P de la Prezidential [1]

29

.01.2008

O singura mare neliniste pare sa aiba Partidul Democrat Liberal: cum va reusi sa guverneze bine, dupa alegerile pe care „le va castiga”. Vicepresedintele PDL Valeriu Stoica spunea, zilele trecute, ca Romania a fost gestionata† „prost, ineficient, iar fortele politice, Ón ultimii 17 ani, au clacat si au esuat Ón guvernarea tarii”. Domnul Stoica are, desigur, dreptate, mai ales ca este una din persoanele care s-a aflat Ón interiorul guvernarii, odata cu CDR, ca ministru al Justitiei, a doua oara cu Alianta D.A., prin fostul sau partid – PNL.†

Dar temerile sale nu-si au locul. Niciun roman nu mai asteapta de la vreun partid salvarea, nimeni nu mai crede ca vreunul va fi capabil sa transforme economia ca o vaca subnutrita, Ón vitelul de aur. Dar unii sunt, poate, curiosi sa afle ce fel de guvernare le va oferi PDL. Or, la aceasta Óntrebare, democrat-liberalii nu au Ónca un raspuns.

Valeriu Stoica si-a exprimat Óngrijorarea la o dezbatere cu titlul „Valorile si principiile dreptei romanesti”, desfasurat Ón urma cu cateva zile. Care va sa zica PDL ar face parte din dreapta romaneasca, din moment ce a fost invitat sa participe.

Numai ca formatiunea lui Boc si Stolojan nu este nici de stanga, nici de dreapta, ci se afla Óntr-un limb ideologic, unde, alaturi de toti saracii cu doctrina, crede ca nu i se poate Óntampla nimic rau. El mosteneste lipsa de rezolutie a PD, descendent al social-democratilor din a caror familie europeana a facut parte pana acum doi ani, cand, din considerente politice, nu doctrinare, i-a parasit† pentru Popularii Europeni. Ii lipseste nu numai vocatia de dreapta, ci orice chemare ideologica, patinand pe un asa-zis centru, unde executa, uneori, un dublu-surub populist-nationalist. Fiind de niciunde, este greu de anticipat ce fel de guvernare† va oferi PDL, despre care se stie doar ca sustine cota unica de impozitare (idee liberala) si descentralizarea administrativa (idee basesciana).

Dar domnul Stoica nu are de† ce sa-si faca griji Ón aceasta privinta. Chiar daca, doctrinar, se contureaza cu Óncetinitorul, PDL s-a definit deja ca partid prezidential.† Traian Basescu a decis, Ón luna decembrie anul trecut, formarea lui, obligandu-i pe pedistii deloc fericiti de aranjament sa negocieze cu Stolojan si Stoica si intervenind ca mediator, atunci cand discutiile se blocau din cauza† ambitiilor si orgoliilor participantilor. PDL reprezinta proiectul politic pe jumatate Ómplinit al presedintelui, care, imediat dupa alegerile din 2004, le-a lansat liberalilor invitatia – refuzata de acestia – de a se contopi cu democratii Óntr-un† megapartid.

Nu a izbutit „marea unire”, dar, dupa trei ani, a reusit „mica fuziune” cu grupul liberal desprins din PNL, Óntr-un partid de talie Ónca mijlocie, pe care-l domina ca un pater familias. Niciun democrat - liberal nu iese din cuvantul lui. Toate declaratiile publice ale acestora sunt ecouri ale zicerilor prezidentiale, toate planurile au Óncoltit, mai Óntai, Ón mintea sefului statului. Peste doi ani, PDL se va numi PP (Partidul Popular, Ón traducerea oficiala), dar al doilea P tot de la Prezidential va veni.

Legarea ombilicala de o persoana aseaza PDL Óntr-o situatie comoda, deoarece nu trebuie sa faca niciun efort pentru a se nutri si evolua singur. Exista Ónsa si riscul sa se sugrume cu cordonul ori acesta sa se rupa si partidul sa ramana fara energia vitala. Pana la alegeri, nu se va Óntampla nimic din toate acestea, foarte probabil identificarea cu Traian Basescu, cel mai popular politician, ajutandu-i pe liberal-democrati sa castige proba electorala. Mai departe, lucrurile se complica, fiindca presedintele nu va mai tine loc nici de program, nici de buna guvernare.


Publicat de : ---
Data public„rii: 29 Ian 2008 - 05:44
 

Link ļtire   [1] https://www.fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=28084&titlu=P_de_la_Prezidential