacueze imobilul de pe strada Cucu Starostescu, familia Geoana are acum posibiltatea sa-l cumpere fara sa treaca prin emotiile unei licitatii.Fiul adoptiv al lui Ion Iliescu, casa inchiriata pe numele sotieiIn cartierul Primaverii, pe strada Gogol, numarul 3, vizavi de Petre Roman, locuieste fiul adoptiv al lui Ion Iliescu, Bujor Sion. Contractul de inchiriere este inregistrat la RAAPPS pe numele sotiei sale, Ioana Sion, mai cunoscuta sub numele de scena Ioana Pavelescu. Bujor Sion a fost consul al Romaniei la Los Angeles, numit in 1994, in timpul celui de-al doilea mandat al lui Ion Iliescu.Si alti fosti demnitari cu nume grele pe firmamentul politic vor putea beneficia de legea recent adoptata: Adrian Severin, Vasile Dancu sau Ioan Stan. Georgiu Gingaras si Alexandru Farcas, fosti ministri ai tineretului, respectiv al integrarii, ocupa acum abuziv casele statului, insa vor putea intra in legalitate dupa votul de marti.Dan Nica si Alexandru Athanasiu - fosti ministri in guvernul Nastase - locuiesc, de asemenea, in casele Regiei si vor putea sa-si cumpere casele prin negociere directa. Tanase Joita, fostul procuror general al Romaniei, a primit si el locuinta de la stat. Pentru ca a „uitat” sa o elibereze - dupa ce nu a mai detinut o functie publica - Regia l-a dat in judecata. Pana la solutionarea litigiului, el continua sa stea in casa de la RAAPPS si, pentru ca nu o are cu titlu de „locuinta de serviciu”, o va putea cumpara fara licitatie, daca Regia decide sa o scoata la vanzare. Serban Nicolae, Serban Mihailescu, Emilian Cutean sau Despina Neagoe, cu totii fosti demnitari PSD, vor putea sa-si cumpere casele dupa ce negociaza pretul direct cu Regia. (Liviana Rotaru)

PRETURI MARIPoliticienii nu vor sa cumpere vile de la RAAPPSPresedintele PSD, Mircea Geoana,  sustine ca nu vrea sa cumpere vila pe care o detine in acest moment cu chirie de la RAAPPS. „Doresc sa accelerez procedurile de a gasi o alta solutie imobiliara, un apartament pe care l-am contractat pentru a putea sa ies din toata aceasta nebunie”, a declarat Geoana. Presedintele PSD nu a precizat insa cand va parasi casa de la RAAPPS. Pe de alta parte, fundatia impotriva cancerului la san, condusa de sotia lui Geoana, Mihaela, are sediul intr-o casa RAAPPS. Iritat de intrebarile cu privire la acest imobil, presedintele PSD i-a spus unei jurnaliste: „Daca dumneavoastra veti avea vreodata necazul sa va imbolnaviti de cancer la san, va invit sa apelati la serviciile acestei organizatii”.Demnitarii nu-si mai doresc case RAAPPSMajoritatea fostilor demnitari care mai locuiesc in case RAAPPS au anuntat ca nu mai doresc sa-si cumpere casele, principalul motiv fiind legat de pretul acestora. Fostul premier si ministru de externe Petre Roman s-a aratat rezervat asupra posibilitatii de a cumpara vila din cartierul Primaverii. El a spus ca se mai gandeste pana in mai 2009, cand ii expira contractul de inchiriere. Fostul secretar al guvernului Serban Mihailescu, al carui contract  expira in februarie 2008, a spus ca nu va cumpara locuinta deoarece „probabil va fi o valoare extraordinara”. „Eu stau cu chirie de 30 de ani, acum asta a devenit o rusine, o sa gasesc o alta solutie dupa expirarea contractului”, a spus Mihailescu. Senatorul PSD Serban Nicolae a precizat ca nu poate cumpara apartamentul de pe strada Mihai Eminescu, deoarece acesta nu se afla pe lista celor vandute de RAAPPS. Europarlamentarul PSD Adrian Severin a mentionat ca nu mai beneficiaza de „contract cu RAAPPS” pentru apartamentul din Kiseleff.  (Andi Manciu)DE LA STATSi Basescu a profitat de functia sa Si presedintele Traian Basescu si-a cumparat casa ieftina de la stat. Nu de la RAAPPS, ci de la Administratia Fondului Imobiliar. Presedintele Traian Basescu a fost acuzat, in urma cu doi ani, ca in 2003, cand ocupa functia de primar general al Capitalei, a dobandit in mod ilegal un apartament pe strada Stefan Mihaileanu. Potrivit acuzatiilor, locuinta a fost cumparata de la Administratia Fondului Imobiliar, care se afla in subordinea Primariei Generale, cu 19.000 de dolari, un pret mult sub cel al pietei. Dupa ce subiectul a aparut in presa centrala, un grup de membri ai PSD au depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o sesizare, acuzan-du-l pe Basescu de abuz in serviciu si fals in declaratii.

Vreau sa ies din toata aceasta nebunie, a rabufnit Mircea Geoana Bujor Sion locuieste in cartierul Primaverii Serban Mihailescu


Publicat de : ---
Data publicării: 13 Dec 2007 - 06:26
 

Link știre   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=27649&titlu=Geoana_si_ai_lui__spaima_RAAPPS_ului